Senátoři schválili: EU zaplatíme miliard, kolik jen chce. Návrh si prý ani nepřečetli

27.04.2012 6:44

Senátoři ve středu večer po téměř ročním odkládání schválili takzvaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který by měl sloužit k záchraně krachujících států eurozóny. Účast v tomto paktu by v okamžiku přijetí eura pro Českou republiku znamenala závazek 350 miliard korun. Návrh podpořilo 49 senátorů a někteří z nich dokonce vůbec netušili, o čem hlasují a co může přijetí návrhu pro naši zemi znamenat.

Senátoři schválili: EU zaplatíme miliard, kolik jen chce. Návrh si prý ani nepřečetli
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Neznalost některých senátorů z ČSSD vyplývá z rozhovorů s nimi, jejichž obsah redakci poskytl předseda pravicového libertariánského sdružení Reformy.cz Vít Jedlička, který schvalování ESM po celou dobu v Senátu sledoval.

„Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro“ – tak zní celý název návrhu, který by se podle EU měl postarat o krachující země eurozóny.

Jedličku především zaráží, že spousta senátorů se ani neobtěžovala zjistit si o materiálu, který projednávali, základní informace a řídili se jen pokyny svých stranických představitelů.

Senátoři netušili, k čemu zavázali daňové poplatníky

„Většina senátorů neměla evidentně vůbec tušení, o čem hlasují a ani je to nezajímalo, nikdo prostě nic nevěděl. Všechno to bylo jen rozhodnutí na příkaz vedení strany. Bylo jim jedno, že zadlužili český stát na několik generací dopředu,“ uvedl redakci ParlamentníchListů.cz nevěřícně Jedlička.

Ze schválené změny smluv pro nás podle něho vyplývá, že se onen závazek 350 miliard korun týká i nás, protože jsme se zavázali přijmout euro a nemáme momentálně žádný nástroj, jak se tomu vyhnout. „Paradoxně ti samí, co usilují o vstup do eurozóny, argumentují tím, že ESM se můžeme vyhnout tím, že nepřijmeme euro,“ podivuje se nad vystoupením některých senátorů v rozpravě před hlasováním.

Takový přístup zákonodárců je podle Jedličky selháním demokracie. „Lidé politice nerozumí a pak volí politiky, kteří se o ně vůbec nezajímají a pouze kývou na to, co jim jejich straničtí předáci nařídí. Spousta z nich ukázala, že ani netuší, o jakém návrhu hlasovali. Nejenže mnoho z nich netušilo, jak se v Evropském stabilizačním mechanismu hlasuje, ale oni ani nevěděli, o čem mluvím, když jsem se jich na ESM ptal,“ naštval se.

Musel se podívat do podkladů, co vlastně schvaluje

„Třeba senátor Marcel Chládek naprosto tápal a musel se podívat do svých podkladů, pro co vlastně tu ruku zvedl. Tohle je odpovědný přístup k práci zákonodárce, voleného zástupce občanů?“ líčil libertarián Jedlička.

Tragickou ukázkou nekompetentnosti je podle něho i další socialistický senátor a první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Josef Táborský. Ten na Jedličkovu otázku, jakým způsobem se v ESM rozhoduje, propukl v dlouhé mlčení. „No… jak se rozhoduje? No… tam musí být prostá většina,“ reagoval po chvíli. „Ne, bohužel, tak to není,“ upozornil ho Jedlička. „Nevadí no,“ bral svoji neznalost s klidem senátor.

Další otázka na stejného člena horní parlamentní komory dopadla stejně. „Zdalipak víte, jestli rada guvernérů může navyšovat těch 350 miliard, k nimž jsme se zavázali?“ zkoušel předseda pravicového sdružení Reformy.cz senátorovy znalosti materiálu, o kterém hlasoval. „Podle mého názoru nemůže,“ řekl po chvíli Táborský, ale taktéž chybně.

Odpovědí na Jedličkovu závěrečnou otázku si navíc senátor protiřečil se svojí předchozí odpovědí. Jak prý zodpoví svým dětem, že pomohl ke schválení toho obrovského závazku. „Já si nemyslím, že bychom prohlasovali nějaký závazek. Musíme být věrohodní směrem k Evropské unii a závazkům, které si dáváme,“ řekl Táborský. Paradoxní je, že v předchozí odpovědi senátor uvedl, že náš závazek 350 miliard nemůže být dále navyšován, ve své závěrečné odpovědi však popřel, že bychom vůbec nějaký závazek schvalovali.

Plaťte. A hotovo

Smlouva o ESM ve znění dostupném v angličtině na webových stránkách Evropské rady ovšem mluví jasně: „Členové ESM se tímto neodvolatelně a bezpodmínečně zavazují zaplatit jakýkoliv kapitálový požadavek, který vůči nim bude učiněn a to do sedmi dnů od obdržení požadavku.“

České republiky by se taková povinnost týkala v okamžiku vstupu do Evropské měnové unie. A právě v souvislosti s tím několik zastánců ESM v Senáru argumentovalo tím, že se stejně euro přijmout nechystáme, nic to tedy pro nás neznamená a můžeme návrh klidně schválit. Problém je však v tom, že ČR se přijmout euro zavázala již dávno a sám premiér Petr Nečas nedávno odmítl přání prezidenta Klause, aby ze závazku přijetí společné evropské měny vyjednal pro náš stát výjimku.

Najděte si svého senátora:

Ruku pro zvedlo celkem 49 senátorů: Ivo Bárek, Zdeněk Besta, Jiří Dienstbier, Hana Doupovcová, Petr Gawlas, Marcel Chládek, Miloš Janeček, Jaromír Jermář, Karel Kapoun, Jiří Lajtoch, Pavel Lebeda, Miloš Malý, Miroslav Nenutil, Jozef Regec, Eva Richtrová, Jiřina Rippelová, Josef Řihák, Božena Sekaninová, Jaromír Strnad, Radek Sušil, Jaroslav Sykáček, Zdeněk Škromach, Milan Štěch, Josef Táborský, Dagmar Terelmešová, Martin Tesařík, Pavel Trpák, Petr Vícha, Dagmar Zvěřinová, Jan Žaloudík (všichni ČSSD). Richard Svoboda, Václav Vlček, Pavel Čáslava, Luděk Sefzig, Karel Šebek, Alexandr Vondra, Miroslav Škaloud, Veronika Vrecionová a Miloš Vystrčil z ODS. Dále Petr Pithart, Miluše Horská, Petr Šilar, Stanislav Juránek a Václav Koukal z KDU-ČSL. Za TOP 09 to byl Jan Horník, Adolf Jílek, Soňa Paukrtová a Jaromír Štětina a také nezařazená Alena Dernerová.

Proti schválení ESM bylo 9 senátorů: Petr Bratský, Jaroslav Kubera, Jiří Pospíšil, Jiří Oberfalzer, Zdeněk Schwarz, Milan Pešák (všichni ODS), Jiří Čunek z KDU-ČSL a nezařazení senátoři Jaroslav Doubrava (hnutí Severočeši.cz) a Petr Pakosta.

Hlasování se zdržel Vladimír Dryml z ČSSD, Alena Palečková z ODS a Václav Homolka s Martou Bayerovou z KSČM.

Z politických stran proti přijetí nejčastěji brojila Strana svobodných občanů prezidentova exporadce Petra Macha. Svobodní před každým ze sedmi plánovaných projednávání návrhu na demonstraci upozorňovali na stamiliardový závazek, který z přijetí ESM vyplývá.

O Evropském stabilizačním mechanismu bude ještě rozhodovat sněmovna, která to má v plánu na 38. schůzi, jež bude pokračovat ve středu 2. května a závěrečné slovo v případné ratifikaci bude mít prezident Václav Klaus.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…