Ekonomka: Kalousek nemá pravdu. Peníze lidí ve fondech se dají ukrást

09.11.2011 8:08

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už měsíce odmítá argumenty opozice, která se obává, že zavedením druhého důchodového pilíře roste riziko, že lidé přijdou o své peníze, které si budou střádat na důchod. Ekonomka společnosti Next Finance k tomu říká - jistě, že o své peníze přijít mohu. Stoprocentní záruky neexistují a existovat prý nemohou.

Ekonomka: Kalousek nemá pravdu. Peníze lidí ve fondech se dají ukrást
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Vláda přes odpor opozice prosadila reformní zákony, jejichž součástí je i důchodová reforma. Ta vedle například věku odchodu do důchodu zavádí také takzvaný nepovinný druhý důchodový pilíř. Lidé si už sice spoří v takzvaném třetím pilíři, a to dobrovolně a podle svých možností, ale díky druhému pilíři a tedy dalšímu dobrovolnému spoření můžou lidé podle Kalouska získat z povinného osmadvacetiprocentního odvodu zpět tři tři procenta.


Nikdo nepřijde ani o korunu

To, že je nyní druhý pilíř koncipován jako zcela dobrovolný, se však ještě může změnit. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) na dotaz ParlamentníchListů.cz uvedl, že bude usilovat o to, aby vstup do druhého pilíře byl automatický, ale s možností vstup odmítnout či po určité době pilíř opustit.

Kalousek už v květnu pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že ve druhém pilíři lidé nemohou přijít ani o korunu. Jeho argumentace se od té doby nezměnila: "Tou hlavní pojistkou bezpečnosti vkladu v druhém pilíři důchodové reformy, tedy v soukromém spoření, je důsledné oddělení majetku akcionářů od vkladů těch, kteří spoří. Včetně toho, že ty vklady nebudou podléhat konkurzní podstatě," řekl ministr redakci.

Související: Kalousek národu: Nepochopili jste mě. Takže takto...


"Jinými slovy, pokud by ta penzijní společnost zkrachovala, což nepředpokládám, ale samozřejmě se to může stát, tak je znehodnocen pouze majetek akcionářů. Ale ty vklady sami o sobě znehodnoceny nejsou a přebírá je jenom jiná společnost, která je licencovaná," popsal mechanismus jištění vkladů ministr.

"Čili při krachu společnosti v tom druhém pilíři se nikdo nemusí bát o hodnotu svých vkladů. To je alfa a omega druhého pilíře. Mně to přišlo tak samozřejmé, tak logické, že jsem to ani moc nezdůrazňoval. Tak z tohoto hlediska se budu velmi snažit zesílit osvětu a vysvětlovat," dodal Kalousek ParlamentnímListům.cz před časem.

Ekonom Kohout: Nechápu, proč dva stejné pilíře

Za pravdu mu dává i ekonom společnosti Partners a člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout. Ten obecné obavy, že by fondy byly tunelovány, považuje za nesmysl."Princip je velice jednoduchý a už dávno existuje a fungují s ním současné existující podílové fondy. To znamená, že existuje investiční společnost, která teoreticky může zkrachovat. A pak jsou fondy, které jsou spravované touto společností, ale nejsou jejím majetkem a jako takové tudíž nespadají do konkurzní podstaty.

Podle Kohouta tento princip funguje desítky let a v normálních zemích funguje naprosto hladce a je dokonale odolný proti tunelování. Fondy, které byly u nás tunelovány v devadesátých letech, byly podle něho principiálně úplně něco jiného.

Čtěte také: Kalousek chce odstartovat penzijní reformu už v roce 2013

Pochopitelně, že prostředky, které se sejdou ve fondu, v našem případě důchodovém, musí být spravovány s použitím určitých principů a pravidel a není prostě možné koupit za všechno třeba řecké dluhopisy.

Podle Kohouta se spíše nabízí otázka, proč vůbec vznikl druhý důchodový pilíř, kam si lidé mohou dobrovolně spořit, když v takzvaném třetím pilíři už tak činí řadu let. "Takže se nabízí otázka, proč zakládat nové důchodové fondy, když už existují fondy, které jsou osvědčené a vyzkoušené. Druhý pilíř je podle mě úplně zbytečný," uzavřel Pavel Kohout pro redakci.

Nepřehlédněte: Vládní ekonom: Je čest, že můžeme poslat miliardy Evropě


To je jasné proč dva pilíře

To hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová na vznik druhého pilíře, který vlastně zdvojuje systém individuálního spoření na důchod, má zcela odlišný názor. "Myslím si, že tu existuje silná lobby důchodových fondů. A tak vznikla jakási politická objednávka, že se dlouho mluvilo o penzijní reformě a o tom, že to spoření bude povinné," uvedla pro ParlamentníListy.cz. 

Připomeňme, že původně byl druhý pilíř důchodové reformy, na rozdíl od třetího již existujícího, koncipován jako povinný a tedy zajišťující, že určitá částka peněz z kapes daňového poplatníka odejde do fondů povinně.

"Potom ale téměř na poslední chvíli, když už se málem prosadilo to povinné spoření, tak najednou vznikl velký odpor obyvatelstva, který přiměl vládu ustoupit od záměru spořit povinně. A vláda tak byla postavena před situaci, že z politických důvodů nemohla říct, že nedělá vůbec žádnou důchodovou reformu. A tak jen změnila výraz povinný za nepovinný," vysvětlila Šichtařová redakci.

Záruky neexistují

Každopádně i existence sice nepovinného druhého důchodového pilíře podle ní vede k tomu, že je posilován fondový systém a oslabuje se systém státní - průběžný. Podle Šichtařové se v souvislosti s hospodářskou krizí měla ale důchodová reforma ubírat opačným směrem, tedy posilováním průběžného systému.

Šichtařová na rozdíl od Miroslava Kalouska i Pavla Kohouta odmítá, že existuje bezpečný systém spoření v důchodových fondech bez rizika, že klient o své peníze přijde. „Nedá se stoprocentně zaručit nic. Existují dva způsoby, jak můžou být peníze z takového fondu vyvedeny. Jeden mechanismus předpokládá vysloveně kriminální praktiky a úmysl fond vytunelovat.

"Pak stačí, že fond uzavře nějaké deriváty, které se na pohled tváří pro ten fond jako výhodné a jako zajišťovací. Ve skutečnosti ale mohou být konstruované tak, že při nějakém vývoji kurzu poplynou ty peníze nějakému jinému subjektu, který místo jako zajišťovatel bude fungovat jako příjemce z fondu vyvedených peněz," popisuje případné nekalé praktiky Šichtařová.

Třeba vás nebudou chtít okrás, ale...

Druhým mechanismem, jak přijít ve fondu o peníze, je podle ní zcela legální a vůbec nemusí být míněn zle. "Nebudu jmenovat. Ale před rokem pár ekonomů navrhovalo, aby ČR mohutně půjčovala Řecku, že prý to bude velmi výhodné, protože Řecko v té době nabízelo velmi vysoké výnosy státních dluhopisů a Řecko nikdy nemůže zbankrotovat, protože to se přeci neděje, aby někdo v Evropě zbankrotoval a my za to budeme inkasovat úžasné úroky," směje se Šichtařová.

Čtěte také: Ekonomka: Dluh a bída budou obcházet Evropou dál. Řecko je začátek


"Naštěstí se tak nestalo a ministerstvo financí tyto návrhy neposlechlo, protože ačkoliv byly asi myšleny dobře, tak jak to dnes vypadá..." konstatovala Šichtařová s tím, že obdobně může dopadnout i fond. "Dnes také fond může investovat „úplně úžasně" do zaručené a bezpečné investice, ale prostě není taková investice, nemůže být zaručeno, že podnik, jehož má akcie, nezbankrotuje. Není zaručeno, že stát, jehož má dluhopisy, nezbankrotuje."

Ještě jednou: Nikdo vám nic nezaručí

"Nikdo nemůže zaručit, že majetek nebude rozkraden, nikoliv tím fondem, ale manažery podniku, do jehož akcií bylo investováno. Záruka neexistuje a existovat nemůže," zdůraznila ParlamentníListy.cz Šichtařová s vykřičníkem. "Prostě i bez zlého úmyslu se investice nemusí povést a peníze z fondu zmizí," dodala s tím, že zkrachovat může i banka, do které by fond získané peníze třeba jen vložil.

"Zaplať pánbůh, že ten pilíř není povinný jako na Slovensku," poznamenala ekonomka. "Na Slovensku možná budou jednou nešťastní, protože tam byly do tohoto systému nahnáni všichni povinně, a to to riziko daného systému neskutečně zvyšuje," uzavřela Markéta Šichtařová.

To, že je nyní druhý důchodový pilíř zcela dobrovolný, však nemusí zůstat natrvalo. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) na dotaz ParlamentníchListů.cz uvedl. Že bude usilovat o to, aby vstup do druhého pilíře byl automatický, ale s možností vstup odmítnout či po určité době pilíř opustit.


Čtěte také:

  
Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…