Senátor Veleba: A už je to tady. Naše firmy trpí a Zaorálek s Jurečkou jsou v klidu

02.04.2015 20:30

Senátora Jana Velebu (SPO) doběla rozpaluje postup českých politiků ve věci západních sankcí vůči Rusku a proti jejich ruské odvetě. Právě touto odvetou prý trpí jak české zemědělství, tak průmysl, ačkoliv šéf resortu zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) tvrdil něco jiného. A ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) prý říká to, co říká, protože nežije v reálném světě.

Senátor Veleba: A už je to tady. Naše firmy trpí a Zaorálek s Jurečkou jsou v klidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

„Když před necelým rokem USA a EU vyhlásily první kolo sankcí proti Ruské federaci, čeští političtí Eurohujeři překypovali jejich podporou a jedním dechem bagatelizovali dopady ruské odvety. Když jsem tehdy šel na naše ministerstvo zemědělství, před jeho vchodem dokonce vlály dvě ukrajinské vlajky a pan ministr pravil, že dopady budou malé a že si případné ztracené trhy pro české zemědělce a potravináře najdeme jinde. No a ještě se nepotkal rok s rokem a je to tady,“ konstatuje ironicky Veleba.

Přidává i konkrétní příklady, neboť prý vedl jednání s firmami z regionu, který v Senátu zastupuje. Zmiňuje například zemědělské družstvo, jehož náklady na kilogram vepřové krkovice činí 115 korun, ale ze zahraničí se k nám totéž maso dováží za 75 korun. Původně toto maso mířilo na ruský trh, ale reakce na západní sankce tuto cestu uzavřela. Firmy se tak snaží uspět jinde, a to i se ztrátou. Totéž pak musejí dělat i české firmy, a trpí tím.

To samé platí v průmyslu. Řada podniků buď kvůli sankcím nemůže své produkty do Ruska vyvážet, nebo čelí velkým administrativním obtížím, pokud se jim export přece jen podaří. Přicházejí tak nejen o peníze, ale také o mnoho let budované kontakty. Jejich dosavadní partneři se radši obrátí tam, kde to bude jednodušší. Něco takového podle Veleby mnozí čeští politici nechápou.

„Oni sami nikdy nebyli v reálném životě, nikdy se nestarali o mzdy lidem, a podle toho k tomuto problému přistupují. Mluvím například o ministru zahraničí panu Zaorálkovi,“ rýpl si závěrem senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…