Výprask pravici politology nepřekvapuje. Komunisté jsou prý ale zatím nadhodnoceni

13.10.2012 15:45

POLITOLOGOVÉ V reakcích na první zveřejněné průběžné výsledky se politologové shodují v tom, že jde vše podle očekávání, protože ve všech krajích vedou levicové strany. Úspěch komunistů v této fázi považuje Josef Mlejnek za nadhodnocené, po sečtení větších okrsků očekává, že se přes ně většinou dostane ČSSD.

Výprask pravici politology nepřekvapuje. Komunisté jsou prý ale zatím nadhodnoceni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič ve volební místnosti

Mapa krajských voleb je zatím zbarvena oranžovou nebo rudou barvou, protože na prvních místech se usadili buď sociální demokraté nebo komunisté. „Je sečteno málo okrsků, a to, že povede levice, se dalo předpokládat předem, takže ani tyto první výsledky nejsou proti očekávání,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek úvodní informace o sčítání hlasů do krajských voleb.

Anketa

Jste překvapený(á) tím, jak se levici v těchto volbách, zdá se, daří?

hlasovalo: 3925 lidí


„Zatím to jsou čísla, která přicházejí z těch nejmenších obvodů, kde komunistická strana má slušné zázemí. Ale dá se opravdu předpokládat, že v krajských volbách to bude úspěch levicových stran, že sociální demokracie obhájí drtivou většinu krajů a někde – zejména na Ústecku – se na první místo může posunout i KSČM. Myslím, že komunisté obecně posílí, a to tak, že budou pro ČSSD nejpřirozenějším partnerem ve většině krajů,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Komunisté jsou v této fázi sčítání ještě nadhodnoceni

„Až se budou sčítat větší obvody, tak přece jen budou komunisté trochu klesat. Bude také hodně záležet na volební účasti. Myslím, že v této fázi sčítání je postavení komunistů ještě dost nadhodnocené, poněvadž jsou tam hodně zastoupené venkovské okrsky,“ upozorňuje Josef Mlejnek na to, že KSČM má tradičně oporu v menších sídlech.



„Za přirozenou věc považuji to, že bude výrazně oslabovat ODS. Ale především budou tyto volby debaklem TOP 09 jak na krajské, tak senátní úrovni. Jednak vzhledem k těm aktuálním aférám, ale i k tomu personálnímu zabezpečení kandidátek, které není v případě TOP 09 tak slovutné, jak by člověk očekával od jejich mohutného nástupu do politiky před dvěma-třemi lety,“ nevěří Lukáš Jelínek Kalouskově partaji.

Vysokou účast zajistil před čtyřmi roky Paroubek

V krajských volbách bude účast zřejmě až o deset procent nižší než v roce 2008, kdy přišlo k volebním urnám 40 procent voličů. „Před čtyřmi roky to byla oranžová tsunami, to byla kampaň, kterou dělal Paroubek, která dotáhla voliče ČSSD k volbám. Teď neměla sociální demokracie tak silnou kampaň, tak je logické, že ta voličská účast bude asi nižší,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)


Nižší účast by mohla nahrát KDU-ČSL, která má silné voličské jádro. „Lidovci si zlepší pozici v krajských zastupitelstvech, už méně úspěšní budou v senátních volbách. Na té regionální úrovni mají ale našlápnuto k určitému comebacku a mají šanci ve většině krajů porazit TOP 09,“ dodává Lukáš Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…