Cikrt se zlobí. Kampaň je lživá, slušným doktorům nepomůže

23.01.2011 17:56

Bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví ve vládě Mirka Topolánka Tomáš Cikrt má o akci lékařů - Děkujeme, odcházíme- jasno. Podle něj je lživá, doktoři nemají v plánu odcházet a ti co je reprezentují, sledují jen svoje zájmy. Mezi ně prý ale reforma nepatří.

Cikrt se zlobí. Kampaň je lživá, slušným doktorům nepomůže

"Celá ta kampaň je lživá. Od začátku je jasné, že nechtějí nikam jít a že nemají kam jít," pustil se Cikrt do lékařů hrozících výpovědí. "Ano, nějací lékaři odcházeli a budou odcházet. Vždycky budou odcházet, z východu na západ. To je nezadržitelné a bude to i po tom, ale drtivá většina z nich tu chce zůstat a jenom chtějí zvýšit platy," myslí si někdejší mluvčí resortu.

Dále čtěte:
Utrápený ministr zdravotnictví debatoval na Primě, říká odborník
Zeman doktorům: Stejně se vrátíte a bublina splaskne
Sledujeme téma Exodus lékařů

„Celé je to udělané tak, že když se jim teď platy zvýší, tak nebude žádná reforma zdravotnictví, protože na ni nebudou peníze, nezmění se nic. Dál bude mocná komora a odbory a lékaři budou mít za rok ten samý problém, akorát že možná zdravotnictví bude ve finanční krizi," konstatoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Cikrt.

Oni opravdovou reformu nechtějí

Podle něj, kdyby lékaři skutečně reformu chtěli, tak řeknou „dobře, my rok počkáme, udělejte nějaké restrukturalizace a my uvidíme zda nám to přinese peníze". „Jestli si myslí, že teď se z pojišťoven přesunou nějaké peníze na jejich platy, že to je ta výhra, tak to je blbost, nadále budou problémy. Jediná výhra je restrukturalizace," míní Cikrt.

Dále: Heger: Nemůžeme uloupit pojišťovnám 14 miliard korun

V úspěch akce nevěří. „Doktoři z této akce budou smutní. Bude to největší deziluze za posledních dvacet let. A jestli se mýlím, brouka nesním to nejím..., ale určitě se nemýlím," je Cikrt přesvědčený a dodává: „Jenom to posílí ty lidi z lékařského stavu, kteří jim dělají ostudu, jako je prezident lékařské komory Milan Kubek nebo šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel."

Vinit ministry zdravotnictví z nepravostí není podle Cikrta úplně fér. „Za všechno, co lékaři kritizují, mohou také lékaři. Všechny ty nákupy, všechna ta rozhodnutí o lécích a podobně. To se týká stejně lékařů jako politiků. Ostatně i ministři byli vesměs doktoři," vysvětlil exmluvčí svůj názor.

Za prezidenta mají odboráře

Podle něj si tak lékaři musí udělat pořádek nejprve u sebe. Začít by pak měli u volby nových reprezentantů lékařského stavu. „Současný prezident České lékařské komory Milan Kubek se chová jako odborář. Je to skandální a svědčí to o nedobré kondici lékařského stavu, že mu okamžitě nedají za uši," míní Cikrt.

Rathovo sémě

„On vyhrožuje doktorům, že kdo se nepřidá, ponese následky. Vyhlašuje, kdo nejde s námi jde proti nám. Komora má hájit všechny lékaře a má se snažit zajistit péči o všechny pacienty, ať už je důvod odcházení jakýkoliv," konstatoval Cikrt s tím, že komora teď dělá přesný opak - „znejisťuje pacienty".

Více: Kubek a děsivé grafy: Chce se vám zvracet?

Propojení stavovské komory s odbory však není nic nového, konstatoval. „Komora podporuje odbory a naopak, to už je sémě Davida Ratha (ČSSD). Čili komora, odbory a Rath jedno jest. A dnes jsme svědky toho, kdy Rath chladně, mazaně a pragmaticky si udělá díky odcházení pořádek ve svých nemocnicích," pousmál se exmluvčí. Připomněl, že hejtman Rath na akci lékařů odpověděl konstatováním, že se ukáže, že v nemocnicích to i s méně lékaři kvalitně jde. 

Podporujte svého ministra

Cirkt si myslí, že za současného ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je šance na upřímně míněné reformy. „Teď, když je ministr slušný člověk, kdyby měl partnery na úrovni, dá se ve zdravotnictví něco udělat. On jim vychází jako slušňák vstříc a jak se mu odplatili," položil na závěr Cikrt řečnickou otázku.

K TÉMATU:

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…