Aby nemizely léky v zahraničí, strhl se boj. Velkou roli hraje Karolína Peake

01.09.2012 10:51

Distribuční firmy, které zároveň vlastní lékárnu, zvyšují podle některých médií své zisky tím, že přeprodávají léky do zahraničí. Prezident ČLeK Lubomír Chudoba řekl pro ParlamentníListy.cz, že by na tom nebylo nic špatného, kdyby z trhu těchto lékáren pak nemizely léky, které jsou určeny pro české pacienty a nejsou nahraditelné jinými léky. Možnou nápravu v novele zákona o léčivech zamítla na vládě Karolína Peake, která své důvody redakci také vysvětlila. Zákon nyní míří do sněmovny.

Aby nemizely léky v zahraničí, strhl se boj. Velkou roli hraje Karolína Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

„Předně si řekněme, že v žádném případě léky neprodávají lékárny,“ upřesňuje pro ParlamentníListy.cz Lubomír Chudoba některé články z médií. Jak dále vysvětlil, jedná se o distribuční firmy, které zároveň vlastní lékárny. Podle prezidenta České lékárnické komory (ČLeK) je asi 200 takových oprávnění, které Státní Ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal.

Některé léky nahradit prostě nejdou

Do sněmovny nyní míře novela zákona o léčivech. Právě do té byly vloženy podle Chudoby dva odstavce, které měly dát od počátku jasně najevo i velkodistributorovi, zda ten který lék nakupují lékárny pro české pacienty, nebo ho nakupují jako distribuční firmy pro redistribuci.

„Nejsem vůbec proti činnosti distribučních firem,“ říká Chudoba. Přednost však podle něj musí mít v každém případě zdraví českých pacientů před distributorskou marží. „Jsou léky, které se dají nahradit, například generiky, jsou ale léky, které nahradit nejdou, co pak s tím?“ ptá se Chudoba

Jak dále vysvětlil pro ParlamentníListy.cz, zahraniční výrobci mají sjednané určité kvóty pro konkrétní země. Tím, že lékárna-distributor tento lék vyveze, nemusí pak být dodatečná možnost tento lék zajistit pro naše pacienty.

Lékáren je moc a jsou špatně rozmístěné. Pacienti se k nim dostávají obtížně

„Problém vidím i v tom, že je lékáren podle mne příliš mnoho,“ říká ParlamentnímListům.cz bývalá ministryně zdravotnictví a poslankyně za ČSSD Milada Emmerová. Před rokem 1989 bylo prý zhruba 700 lékáren, zatímco nyní jsou jich téměř dva a půl tisíce.

Navíc je podle ní problém i v jejich rozmístění. „Není výjimkou, že v některých městech najdeme na jednom náměstí dvě až tři lékárny a zbytek města je nepokrytý,“ dodává. Tím se podle Emmerové přiostřuje i konkurenční boj. „Není se pak co divit, že ty lékárny hledají doplňkový sortiment, jehož kontrolu bych rovněž doporučovala zpřísnit, nebo si lékárny, které mají distribuční oprávnění, vypomáhají reexportem do zahraničí u těch léků, které jsou u nás levnější,“ kritizuje situaci Emmerová. Jak říká, dostaly se k ní dokonce informace, že léky prodané do zahraničí se k nám vracejí za vyšší cenu.

V současné politice velkých lékárenských řetězců, vidí Milada Emmerová další nebezpečí pro malé lékárny. „Těm řetězcům jde samozřejmě především o zisk, takže zájem o zdraví českých pacientů nemusí být prioritou,“ konstatuje poslankyně. Mají-li tak oprávnění k distribuci, udělají to, co je pro ně výhodnější.

Nechceme omezovat malé distributory, ale léky pro pacienty chybět nesmí, říká Chudoba

Novela zákona o léčivech měla původně tuto praxi upravit a zpřehlednit. „Ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví jsme navrhli určitá opatření, která by mohla pomoct velkodistributorům sledovat při výpadku léčiv důvod a příčinu tohoto výpadku,“ říká Lubomír Chudoba. Jak upřesnil pro ParlamentníListy.cz, v paragrafu 77 novely zákona o léčivech bylo navrženo, že pokud má nějaká firma oprávnění k distribuci a zároveň vlastní lékárnu, tedy nakupuje léky pro výdej pacientovi, byl by takový subjekt povinen velkodistributorovi sdělit, zda ty léky objednává pro lékárnu, tedy pro výdej pacientům, nebo pro další distribuční činnost.

V odstavci 7 tohoto paragrafu pak bylo podle Chudoby navrženo další ustanovení, že každý distributor, který je zároveň provozovatelem lékárny, nesmí přeprodávat léky, které objednal za účelem výdeje pro české pacienty.

„Tyto dva jednoduché paragrafy vyčlenila z novely paní vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM)," říká prezident komory. Dodal, že příští týden by se měl s Karolínou Peake potkat osobně. „Rád bych paní vicepremiérce vysvětlil, že vyřazením těchto paragrafů zůstane situace na stejné úrovni, jako je dosud, v případě nedostupnosti nějakého léku a bude obtížnější ho zajistit, aby ho skutečně dostali čeští pacienti, pro které byl určen,“ říká redakci Chudoba.

Velkodistributoři chtějí zlikvidovat českou konkurenci, tvrdí Peake

„Vedly mě k tomu apely českých lékárníků, kteří jsou, jak předpokládám, členy lékárnické komory,“ řekla pro ParlamentníListy.cz vicepremiérka Karolína Peake. Jak řekla, jednala i se stranou ministerstva zdravotnictví, ale argumenty lékárníků ji připadaly pádnější. Podle Peake by podobné opatření zcela zásadně omezilo trh s léčivy.

Jak Peake upozornila, Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) má už dnes informace o tom, které léky směřují k pacientům, a které pro další distribuci, ale podle nové úpravy je měly dostávat i velkodistributoři, kteří jsou v ČR celkem čtyři.

„Ti čtyři velkodistributoři chtějí zlikvidovat ty malé české. Přece ve chvíli, kdy jim ta lékárna řekne – tyto léky chci pro pacienty a tyto pro distribuci, tak jim ty léky velkodistributor prostě neprodá a prodá jim jen ty léky, které budou určeny pro pacienty,“ argumentuje vicepremiérka. „Proč by si podporovali konkurenci?“ dodává.

Přiznám, kdybych se mýlila. V tuto chvíli jsem ale přesvědčená, že mám pravdu

„Ta lékárenská lobby je velmi silná a předpokládám, že mě bude masírovat,“ směje se Peake. Jak říká, má už smluvených několik schůzek k této problematice. „Jsem otevřená všem argumentům, a ani se nebojím říct, že jsem se mýlila, když zjistím, že tomu tak je,“ říká vicepremiérka. Teď je prý ale přesvědčená, že má pravdu.

Jak dále řekla, její argumenty akceptovala i celá vláda. „I ostatní ministři souhlasili s mými připomínkami,“ dodala. Postěžovala si i na média. Konstatovala, že když si přečetla informaci o této problematice na jednom ze zpravodajských serverů, vnímala to jako účelovou nepravdu.

Český trh není jen o lécích, ale i o českých distributorech

„Nepopírám, že ty problémy s nedostupností léků jsou reálné. Musím ale říct, že to není věc, která by byla na vzestupu, ale spíše to klesá,“ vysvětluje Peake. Dodala, že se nyní naopak objevují léky i z dalších zemí, které jsou levnější, například z Velké Británie nebo z Portugalska. „Takže my nebudeme moci exportovat, ale z jiných zemí se k nám budou moci levnější léky dovážet. Tak o tom ten evropský trh prostě není,“ konstatuje vicepremiérka pro ParlamentníListy.cz.

Český trh není jen o lécích, říká Karolína Peake, ale i o distributorech, kteří na tom trhu fungují. Souhlasí s tím, že čeští pacienti mají přednost. „Nelze ale kvůli ojedinělým problémům likvidovat velkou část segment českého trhu,“ konstatuje vicepremiérka.

Karolína Peake v tom vidí i jiný aspekt. „To si tu necháme zlikvidovat síť lékáren-distributorů, které zde normálně podnikají, platí daně, a to vše ve prospěch čtyř distributorů, které myslím v České republice daně ani neplatí, protože to nejsou české firmy."

Nelze prodejem do zahraničí ohrozit nenahraditelné léky, které jsou v omezeném množství

S tím ale Lubomír Chudoba nesouhlasí. „Pokud jde o nedostatkové léčivo, o němž víme, že je určeno pro české pacienty, a víc ho nedostaneme, lze předpokládat, že si výrobce bude chtít ošetřit, že se ty léky budou dodávat pouze do lékáren,“ říká prezident ČLeK.

Jak upozorňuje, lékárny-distributoři budou mít k dispozici obchodování s léky, kterých je nadbytek. Tam podle něj žádný problém není. Nelze však ohrozit skupinu léků, které nejde nahradit.

Jak dodal, EU předpokládá u veškerého zboží volný pohyb a ani léky z toho nebyly vyjmuty. „Věřím, že se na to bude v budoucnu nahlíženo jinak,“ doufá Chudoba. „U léků, u nichž ale víte, že jich víc prostě nedostanete, to řešit jinak, než podobným administrativním opatřením prostě nelze,“ vysvětluje. „Jinak nezabráníte, aby se ty léky vyvážely,“ dodává. „Já prostě chci, aby ty léky byly dostupné pro pacienty v České republice,“ říká předseda ČLeK pro ParlamentníListy.cz.

Velkodistributor, který si v ČR vytváří monopol, dostal zelenou

Lubomír Chudoba ale upozornil ParlamentníListy.cz na jiný nešvar, který v současné době v ČR funguje. „Už několik nadnárodních výrobců si vybralo pouze jednoho velkého distributora pro Českou republiku a jen tento distributor může prodávat v ČR léky, které by potenciálně mohly chybět. Jen tento distributor je oprávněn pro celou Českou republiku tyto léky dodávat. To už v tuto chvíli existuje a to, si myslím, že je velmi protisoutěžní. Antimonopolní úřad to ale shledal jako „OK“," zlobí se Chudoba.

Už v tuto chvíli je tak podle něj někdo upřednostňován. „Jestliže tedy paní vicepremiérce na tom záleží, divím se, že nenapadne tuto skutečnost,“ konstatuje Chudoba. Podobný stav, jak dodává, existuje i ve Velké Británii. Jsou to prý takzvané dodávky „přímo do lékáren“. „To je podle mne omezování soutěže,“ říká šéf lékarníků.

Návrh, který Peake zamítla, by podle Chudoby umožnil naopak více distributorům, aby ho prodávali. „Máme s paní vicepremiérkou dojednanou schůzku, takže věřím, že se mi ji podaří přesvědčit o skutečném zájmu českých pacientů,“ říká Chudoba. S tím je srozuměna i Karolína Peake. „Velmi ráda se s panem prezidentem ČLeK sejdu,“ řekla pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…