Tomio Okamura nám poodkryl karty pro prezidentské volby. Čtěte

16.01.2013 9:52

Před druhým kolem prezidentské volby zvažuje senátor Tomio Okamura, zda se má vyjádřit ve prospěch Miloše Zemana, či Karla Schwarzenberga. Podpořil by toho, kdo by byl jako prezident ochoten prosazovat změnu politického systému směrem k přímé demokracii.

Tomio Okamura nám poodkryl karty pro prezidentské volby. Čtěte
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Senátor a Ministerstvem vnitra vyřazený prezidentský kandidát Tomio Okamura váhá před druhým kolem, zda se má veřejně vyslovit pro jednoho z uchazečů o úřad hlavy státu. „Umím si představit, že bych některého kandidáta podpořil výměnou za podporu mých návrhů na změnu Ústavy směrem k přímé demokracii,“ říká k tomu pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Konkrétní jméno neřekne, ačkoli poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že byl Tomio Okamura z volby vyřazen záměrně, protože mohly panovat obavy, že i kdyby se nedostal do finále, tak by svým voličům mohl následně doporučit, aby volili Miloše Zemana. „Pan poslanec Foldyna měl pravdu pro případ, že by proti Miloši Zemanovi stál ve druhém kole pan Jan Fischer. Pak jsem byl připravený udělat maximum, aby v čele země nestál tento bezpáteřní kariérista,“ vysvětluje zlínský senátor.

Okamurovi se líbí Zemanův plán

Při prosazování svých cílů by mohl najít společnou řeč s Milošem Zemanem, který několikrát zopakoval, že bude usilovat o přijetí zákona o prokazování původu příjmů a majetku. To má ve svém volebním programu SPOZ, jejímž je čestným předsedou. Stejně tak v něm lze najít záměr připravit návrh zákona o obecném referendu, které umožní občanům spolurozhodovat o závažných otázkách země.

„Vidím to jako krok správným směrem. Co jiného by měl prezident dělat, než před nás vytyčovat cíle? Pokud bych se rozhodl podpořit jednoho z kandidátů, tak by v tom nehrály roli osobní vztahy, ty mám s oběma pány doufám korektní, ale to, co z Hradu budou ochotní prosazovat,“ konstatuje Tomio Okamura.

Občané by sami rozhodovali o starostech či hejtmanech

„Pokud by byli ochotni podpořit změnu politického systému směrem k přímé demokracii – tedy přímé volby starostů, hejtmanů, poslanců a přímou odvolatelnost všech volených politiků včetně možnosti hlasovat v referendech o zákonech a prosazení hmotné a trestní odpovědnosti pro politiky a exekutivu, pak takového kandidáta zřejmě podpořím. Potřebujeme se pohnout dopředu, naše země už nemá čas,“ upozorňuje senátor.

Také v tomto ohledu by mu mohl být blízký volební program Zemanovy strany SPOZ, kde se objevuje i požadavek, aby starostou, primátorem či krajským hejtmanem byl zvolen ten, kdo ve volbách obdržel nejvíce preferenčních hlasů, na nejúspěšnější kandidátce. Strana hlásící se k Miloši Zemanovi chce umožnit občanům, aby ve volbách vybírali osobnosti z kandidátek více politických stran.

Posilovat Miroslava Kalouska nikdo nechceme

Na jeho rozhodování však určitě nebude mít vliv, že lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová po vyřazení v prvním kole prezidentské volby podpořila Karla Schwarzenberga stejně jako posléze celá KDU-ČSL, přičemž on sám je členem senátorského Klubu pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí. „V klubu jsou členové KDU-ČSL v menšině a jejich stanoviska neznám,“ nepředpokládá Tomio Okamura, že by z pestrého složení senátorského klubu mohlo vzejít jednotné doporučení, koho volit.

Favoritem pro druhé kolo je zatím podle pozorovatelů předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, jehož zvolení ale vnímá část veřejnosti jako nebezpečí posílení již tak velkého vlivu jeho stranického místopředsedy a ministra financí Miroslava Kalouska. „Posilovat pana Kalouska opravdu nikdo nechceme. Ale ona ta funkce prezidenta svým způsobem člověka pohltí a přetvoří k obrazu svému. Žádný novodobý prezident nebyl nakonec na Hradě spolu se svými původními lidmi,“ upozorňuje zlínský senátor.

Prezident se často obklopí novými lidmi

„Václav Havel se rozešel s undergroundem a velkou částí disentu a jeho partou se stali lidé jako miliardář pan Bakala a další. A prezident Václav Klaus naopak vzal na Hrad máničku, rockera a disidenta Ladislava Jakla a původní tým z ODS, jako třeba Miroslav Macek a jiní, ho opustil, či se s ním rozešel. Proto absolutně neplatí, že Hrad nutně ovládne pan Šlouf nebo pan Kalousek. Z hradních pánů se stávají solitéři, kteří se obklopují novými lidmi. Ale uvidíme, jak to bude tentokrát,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Velkou roli v tom, kdo nakonec bude prezidentem zvolen, mohou sehrát média. Většina z nich se už před prvním kolem dost jednoznačně postavila za Karla Schwarzenberga. „No, jsou privilegovaní a neprivilegovaní. Zatímco například Miloš Zeman, Jana Bobošíková nebo Okamura jsou prostě podle médií nepřátelé lidstva, tak jsou tu zase lidé, které mají intelektuálové a novináři v absolutně nekritické oblibě. Za to ti oblíbení ovšem nemohou a nemám jim to za zlé,“ podotýká senátor.

Média otevřela senátorovi oči v pohledu na svět

Sám pamatuje časy, kdy ho novináři obletovali a byl jejich miláčkem. „Děkuju jim za své vystřízlivění, jelikož i díky těm lžím a pomluvám, které se na mne za poslední rok snesly, mám daleko reálnější pohled na tento svět. A pokud se najdou výjimečně média, která se ke mně chovají slušně a jsou férová, pak to dnes umím daleko víc ocenit. Ona to totiž není vůbec samozřejmost,“ uvědomuje si Tomio Okamura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…