Štětina nám řekl, kdy by se měl zrušit lustrační zákon. Jiný senátor pohovořil o zombie Němcové

09.02.2014 5:31

Kondolence předsedy KSČM k úmrtí Vasila Biľaka a možnost zrušení lustračního zákona. Dvě velké rozbušky v tomto týdnu pro ParlamentníListy.cz komentují dva senátoři. Jaroslav Doubrava a Jaromír Štětina. Oba mají diametrálně odlišný pohled.

Štětina nám řekl, kdy by se měl zrušit lustrační zákon. Jiný senátor pohovořil o zombie Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Po čtvrteční smrti posledního signatáře tzv. zvacího dopisu sovětských vojsk v roce 1968 Vasila Biľaka se rozpoutala přestřelka. Šéf KSČM Vojtěch Filip zaslal pozůstalým kondolenci, jejíž znění do běla rozpálilo poslankyni ODS Miroslavu Němcovou. Ta ve velmi emotivním vystoupení vyzývala k Filipově odvolání z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny. Následně v ČT dokonce uvedla, že jí to pění krev a tyto věci jsou součástí útoku na současný režim.

„Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je bezesporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy," uvedl Filip v kondolenci, která Němcovou tak popudila.

Němcová propadá panice, ještě se nestala premiérkou…

ParlamentníListy.cz požádaly o komentář dva ideově zcela odlišné senátory, Jaroslava Doubravu za Severočechy.cz a Jaromíra Štětinu za TOP 09.

Senátor Doubrava Miroslavu Němcovou za její reakci ostře zkritizoval. „Mám pocit, že Němcová jako zombie parazituje na smrti člověka, ať byl, jaký byl. Myslím si, že podstatou jejího hysterčení není vyjádření Filipa, toho jen využívá. Podstatou je její snaha, aby se odvedla pozornost lidí a nejlépe, aby se zapomnělo na smrtící činnost vlád pod taktovkou ODS, na které se i ona podílela. Přišla o postavení ve sněmovně a nemůže se smířit s úlohou, do které stavěla ODS svou opozici. Vidí, že si národ začíná oddechovat od dopadů jejich vládnutí, od takových, jakou je Němcová, a propadá panice, že se na ní rychle zapomene. Hloupost její snahy o zviditelnění se ukazuje, jak moudrým bylo rozhodnutí prezidenta Zemana nedat právě jí možnost sestavení vlády, jejíž předsedkyní se už viděla,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Doubrava.

Štětina: Takto by měl reagovat každý poctivý člověk

Naopak podle Jaromíra Štětiny má ODS a Miroslava Němcová pravdu. „V té kondolenci soudruh Filip neřekl, že okupace v srpnu 1968 byla zločinem, a to by měl říct každý poctivý člověk. On to neřekl. Měl to odsoudit, protože když to neudělal, tak se od okupace nedistancoval,“ uvedl senátor Štetina.

„Sám ale nevěřím tomu, že by k odvolání Vojtěcha Filipa z vedení Poslanecké sněmovny došlo. V Parlamentu, který si Filipa zvolil za místopředsedu, k takovému odvolání nedojde. Oni jsou každým týdnem, každým měsícem mocnější a prostupují celou naši společnost. Politika je také hra gest a symbolů a nemusí být každé gesto nebo symbol vysloveno pro to, aby dosáhlo svého cíle. Stačí, že to bylo řečeno,“ dodal Jaromír Štětina.

Druhou pomyslnou rozbuškou související s komunistickým režimem bylo v tomto týdnu ultimatum KDU-ČSL, že pokud dojde ke zrušení lustračního zákona, okamžitě vystoupí z koalice a jejich ministři podají demisi.

Až 50 let po smrti posledního estébáka

Lidovecký postoj naprosto podporuje a oceňuje senátor Štětina, podle něho jde o morální memento. „Lustrační zákon by bylo potřeba zrušit padesát let po smrti posledního estébáka, neboť je to morální memento. Jestliže se KDU-ČSL odhodlá odejít z vlády, pokud by byl ten zákon zrušen, pro budoucnost nabudou velkých politických bodů a já to považuji za dobrý čin,“ ocenil senátor za TOP 09.

Podle Doubravy ale lustrační zákon znevýhodnil ty, kteří chránili tehdejší československé hospodářství. „Zcela nedávno jsem četl vyjádření právníka, že lustrační zákon je v rozporu i s Ústavou a nemá v našem právním řádu co dělat. Souhlasím s tím. Ti, kteří ho prosadili a přijali, pozapomněli na to, že StB byla i rozvědka a kontrarozvědka, že to byli lidé, kteří tímto zákonem byli potrestáni za to, že našemu hospodářství zachránili obrovské prostředky. Ano, po třiadvaceti letech, které od převratu uběhly, tento zákon nemá v naší legislativě co dělat,“ myslí si senátor za hnutí Severočeši.cz.

„Sobotko a Babiši, necháte se vydírat touto pidistranou?“

Na aktuální kauze ale Doubrava vidí jinou zajímavost, a to chování KDU-ČSL. „Pidistrana, která celé poválečné období velmi úzce spolupracovala s komunisty, byla s nimi ve vládě, dnes má pět a půl poslance, si vyskakuje, jako by byla lídrem politické scény. Pánové Sobotko a Babiši, jak dlouho se tímto trpaslíkem necháte vydírat, jak dlouho budete poskakovat podle toho, jak tato stranička práská bičem?! Myslím, že jste jim poskytli natolik příjemná místa, že jejich hrozba odchodu z koalice, v případě zrušení Lustračního zákona, je strašením dětí čertem. A kdybych se přece jen mýlil a odešli? Ať jdou. Věřte, že je nepotřebujete. Dokažte jim, že se vydírat nenecháte. Neuděláte-li to, budete celou dobu vašeho vládnutí klečet na kolenou a prosit je o souhlas i k použití WC,“ vyzval koaliční lídry Jaroslav Doubrava prostřednictvím ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…