Dvořáková prokoukla plán na zničení komunistů: Vláda má problém

20.06.2011 6:39

Návrh na posouzení ústavnosti KSČM. Podle Vojtěcha Filipa je připravený na volby. Politoložka Vladimíra Dvořáková věc považuje za nesmysl, boj proti komunismu se prý objeví vždy, když je třeba ututlat nějaký problém. Pravice totiž podle ní ani nechce, aby byla KSČM skutečně zakázána.

Dvořáková prokoukla plán na zničení komunistů: Vláda má problém

Bačkovského komise podle vyjádření Denisy Čermákové z ministerstva vnitra dokončí v nejbližších dnech analýzu, která bude doporučovat, nebo nedoporučovat podání senátního návrhu na posouzení ústavnosti KSČM. Podle předchozích vyjádření MV měla být analýza hotová již v průběhu května. Důvody, proč se dokončení analýzy opozdilo oproti předpokládanému termínu, Čermáková ParlamentnímListům.cz nesdělila.

Připravují si to na volby

Předseda KSČM Vojtěch Filip přitom vládu podezírá z toho, že chce senátní návrh podat před případnými volbami. „Dělají to tak, aby to měli kdykoliv připravené na období voleb. Ta analýza je vždy skoro hotová ve chvíli, kdy to vypadá, že Věci veřejné možná odejdou z vlády a budou předčasné volby," říká pro ParlamentníListy.cz Vojtěch Filip.

Politologové Lukáš Jelínek a Vladimíra Dvořáková však obavy předsedy KSČM nesdílejí. Vladimíra Dvořáková si spíš myslí, že návrh na zákaz komunistů je evergreenem, kterým se zastírají jiné politické problémy. „Kdykoliv je problém a je potřeba od něj odvést pozornost, tak bojujeme proti komunistům," uvadí pro redakci Dvořáková.

Podle politoložky ani vládní strany nechtějí, aby byla KSČM zakázána, protože by pak boj proti ní nemohly používat jako zastírací manévr před vlastními politickými problémy.


Zákaz by prý mohl KSČM pomoci. Osvobodit se ze zajetí konzervativních členů

Dvořáková se přitom domnívá, že případný zákaz KSČM a nutná změna názvu by této straně mohla paradoxně pomoci. „Nastalo by něco, co už bez donucení komunisté s ohledem na své konzervativní spektrum voličů nemohou udělat. Kdyby byla strana donucena změnit svůj název, zvětšil by se její politický potenciál jak v tom smyslu, že by mohla být přístupnější pro případné koaliční partnery, tak i po té stránce, že by mohla být lákavou pro mladé voliče z radikálně levicového spektra."

Dvořáková přitom upozorňuje, že změnu názvu mohla udělat KSČM hned na začátku svého působení v polistopadové politice. Ale nyní je změna názvu a přiblížení se tématům západní levice pro stranu příliš riskantní, mohla by od sebe odpudit své tradiční voliče a i mnohé konzervativní členy.

Pro tradiční členskou základnu jsou na Západě zdůrazňovaná témata ekologie, tolerance, či nediskriminace už kvůli její věkové kategorii nezajímavá. Tím pádem ale strana není zajímavou pro mladé lidi.

Těžko si představit, že senátní návrh uspěje

I přesto se však Vladimíra Dvořáková nedomnívá, alespoň podle toho, jak se s návrhem seznámila a jak se může vyjádřit jako laik, že by senátní návrh u soudu mohl uspět. Totéž si myslí i Lukáš Jelínek. Ten navíc upozorňuje i na další aspekt podání žaloby: „Planý antikomunismus už netáhne, jakákoliv kampaň proti KSČM by komunistům paradoxně mohla pomoci."

„Ostatně míním, že i kdyby vláda podala kauzu KSČM k NSS, ten by ji relativně rychle zamítl," uvádí Jelínek, podle kterého důvody pro zákaz stávající KSČM nejsou. A pro ParlamentníListy.cz dodává: „Případný verdikt, že KSČM funguje v souladu s ústavním pořádkem, by navíc povzbudil ty, co uvažují o budoucí vládní spolupráci ČSSD a KSČM."

Obavy z návrhu nemá ani předseda komunistů Vojtěch Filip. „Připravili jsme si vlastní právní analýzy, jsme tak připraveni na podání návrhu. A musím říct, že obavy z výsledku soudu nemám. Rád bych však upozornil, že jen samotné podání návrhu vyvolá ostré mezinárodní reakce," varuje Filip, který má podporu komunistických stran i ze zemí západní Evropy.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…