Čtěte, co všechno zničila Nečasova vláda. Ekonom udělal závěrečný účet

20.06.2013 16:40

Ekonom, bývalý poradce prezidenta Václava Klause a předseda Svobodných Petr Mach udělal stručný závěrečný účet Nečasovy vlády. Ačkoli sama sebe označovala za pravicovou a rozpočtově odpovědnou, historicky nejvíce zvyšovala daně a současně i zadlužení. I exprezident Václav Klaus upozornil na smrtící kroky vlády.

Čtěte, co všechno zničila Nečasova vláda. Ekonom udělal závěrečný účet
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

„Hlavním dědictvím této vlády bude rekordní zvýšení státního dluhu, rekordní zvýšení daní a nepromyšlené reformy, ze kterých zůstane spíše pachuť,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý poradce prezidenta Václava Klause.

Rekordní zvýšení daní i dluhu

Petr Nečas byl podle Macha rekordním zvyšovačem státního dluhu. „Žádná jiná vláda v dějinách České republiky nezvýšila státní dluh tolik. Státní dluh vzrostl během vlády Petra Nečase, za léta 2010, 2011 a 2012, o půl bilionu, tedy 500 miliard korun. Vláda Petra Nečase tak vytvořila třetinu veškerého dluhu od vzniku samostatné České republiky,“ upozornil Mach.

Mach též dodává, že Petr Nečas byl rekordním zvyšovačem daní a nikdo v dějinách České republiky nezvyšoval daně tak jako on. Daň z přidané hodnoty na plenky a další zdravotnické potřeby zvýšil z 10 na 21 procent. DPH u potravin, léků, tepla, vody, dopravy, knih zvýšil z 10 na 15 procent.

DPH z benzínu, paliv, mobilů, počítačů, bot a mnoha dalších věcí zvýšil z 20 na 21 procent. „Nečas zvýšil daně pro pracující důchodce a živnostníky s dětmi. Zavedl zdanění výnosů ze stavebního spoření, zdražil dálniční známku z 1200 na 1500 korun a daně z tabáku zvýšil z 1340 na 1400 korun na kilogram. Pro řidiče jezdící na plyn zavedl daň ze stlačeného zemního plynu ve výši 500 korun za tunu,“ říká Mach.

S Bruselem na věčné časy

Podle Macha byl Petr Nečas věrným služebníkem Bruselu. „Podpořil půjčku na krachující eurozónu ve výši 64 miliard korun z našich devizových rezerv a podpořil zřízení ESM, obludné smlouvy na úvěrování krachujících států eurozóny (která nás zavazuje zaplatit zhruba 350 miliard korun Bruselu). Nevyjednal za to v Bruselu zhola nic, ani výjimku pro ČR ze zavedení eura, ani slibovanou výjimku z Listiny práv EU. Nečas prosadil bezprecedentní převod státního majetku církvím, aniž by aspoň výsledkem byla odluka státu a církví, a prosadil důchodovou reformu tak špatnou, že se do nových penzijních fondů skoro nikdo nepřihlásil,“ myslí si ekonom Mach.

Ekonomiku podle něho brzdí i mnohamiliardová podpora takzvaných obnovitelných zdrojů energie: „Vláda navíc pokračuje v podpoře fotovoltaické energie a dalších takzvaných obnovitelných zdrojů energie. Na to se proplýtvají desítky miliard korun, které kdyby nebyly směřovány tam, mohly se použít na smysluplné projekty, které by podpořily ekonomický růst. Pokud se masivně investují peníze do něčeho, co je neefektivní, tak se to logicky musí odrazit v tom, že ekonomika neroste“.

Z policie a státního zastupitelství se za vlády Petra Nečase stal podle Macha stát ve státě, což Nečasovi, který to dopustil, nakonec zlomilo vaz. „Politický kurz dnes určuje policie tím, na koho z politiků si ukáže, a koho účelově obviní z korupce. Rozsudky tvoří policie dopředu přes média cílenými úniky policejních protokolů a odposlechů. Veřejnost jásá, ale spravedlnost a demokracie trpí,“ varuje Mach.

Přeregulovanost ekonomiky

České hospodářství klesá – podle Macha v důsledku neúnosné byrokracie, vysokých daní, rostoucího dluhu a sociálně-inženýrských vládních programů pod taktovkou Evropské unie.

Mach se nediví, že česká ekonomika neroste. „Naše ekonomika je totálně přeregulovaná a předaněná. Velice negativní je to, že když se vláda zadlužuje a půjčuje si od bank, tak vytěsňuje soukromé investice a banky raději půjčují jí, než aby půjčily na různé podnikatelské projekty. Na půjčky podnikatelům potom bankám nezbývá. Čili vytěsňování soukromých investic vládními půjčkami je jednou z příčin toho, že ekonomika neroste. Další příčinou jsou vysoké daně. Mnohé z nich jsou již za Lafferovým bodem a vláda jejich zvyšováním dusí ekonomiku, aniž by se jí dařilo vybrat více peněz do státního rozpočtu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Mach.

 Není omezen boj s byrokracií

Příčinu stagnace české ekonomiky Mach vidí také v tom, že vláda sice slibovala, že bude bojovat s byrokracií a usnadní život podnikatelům méně regulacemi a papírováním, přitom ale činí spíše opak. 

„Vláda slibovala jednotné inkasní místo, jedno přiznání místo třech: daňového, zdravotního a sociálního. Nic z toho neudělala. Naopak vláda komplikuje podnikání vším možným. Například pokud zde máme některé podnikatele v oblasti solárních panelů, kteří nedostávají žádné dotace, tak vláda jim komplikuje podnikání tím, že instalovat zařízení může jen certifikovaná osoba. To je jeden příklad za všechny. Vláda má vždy plná ústa řečí o omezování byrokracie, ale končí to stále větším omezováním svobod občana řídit si svůj život po svém,“ upozorňuje Mach.

Ani Mirek Dušín by ty tisíce miliard neuhlídal. Kradlo by se i za něj

Kořenem současné mizérie je podle Macha víra, že můžeme mít politiky, kteří dokážou čestně hospodařit ročně s částkou 1500 miliard. „Nedokážou to ani nejčestnější lidé, ani Bohuslav Sobotka, ani Babiš, ani Okamura. Ani já. Čestně a odpovědně dokážou hospodařit lidé s určitostí jen se svými vlastními penězi. Potřebujeme omezit moc politiků, napsat konečně do ústavy zákaz zadlužování a zvyšování daní. Potřebujeme vystoupit z Evropské unie a zbavit se tíže rakoviny dotací a do absurdních rozměrů bujících regulací,“ míní Mach.

„Několik ministrů vlády má pod sebou moloch, který je neuříditelný. Mají ambici ročně rozhodovat o tisíci miliardách korun vybraných od občanů. Rozhodují o detailních aspektech životů lidí. To se nedá ukočírovat a nelze ty peníze uhlídat. Měli bychom mít vládu, která uzná, že lidé jsou schopni si řídit spoustu svých vlastních záležitostí a rozhodovat o svých penězích. Za současného stavu, i kdybychom zvolili do vlády Mirka Dušína a Rychlé šípy, tak to prostě nemohou uhlídat a spousta peněz se utratí neefektivně, nebo je rozkradou nižší složky. Čili je naivní myslet si, že když tam bude někdo poctivý, tak se krást nebude. Nebude se krást osobně, ale těch tisíc miliard a ta spousta předpisů a razítek jako příležitostí pro korupci nelze uhlídat. Nechme peníze lidem. Nechme lidem jejich životy. Stát se stal neuhlídatelným a neovladatelným, potřebujeme radikální změnu, abychom ho dostali pod kontrolu,“ vyzývá Mach.

Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj tvořily celkové výdaje vlády v roce 2008 41,2 procent hrubého domácího produktu, zatímco v roce 2012 vláda rozhoduje již o 43,3 procent HDP. Příjmy vlády z daní, poplatků a dalších plateb vzrostly z 39 procent v roce 2008 na 40,8 procent v roce 2012.

Klaus o smrtících krocích Nečasovy vlády

I prezident republiky Václav Klaus na svém pondělním vystoupení na Akci D.O.S.T. tvrdě zkritizoval Nečasovu vládu a zdůraznil, že ČR má nejhorší růst HDP ve srovnání se sousedními státy a má i největší pokles investic. Průměrný růst ekonomiky ve srovnatelných obdobích let 2003–2008 byl 5,8 procenta, zatímco v období 2008–2013 byl růst HDP -0,2 procenta.

Horší výsledky měly v Evropě jen Řecko, Portugalsko, Itálie, Kypr a Slovinsko. Česká republika je ze sousedských zemí (Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko) jedinou zemí, která se nedostala na předkrizovou úroveň v roce 2008.

Nečasova vláda neškrtala mandatorní výdaje, nýbrž investice, což je podle Klause smrtící. Restrikce investic v rozpočtu je u nás největší ze středoevropských zemí. Investice u nás za pět let poklesly o 19 procent. Letos investice veřejného sektoru dosáhnou zhruba polovinu toho, co byly v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…