Ať žije Zeman! volali lidé. Jiní pískali a muž jim rozdával červené karty. Já že chodím na Hrad opilý? Něco vám poradím, pravil prezident

03.12.2014 15:45

REPORTÁŽ Provolávání Ať žije Zeman! Pískot, halasný křik, zvuk píšťalky a potlesk. Plné emocí bylo setkání hlavy státu s obyvateli Boskovic. „Pískot je projev ptáka, od slavíka po krkavce, ale projev člověka je něco jiného,“ upozornil mimo jiné prezident. Stovky lidí chtěly vidět prezidenta, ne všichni se ale dostali do sálu, který byl kvůli nepřízni počasí určený k debatě. V Boskovicích zakončil prezident Miloš Zeman svou třídenní návštěvu Jihomoravského kraje.

Ať žije Zeman! volali lidé. Jiní pískali a muž jim rozdával červené karty. Já že chodím na Hrad opilý? Něco vám poradím, pravil prezident
Foto: Daniela Černá
Popisek: Plné emocí bylo setkání hlavy státu s obyvateli Boskovic

Spor mezi příznivci a odpůrci prezidenta Miloše Zemana odstartoval hned při jeho příjezdu na boskovickou radnici a během návštěvy postupně gradoval. Když Zeman vysedal z vozu, už se objevili první majitelé červených karet a také jeho příznivci. V té době šlo ale pouze o spor několika lidí. V době, kdy měla začít diskuze zájemců, kteří byli na prezidenta zvědaví, lidí přibývalo a přibývalo. Jeden z jeho odpůrců přišel na akci vybavený spoustou červených karet a před vchodem je rozdával lidem: „Vyberte si kartu,“ laškoval. Někteří si vzali hned dvě, další reagovali: „Fuj.“ „Když jsem kupoval papír pro sebe, tak jsem vzal raději více, kdyby třeba někdo zapomněl, ale chtěl svůj protest vyjádřit, může si vzít kartu ode mě,“ vysvětlil Tomáš Znamenáček.

Negativní názory na Miloše Zemana v původních materiálech ParlamentníchListů.cz: Michael KocábMartin Bursík, Jan Němec, kněz Marek Orko Vácha, Bára Štěpánová, Jiří Pehe, Džamila Stehlíková, Jan Vodňanský, Jaroslav Hutka, Ladislav Špaček, Táňa Fischerová, Ivan Gabal, prof. Jan Sokol

Do sálu, který se nacházel v areálu místního zámku, mezi tím proudily davy lidí. Kapacita nestačila. Přes tři sta se jich natlačilo dovnitř, zbytek musel stát venku. I tam lidí během debaty přibývalo a postupně se objevovaly transparenty na podporu prezidenta i červené nebo zelené karty.

V přeplněném sále vládla atmosféra plná emocí

Uvnitř přivítali lidé prezidenta bouřlivým potleskem, ozval se i pískot. Prezident republiky nejdřív vysvětlil, proč zvolili „mokrou variantu“. „Jsem moc rád, že je vás tady tolik. Je mi líto, že řada lidí zůstala na náměstí, poté, co zjistili, že je tady přeplněno. Skoro bych doporučoval, aby se lidé ještě přesunuli do uličky,“ uvedl na začátek prezident a dál pokračoval: „Prezident republiky se má jednak setkávat s občany a poslouchat nikoli pískot, ale jejich názory. Pískot je projev ptáka, od slavíka po krkavce, ale projev člověka je něco jiného, a proto jako na každém setkání dávám právo první otázky svým oponentům, kteří se vyznačují elegantními červenými kartami.“

Lidé přerušovali jeho proslov potleskem, v publiku se objevilo přes deset červených karet. V proslovu také prezident pochválil místní perspektivní firmu, kterou navštívil. Hovořil o své návštěvě dětské léčebny. „Dětem jsme přivezli řadu dárků, mezi jinými velkého plyšového slona, kterého jsme pojmenovali po mně, tj. Bimbo, protože kdysi mi tak říkal bývalý ministr kultury Pavel Dostál,“ podotkl.

Odpůrce: Nesouhlasíme s tím, jakou odvádíte práci, chodíte do úřadu opilý, mluvíte vulgárně

Prezident pak vyzval ty, kteří mají odlišné názory, aby se vyjádřili. K mikrofonu se tak jako první dostal mladík, který před sálem rozdával červené karty. „Chtěl bych shrnout názory za všechny, kteří sem přišli s červenými kartami. Nesouhlasíme s tím, jakou odvádíte práci, s tím, že chodíte do úřadu opilý, že mluvíte vulgárně, urážíte lidi, ať už jsou to novináři nebo ruští političtí vězni,“ uvedl Tomáš Znamenáček, který si také postěžoval na to, jak se staví prezident k situaci na Ukrajině, a na jeho vystupování v Číně. „Sdělení vašeho nesouhlasu je naprosto normální, neznám v Evropě a ani v Americe prezidenta, se kterým by všichni souhlasili. Francois Hollande má 12procentní popularitu. Pokud chcete tento nesouhlas vyjádřit úspěšně, pak vám nezbude nic jiného než jít k volbám v roce 2018,“ reagoval prezident a pak se věnoval jednotlivým částem otázky.

„V Číně jste se mnou nebyl, ale ti, kteří tam se mnou byli, jako je prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý nebo prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák hodnotí tuto návštěvu jako mimořádně úspěšnou z hlediska zakázek, které se podařilo získat pro české podnikatele, ale také pro čínské investice u nás. Protože je u nás stále ještě půl milionu nezaměstnaných, tak každý nový tisíc pracovních míst je dobrý a my musíme podporovat naše exportéry. Konkrétně výsledek čínské návštěvy je úvěrový rámec 200 miliard pro investice,“ vysvětlil prezident.

Jestli chodím opilý? Já jsem vás v kanceláři ještě nikdy nepotkal

Pak dál pokračoval v odpovědi: „Citoval bych vám německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, který vyjádřil stejný názor jako já, že Ukrajina nepatří do NATO. Můžete kritizovat mě za to, že mám stejný názor, ale pak buďte důsledný a kritizujte i Německo,“ vysvětlil také Zeman s tím, že úkolem všech politiků by měla být snaha o to, aby došlo k uklidnění situace na Ukrajině. „A jestli chodím opilý? Já jsem vás v kanceláři ještě nikdy nepotkal,“ reagoval prezident, ale přerušil ho potlesk.

Pak v další reakci nabídl způsob, jak by se dotyčný mohl dostat do každodenní blízkosti prezidenta a popsal mu, ve kterých funkcích se mu to může podařit: „Nabízím vám kariérní vzestup. Kandidujte na některou z těchto funkcí, v tom případě budete mít šanci být přijat na Pražském hradě a já vám potácivým krokem, potácivým proto, že mám neuropatii dolních končetin a budu se opírat o hůlku, přijdu naproti. Pokud se do mé kanceláře nedostanete, máte jedinou šanci přijít na setkání s občany a zjistit, zda jsem nebo nejsem opilý,“ doplnil prezident. Vyjádřil se také k používání vulgarismů: „Ten, kdo kritizuje vulgarismy, není sám vulgární.“ Vysvětlil, že šlo o překlad názvu skupiny Pussy Riot, doporučil ji zhlédnout na internetu a podívat se na její umění v reálu. „Pak zjistíte, kdo je a kdo není vulgární,“ doplnil Zeman a doporučil také tazateli, aby se naučil poezii a přečetl si Františka Halase.

Lidé vyjadřovali podporu: Pane prezidente, velice si vás vážíme

Další lidé vyjadřovali Zemanovi podporu. „Chci říci, že vám strašně fandím od začátku. Jste prvním prezidentem po 25 letech, který je opravdu prezidentem a který o všem přemýšlí. Budu vám fandit do konce volebního období a určitě vás budu volit,“ vystoupila jedna z obyvatelek Boskovic. Následovalo další vyjádření přízně: „Pane prezidente, já si vás velice vážím a chtěl bych poprosit o podepsání vaší knížky.“ Velmi emotivní byl příspěvek dámy, která mluvila dost pohnutým hlasem: „My vás vítáme v našem krásném městě a jsme rádi, že jste naše město navštívil.“ „Já vám samozřejmě děkuji, sliby se mají plnit. Přijedu opět za rok, protože jsem řekl, že každý kraj navštívím jednou v roce,“ reagoval Zeman a upozornil na to, že nelze stihnout všechna města projet najednou.

Ať žije prezident, provolávali s transparenty

Emoce vygradovaly při odchodu prezidenta. Venku totiž na něj čekaly další stovky lidí. Někteří hodinu čekali před budovou jen proto, aby hlavu státu viděli, další chtěli vyjádřil svůj protest červenými kartami. Vlastní transparent na podporu prezidenta si vyrobil asi pětadvacetiletý Jakub: „Mně vadí negativní kampaň, kterou předvádí česká média. Já si myslím, že dělá správné kroky a rozhodl jsem se svůj názor vyjádřit.“

Když prezident vyšel před budovu, ti, kdo měli červené karty, mávali, další se snažili ukázat transparenty na prezidentovu podporu: „Ať žije prezident Zeman,“ provolávali halasně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…