Známá hudebnice, Gazdíkova kandidátka: Bude nám ještě dlouho trvat, než překonáme následky totality

10.01.2014 14:17

ROZHOVOR Bude nám trvat ještě dlouho, než budeme o demokracii umět pečovat jako tam, kde neměli totalitu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekla hudebnice Zuzana Lapčíková, která kandiduje v doplňovacích senátních volbách na Zlínsku za koalici Gazdíkových Starostů a nezávislých a Zlínského hnutí nezávislých s podporou TOP 09. Vyjádřila se i k Miloši Zemanovi a Karlu Schwarzenbergovi.

Známá hudebnice, Gazdíkova kandidátka: Bude nám ještě dlouho trvat, než překonáme následky totality
Foto: Archiv ZL
Popisek: Zuzana Lapčíková

Proč jste se rozhodla kandidovat do Senátu?

Doposud jsem neměla ambice sama se zapojit do politiky a podporovala jsem svojí účastí na kandidátních listinách politické programy nebo jiné osobnosti. V souvislosti s doplňovacími volbami do Senátu mě oslovily tři politické subjekty, zda bych přijala kandidaturu. Řekla jsem si, že taková nabídka se nedostává každý týden, že je to pro mě velká pocta a rozhodla jsem se poprvé vstoupit do politického klání sama za sebe.

Co v současné době považujete za největší bolest české společnosti? Co by se mělo změnit a o co budete v případě vašeho zvolení usilovat?

Česká společnost trpí mnoha bolestmi, jestli mohu porovnávat s jiným prostředím a jinými zeměmi, které jsem díky profesi mohla poznat, a jsou také země, kde je situace dramaticky horší. Nicméně řečeno s Komenským: „Rozvažujeme-li, co je to, co zachovává naše veškerenstvo i jednu každou věc v náležitém stavu, shledáme, že to není nic jiného než ŘÁD." Bohužel si myslím, že nám nefunguje úplně dobře státní správa, nastavení zákonů, jejich dodržování, vymáhání atd.

Jak hodnotíte vaše protikandidáty? Co říkáte například kandidatuře a kampani Pavla Talaše, kterého veřejně podporuje přítel jeho dcery Tomio Okamura?

Mezi spolukandidáty, nechci se vymezovat konfrontačně, jsou známé a silné osobnosti a věřím, že všichni usilují o pozitivní přínos Senátu. Pana Talaše osobně neznám, dokonce jsme se nepotkali ani na společném představení kandidátů v Uherském Brodě, kam jsem všechny pozvala – sešla se nás víc než polovina. Nemohla jsem se mu dovolat na uveřejněné číslo na internetu. Obrátila jsem se tedy přímo na pana Okamuru a byla jsem přesměrována na asistentku, které jsem poslala pozvání – bez odezvy. Prostě se mi ta přímá demokracie nepodařila realizovat.

S jakými reakcemi se setkáváte v souvislosti s tím, že kandidujete s podporou TOP 09? Nevyčítají vám lidé zvyšování DPH, sKarty a další mnohými kritizované kroky TOP 09 a Nečasovy vlády? A co jim na to případně říkáte?

Nedostala jsem žádnou negativní reakci v souvislosti s tím, že moji kandidaturu podpořila TOP 09, ale mnoho pozitivních reakcí v souvislosti s tím, že kandiduji za koalici STAN a Zlínského hnutí nezávislých. Velmi si vážím otevřené podpory mnoha osobností z regionu. Vzhledem k tomu, že jsem u zvyšování DPH ani jiných kritizovaných kroků nefigurovala, nikdo mi je nevyčítá.

Jaký je váš názor na Karla Schwarzenberga? Co podle vás může ještě udělat užitečného pro tuto zemi?

Pana Schwarzenberga jsem osobně poznala jako noblesního a zásadového člověka a jen jeho odpovědi na mnoho otázek a názory nám mohou být prospěšné.

Mnozí Karla Schwarzenberga považují za následníka Václava Havla. Po roce 1989 se u moci střídaly jak vlády pravice, tak levice. Máme třetího polistopadového prezidenta, zvoleného přímo občany. Když bychom zrekapitulovali tyto jednotlivé etapy v naší moderní historii, ve které z nich jste se cítila nejlépe a proč? A co bylo v těchto obdobích podle vás dobré a co se naopak nepovedlo?

Zásadní je, že máme demokracii a je nutné o ni pečovat, pracovat na ní a snažit se chovat se jako občané. Bude nám trvat ještě dlouho, než to budeme umět alespoň do té míry, co národy, které žijí v demokracii mnohem déle a třeba nezažily období totality. Je těžké vystoupit ze schémat jak v umění, tak v životě. Ten program, který byl naší společnosti vnucen za minulé éry, jsme stále nepřekonali.

Poprvé jsem přistoupila k „dekoraci kandidátky“ z jednoho prozaického důvodu. V době, kdy jsme rekonstruovali náš dům a odcházely z našich účtů s manželem vysoké částky, mi paní účetní vypracovala daňové přiznání a já jsem zjistila, že tuto docela vysokou rezervu nemám. Podotýkám, že byla u moci levicová vláda. Tak jsem pokorně šla do banky, abych si na daně+zdravotní+sociální pojištění vzala úvěr. Takříkajíc jsem velmi rychle občansky dozrála, protože mě začalo konečně zajímat, kdo a jak s těmito prostředky naloží. Poprvé jsem se rozhodla někoho podpořit, jelikož jsem nabyla dojmu, že to udělá dobře, hospodárně, prospěšně pro obecné blaho. Je to stále stejné v každém historickém období – hmatatelný prostředek kontaktu občana a politiky jsou daně - všichni jsme „homo politicus“. Pak musíme spoléhat na to, že ti, které si zvolíme, budou s našimi daněmi i životy nakládat zodpovědně. Soudím, podle pohledu na naši společnost, že se nám to stále nedaří.

Jak hodnotíte Miloše Zemana a jeho působení v roli prezidenta?

Zatím se přikláním k názoru Vladimíra Franze, že je to zkouška pro naši demokracii a působení pana prezidenta zcela určitě zhodnotí čas.

A co očekáváte od nové vlády a Andreje Babiše, u něhož mnozí spatřují nebezpečí v podobě střetu zájmů?

Budu s napětím očekávat a věřit, že pan Babiš dokáže tomuto pokušení odolat. Myslím, že toho klientelismu v politice jsme už všichni nabažení.

Zuzanu Lapčíkovou známe jako virtuosní cimbalistku, osobitou zpěvačku a skladatelku. Pochází z moravského Slovácka, kde se svojí rodinou žije. Díky rodinnému zázemí se začala hudebně rozvíjet na poli moravské lidové písně a hudby. Na brněnské konzervatoři absolvovala hru na cimbál a etnologii a hudební vědu na Masarykově univerzitě v Brně. Vyhrála řadu národních soutěží a zúčastnila se mnoha mezinárodních festivalů. Zdroj: zuzanalapcikova.com

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…