Bolestivé utrpení Hanákové: Kde ta žena vzala odvahu stát se ministryní

12.09.2012 13:50

Ministryně kultury Alena Hanáková se na úvod svého vládního angažmá blamovala televizní obhajobou církevních restitucí, nyní si něco podobného zopakovala při odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Politolog Zdeněk Zbořil žasne nad tím, kde vzala odvahu takovou funkci přijmout, když právě pro ni jsou důležitým předpokladem intelekt a vzdělanost.

Bolestivé utrpení Hanákové: Kde ta žena vzala odvahu stát se ministryní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Evidentně větší krajíc, než jaký mohla spolknout, si ukousla poslankyně zvolená na kandidátce TOP 09 Alena Hanáková, když loni těsně před Vánocemi kývla na nabídku stát se ministryní kultury. Nad jejím prvním významnějším vystoupením ve funkci, kdy nebyla v pořadu České televize  Události, komentáře schopna obhájit církevní restituce, přestože je za resort předkládala do sněmovny, se ještě v rámci koalice přivíraly oči a omlouvalo se trémou či nedostatečnými podklady ze strany spolupracovníků.

Anketa

Co cítíte k ministryni Hanákové?

hlasovalo: 4551 lidí

Téměř tři čtvrtě roku ve funkci však z Aleny Hanákové respektovanou ministryni rozhodně neudělalo, ba spíše naopak. Její vystupování při nedávném odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého bylo nepřesvědčivé, ať už na tiskové konferenci, kde ho oznamovala, nebo o několik dnů později, kdy měla přednést hlavní důvody pro odvolání šéfa ND. Podobně vedle ní působil její ekonomický náměstek Martin Sankot, který dojem o sobě a vedení resortu nevylepšil týž den večer jako host Událostí a komentářů České televize. 

Gross také neměl mimořádné vlohy a postupně se vypracoval

Podle odborníka na PR Martina Jaroše, který se ve společnosti Ewing PR významně podílel na protestní akci lékařů Děkujeme, odcházíme, se každý politik může vystupování na veřejnosti naučit. „Kdybychom si vzali za příklad Stanislava Grosse, tak ten také neměl mimořádné vlohy a nebyl rozený politik, ale jeho vystupování byla práce lidí, kteří ho to naučili, a on se k tomu postupně dopracoval,“ říká pro ParlamentníListy.cz Martin Jaroš.

Jde ale o to, zda tomu politik věnuje dostatečný čas. „Když to necháte být a jednou za čas se na něco takového podíváte, tak to není vůbec znát. K výbavě dobrého politika patří neustálá příprava a konzultace kolem mediálního vystupování. V Americe mají politici obrovské týmy, které jim připravují od projevů po program všechno, co mají dělat krok za krokem,“ podotýká Martin Jaroš.

Tigrid měl všesvětový rozhled a Dostál přirozenou inteligenci

„Vůbec nechápu, že v sobě vzala odvahu zastávat funkci ministra po Pavlu Tigridovi nebo Pavlu Dostálovi, dokonce bych řekl i po komunistech Zdeňku Nejedlém a Milanu Klusákovi, zeti bývalého prezidenta Ludvíka Svobody. Ti sice měli své komunistické limity, ale byli to vzdělaní lidé. A to nemluvím o přirozené inteligenci Pavla Dostála a všesvětovém rozhledu Pavla Tigrida,“ podivuje se pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

„Možná to, že před ní tu funkci zastával zubař z Berouna, jí dodalo přesvědčení, že tu funkci už může dělat kdekdo. Ani si neuvědomila, že roli hrají nejen její kvality, její vzdělanost, její kulturní rozhled, ale že si musí vybrat i spolupracovníky, kteří budou na nějaké úrovni,“ směřuje politolog svou výtku k ekonomickému náměstkovi ministryně Martinu Sankotovi, jenž byl coby pověřený ředitel Národního divadla hostem úterních Událostí, komentářů České televize.

Za zhoršováním vystupování lze vidět deficit intelektu a vzdělanosti

„To je typ parašutisty, který odněkud přilétne a může dělat vlastně cokoli. Slovní projev člověka, který má vést Národní divadlo, to byla hrůza. Jestliže do čela této instituce postaví člověka, který neumí sestavit pořádnou českou větu a pokud ano, tak ji musí třikrát opakovat, tak i to svědčí o tom, že je paní ministryně nekompetentní. Když už sama trpí kulturní slepotou, tak si aspoň musí vybrat lidi, kteří jsou na odpovídající úrovni,“ tvrdí Zdeněk Zbořil.

Politolog je přesvědčen, že od svého fiaska při prvním vystoupení ve funkci ministryně kultury sice ztratila trému, ale výrazové prostředky se dokonce zhoršují. „Teď si vezměte, že to je člověk, který nás pojede reprezentovat do Metropolitního muzea v New Yorku nebo do Paříže. To budou všichni koukat, kdo také může dělat ministra kultury. Za tím zhoršováním vystupování bych viděl nějaký deficit intelektu a vzdělanosti, což je právě u ministra kultury dost důležité. A to se ukazuje v plné tragikomické šíři,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

Sebelepší záměry nepomohou, pokud je politik neumí prodat veřejnosti

„Mnohem důležitější je sociální intelekt, vcítění se do myšlení druhých lidí, aby člověk vnímal signály ze svého okolí. Na to nepotřebuje nijak horentní inteligenci, ale spíš aby byl schopen vnímat, co lidé pociťují jako problém, co chtějí slyšet, jaká témata jsou pro ně důležitá. Je to spíš o tom, jak se člověk dokáže srovnat s okolím, jestli je úplně mimo, nebo jestli ví, co se děje ve společnosti pod ním,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Martin Jaroš.

Podle PR odborníka je to jako s cizím jazykem, také se ho musíte doučit, když víte, že ho budete potřebovat a nechcete se dostávat do nepříjemných situací. „A pokud politik cítí, že má mezery v komunikaci, tak by ji měl trénovat. Pokud je natolik zahlcený něčím jiným a nevěnuje se jí, tak ztrácí PR body a může to být pro něj kontraproduktivní. Může mít dobré záměry, dobré myšlenky, ale když je nedokáže prodat veřejnosti, tak může být i z té funkce odvolán,“ konstatuje Martin Jaroš.   

Ministryně může skončit jako Blonďatá bestie

„Takhle se v politice ztrapňoval Milouš Jakeš, na nikoho jiného, kdo by se takhle dokázal v politice zesměšnit, si nevzpomínám. A zesměšnění je první krok ke znedůvěryhodnění. Vystoupení paní Hanákové jsou směšná, přitom ona má ve funkci zářit. Když byl ministrem pan Riedlbauch, copak by vás mohlo napadnout, že někdo takový po něm může přijít?“ táže se politolog.

Připomíná, že herci, a to i v Národním divadle, jsou přímo géniové na vymýšlení všech možných taškařic. „Vždyť Ondřej Pavelka, který četl v neděli před naší první divadelní scénou otevřený dopis premiéru Nečasovi s požadavkem na odvolání ministryně, je autorem Blonďaté bestie i druhé hry Bestie vrací úder,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil hry, v nichž se titulní role spojuje s poslankyní Kristýnou Kočí.

Zesměšnění se pak přenáší na celou vládu

Očekává proto, že se ministryně kultury dočká také takového kousku na nějaké menší scéně. „Bude tam tou smutnou postavou české kultury. A snad si to pan premiér uvědomí i celé jeho vlády a jeho osobně, protože málo platné, on je za ni odpovědný. To zesměšnění paní ministryně padá na vládu a na ty, kteří v ní spolu s ní zasedají,“ míní Zdeněk Zbořil s tím, že v politice se prominou i kdejaké  nepravosti, ale nepromíjí se, když je ta figura komická.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…