Takto ódésáci reagují na svůj volební výprask. Čtěte, kdo za něj může

13.10.2012 19:15

Již teď je jisté, že ODS v krajských a senátních volbách utrpěla debakl. Zvítězila jen v Plzeňském kraji, v několika krajích byla až na třetím místě. Ani zdaleka neobhájí křesla, která má nyní v Senátu.

Takto ódésáci reagují na svůj volební výprask. Čtěte, kdo za něj může
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Předseda ODS Petr Nečas označil průběžné výsledky voleb za porážku pravice jako takové. Výsledek ho ale prý nepřekvapil, ODS podle něj platí za vládní odpovědnost a nutné reformy. Vedení strany má podle něho odpovědnost jen za sněmovní volby.

„Výsledky jednoznačně potvrzují, že strana, která nese vládní odpovědnost, výrazně prohrává v krajských volbách. Zřejmě s tím budeme muset počítat i do budoucnosti,“ řekl premiér na tiskové konferenci tři hodiny po uzavření volebních místností.

Podle Nečase by výprask neměl mít vliv na vládu

Neúspěch by se podle Nečase neměl dotknout práce vlády. Ta se podle něho ustavuje na základě voleb do Poslanecké sněmovny. Krajské nebo třeba prezidentské volby by tak na vládu neměly mít vliv.

Anketa

Jste překvapený(á) tím, jak se levici v těchto volbách, zdá se, daří?

hlasovalo: 3925 lidí

Nečas také připustil, že na volebním neúspěchu se mohla odrazit také nejednotnost a rozhádanost členů ODS v poslaneckém klubu. Podle něj se na ní však mohly odrazit i vyšetřované korupční aféry.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS s dotazem, co říkají výsledku voleb a zda by mělo vedení strany přijmout politickou odpovědnost.

Pravice je mrtvá. Musí se vrátit Klaus

Podle poslance Borise Šťastného ODS prochází hlubokou ideovou krizí, kdy podle něho dostatečně nehájí svůj politický program a ideje, na kterých strana vznikla a na kterých ji založil právě Václav Klaus. To se podle Šťastného zobrazilo i v katastrofálních výsledcích ODS v krajských a senátních volbách, které nelze označit jinak než debakl.

„ODS vždy hájila malý efektivní stát, co nejmenší byrokracii a národní suverenitu. Od toho se v poslední době bohužel vzdalujeme mílovými kroky a naši voliči nás za to potrestali. Zvyšování daní jsme nikdy nehájili a už vůbec ne obnovení progresivního zdanění. To je program socialistů. Naši voliči nejsou hloupí a za ústup toho, co jsme vždy hájili, nám dali nepříliš lichotivé vysvědčení. Pravicový volič už teď nemá koho volit. To musíme změnit, jinak pravice v této zemi skončí,“ řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že jedinou šancí je na resuscitaci pravice je návrat Václava Klause do ODS.

Velká prohra

"Že pravice výrazně uspěje, nikfo příliš neočekával a je bohužel trpkou realitou, že posílila levice a především komunisté. Věřím, že alespoň v druhém kole voleb do Senátu přijde dostatek voličů, aby Senát nebyl celý do ruda," uvedl pro ParlamentníListy.cz reagoval šéf středočeské ODS a ministr zemědělství Petr Bendl.

„Je to pro ODS velká prohra. Určitě budou výsledky voleb vyhodnocovány v orgánech strany na všech úrovních,“ uvedl pro ParlamentníListy šéf ODS a lídr krajské kandidátky ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

„Je to drtivá prohra pravice. Voliči vytrestali ODS za nedodržení programu. Ukazuje se, že není možné vládnout v rozporu s danými sliby. Největšího podvodu, kterého se může politik dopustit, je podvod na voličích,“ reagoval poslanec ODS Jan Florián, který protestuje proti zvyšování daní a posun ODS doleva.

Podobně hovoří i rebel Ivan Fuksa: „Je to těžká prohra. Vzpomínám, jak prohrané volby reagovali předešlí premiéři.“

Volební výsledek je děsivý

Podle bývalého prvního místopředsedy ODS a poslance Pavla Béma je výsledek voleb pro ODS děsivý. „Tragédií je, že se v něm odráží do značné míry takzvaná reformní politika vlády, která je ve skutečnosti reformní velmi málo. Draze jsme zaplatili nepříliš kvalitní zboží. Vítězem voleb se naším přičiněním stali komunisté. A to je velmi smutná realita,“ povzdychl si Bém.

„Výsledky voleb jsou pro ODS špatné. Odpovědnost vyvodí kongres,“ říká europoslanec Hynek Fajmon.

Poslanec Aleš Rádl ale vedení strany spíše hájí. "Po každých volbách, které nedopadnou dobře, se vždycky vyrojí nepřeberně vykladačů onoho neúspěchu a vyvozovačů čísi odpovědnosti. Nicméně platí, že že vedení strany nese promárně odpovědnost za parlamentní volby, a nikoli za krajské či komunální. Tp, že bude třeba o těchto věcech hovořit a zamyslet se nad tím, jaký díl odpovědnosti nesou ti, kteří se minulé čtyři roky hřáli na krajích v koalici s ČSSD či ti, kteří potřebovali těsně před volbami demonstrovat vnitrostranickou nejednotu a jaký díl nese samo vedení ODS v tom, že třeba málo důrazně a srozumitelně prosazuje skutečné reformy, ke kterým dostala ODS v minulých volbách zřetelný mandát, a tím snižuje motivaci voličů k další intenzivné podpoře, je pochopitelně otevřeně a podrobně vyduskutovat, a to na té platformě, která je k tomu určena, tedy na nadcházejícím volebním kongresu," uvedl Rádl.

Výsledek komunistů je překvapivý

Poslankyně Jana Černochová uvedla, že výsledek komunistů ve volbách je pro ni překvapivý. „Výsledek ODS jsem vzhledem k aktuální atmosféře ve společnosti očekávala. Zodpovědnost za výsledek máme všichni, nejenom vedení a věřím, že najdeme východisko, jak občanům této země trpělivěji a srozumitelněji vysvětlit, že populistická, rovnostářská a socialistická politika je cestou do pekel,“ myslí si poslankyně.

"Vedení ODS se bude z výsledků voleb zpovídat na blížícím se kongresu. Bezesporu musí dojít k hlubší vnitrostranické diskusi o příčinách porážky a následném směřování strany. S tím souvisí samozřejmě i volba vedení ODS. Už před volbami jsem nebyl spokojen s výkony především některých místopředsedů. Do vedení budu preferovat ty kandidáty, kteří budou usilovat o autentickou pravicovou politiku a kteří tuto politiku prosazovali v ODS dlouhodobě i v minulosti," uvedl zastupitel Středočeského kraje Jan Skopeček, který uhájil svůj mandát.

„Budeme mít volební kongres a tam se uvidí,“ reagoval Jaroslav Zvěřina, který kandidoval v jižních Čechách do zastupitelstva kraje.

„Nebudu to teď komentovat. Zítra máme regionální radu, kde výsledky zanalyzujeme a vyhodnotíme,“ uvedl předseda ODS v kraji Vysočina a europoslanec Ivo Strejček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…