Duo Nečas Kalousek? Nejhorší v historii není, známkují exministři

03.04.2011 8:43

Vláda Petra Nečase není nejhorší za posledních dvacet let, jak tvrdí expředseda socialistů Jiří Paroubek. ParlamentníListy.cz oslovily přední české ekonomy, aby zjistily, jak vnímají dosavadní působení Nečasova kabinetu. Hodnotí jej pozitivně, každý ale z jiných důvodů.

Duo Nečas Kalousek? Nejhorší v historii není, známkují exministři

Jiří Paroubek se v uplynulém týdnu nechal slyšet, že podpoří komunistický návrh na vyslovení nedůvěry vládě. V totálním rozporu se stanoviskem ČSSD, která chce podle místopředsedy Michala Haška spíše slyšet vysvětlení kauzy ProMoPro z úst ministra obrany Alexandra Vondry.

"Vláda je k ničemu. Tak špatná vláda tu ještě nebyla. Když odejde, nikomu chybět nebude," uvedl pro ParlamentníListy.cz exšéf sociálních demokratů. Stejně hovoří i komunista Miroslav Ransdorf. "Je to naprosto legitimní požadavek. Tato vláda totiž dokázala něco, co se zdálo být před časem zhola nemožné - a to, že může být ještě horší, než byla ta předcházející Mirka Topolánka," zareagoval pro ParlamentníListy.cz.

Více:
Ransdorf chápe Paroubka: Vláda je horší než Topolánkova. Do ulic!
Petice proti vládě mocnářů má 3000 hlasů. A není jediná

„Co je ale myslím nejhorší a nejzlověstnější z toho předlistopadového, že zase se společnost začíná dělit na oni a my. Spousta lidí, a to i pravicových lidí, nadává na vládu," připomněl známý levicový sociolog Jan Keller. Vláda podle něj zatím nedokázala nic jiného, než připravit reformy, které omezí životní standart střední třídy. Tu nazývá "posledními ovečkami na ostříhání.

Podrobněji:
Levicový profesor Keller: Už se nekrade ze státního, bere se lidem
Profesor Keller: Máme hloupé politiky, i v ČSSD

Profesor filozofie Miloslav Bednář, který Kellera považuje za marxistu, na Nečasův kabinet střílí prozměnu zprava. „Prezident Klaus oprávněně kritizuje důchodovou reformu za to, že je nepravicová. Zvýšení daní ve formě DPH je trapný až malicherný krok. Důraz by měl být podle mě na individuální spoření. Řešit to zvýšením daní je selháním pana Kalouska," opřel se do ministra financí pravicový filozof.

Psali jsme:
Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek

Vůbec není nejhorší, diví se exministr financí

Čeští ekonomové, které ParlamentníListy.cz oslovily, si ale myslí pravý opak. I když důvody jsou různé. "Vůbec ta vláda není nejhorší, jak tvrdí Jiří Paroubek. Od těch minulých se totiž pořád liší minimálně v jedné věci - má velmi silnou pozici ve sněmovně. Ona se nyní nedokáže dohodnout, ale až to zvládne, reformy pohodlně prosadí. Uvědomme si, že posledních pár měsíců je tu obrovská změna proti stavu, kdy v ČR defacto vládl Parlament," věří v lepší budoucnost kabinetu šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Ten byl ministrem financí v Zemanově vládě, ve Špidlově pak ministrem obchodu a průmyslu.

Podle exministra financí Fischerovy úřednické vlády Eduarda Janoty se představy ministrů Nečasova kabinetu zatím rozcházejí s realitou. "Ty kroky zatím nejsou pro mě příliš přesvědčivé. Chybí mi tam určitá koncepčnost. Jsem ale přesvědčen o tom, že tato vláda v budoucnu dokáže plánované kroky realizovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz Janota.

Ještě, že zatím nic nestihli

Nic nestihli, takže zatím nic nezkazili. Tak by se dal charakterizovat postoj ekonomky Markéty Šichtařové k Nečasově kabinetu. "Oni na jednu stranu nedělají nic úžasného, ale také nestihli nic výrazně pokazit. A pochybuji, že jedno či druhé stihnou," okomentovala analytička dosavadní počínání Nečasova kabinetu Šichtařová.

Problémem nebo naopak požehnáním kabinetu je prý vnitřní rozpolcenost koaliční trojky. To, co česká ekonomika nyní potřebuje nejvíc, je podle Šichtařové právě stabilita. "Tedy žádné drastické změny daní, rušení klíčových institucí a tak dále. A to přesně Nečasův kabinet dělá, takže to vidím pozitivně," nesdílí kritiku a obavy veřejnosti, médií, odborů a opozice Šichtařová.

Třeba se bude na Nečase vzpomínat v dobrém 

S odstupem let se prý může stát, že česká společnost bude na Nečase a spol. vzpomínat v dobrém, protože ministři nedokázali zásadní změny protlačit.

"Třeba důchodová reforma. Ona není úplně špatná, ale zas není tak dobrá, aby něco výrazněji řešila. Podle mě jsme se bez zásadních změn v důchodovém systému obešli dvacet let, a vzhledem ke kvalitě těch současných návrhů se nestane vůbec nic, když ještě tři roky počkáme. V případě, že by vláda navrhla skutečně dobrou důchodovou reformu, byla bych všemi deseti za to, aby se přijala co nejdříve. Tato verze mě ale nechává v klidu," konstatovalaa pro ParlamentníListy.cz ekonomka.

Psali jsme:
Paroubek: Dva důvody pro vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…