Senátoři: Omezení stavebního spoření nechceme

12.10.2011 16:36

Senátoři vrátili do sněmovny novelu zákona o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření. Chtějí tak zachovat podmínky státní podpory na úrovni platné do roku 2010.

Senátoři: Omezení stavebního spoření nechceme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Poslanci i senátoři loni schválili vládní návrh, který kromě jiného zdaňoval připsanou státní podporu . Jenže to později zrušil Ústavní soud. Vláda proto přišla s dalším návrhem na omezení státní podpory. Sněmovna ho sice schválila, ale Senát jí ho dnes vrátil s pozměňovacím návrhem.

Senátoři také chtějí, aby z vládního návrhu vypadlo plánované zdanění připsaných úroků ze stavebního spoření.

Podle vládního návrhu na omezení státní podpory stavebního spoření má podpora klesnout na nejvýše dva tisíce korun ročně. Stát by tak měl ušetřit čtyři až šest miliard korun ročně.

ČSSD, která má v Senátu většinu, s tím ale nesouhlasila. Hospodářský výbor navrhoval vrátit tuto předlohu sněmovně s pozměňovacím návrhem, který by státní podporu vrátil zpět na předchozí úroveň.

Jak ale dnes senátorům řekl ministr financí Miroslav Kalousek, návrh má dva cíle: Snížit o pět až šest miliard korun ročně výdaje státního rozpočtu a odstranit nerovnost na trhu finančních produktů.

Státní podpora do konce roku 2010 představovala 15 procent z naspořené částky a nejvýše tří tisíc korun ročně.  Jak ČTK uvedla, státní podporu stavebního spoření nyní čerpá asi pět milionů Čechů. Loni ze státního rozpočtu putovalo na státní podporu za rok 2009 přes 11,7 miliardy korun.

Senátor Adolf Jílek (TOP 09) dnes při debatě zdůraznil, že státní příspěvek platí všichni daňoví poplatníci a stavební spoření přirovnal ke zvýhodnění fotovoltaiky v energetice. Naproti tomu místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) se zachování státní podpory zastávala. Zdůraznila, že stavební spoření směřuje k podpoře stavební výroby a že výstavba bytů je jeden ze základních multiplikačních efektů národního hospodářství.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…