Hanáková představila priority. Zastává se spojení Státní opery a ND

24.01.2012 14:51

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) dnes senátorům představila legislativní priority svého resortu. Hlavně se mluvilo o sloučení Státní opery Praha a Národního divadla.

Hanáková představila priority. Zastává se spojení Státní opery a ND
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Senátoři se zajímali o transformaci Státní opery Praha a Národního divadla zahájenou 1. ledna letošního roku. "Když se zpočátku hovořilo o zrušení Státní opery, byla jsem proti. Ale pokud dojde k zachování souborů, které mají možnost ukázat svou kvalitu, nemusí být spojení tak tragické," uvedla Hanáková, která má za sebou řadu jednání s odpůrci i zastánci transformace.

Besser poradcem není

Ministryně podotkla, že od loňského pověření ředitele ND Ondřeje Černého zároveň funkcí šéfa SOP se zlepšila finanční situace i návštěvnost opery. Zároveň připustila, že dosud neměla čas přečíst koncepci nové podoby pražské operní scény svého předchůdce Jiřího Bessera (TOP 09), po němž loni 20. prosince převzala ministerstvo. Hanáková upozornila, že finanční úspory, které byly podle Bessera hlavním důvodem transformace, nelze očekávat ihned.

"První fáze transformace si vyžádá navýšení prostředků z rozpočtu ministerstva, projeví se i snaha o navýšení platů," sdělila Hanáková. Zároveň popřela, že by se stal Besser jejím poradcem. "Konzultuje se mnou některé kroky, zejména v záležitostech, které započal ve funkci ministra," připustila. Senátoři připomněli chystanou demolici domu na rohu Václavského náměstí, kde někteří představitelé kulturní obce v Praze požadují přehodnocení stanoviska ministerstva o zbourání domu. "Pokud budu oslovena, bude se tou záležitostí zabývat, Ale nyní se jedná o záležitost Prahy 1," reagovala Hanáková.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…