Hanba, vletěl senior v ČT na Kalouskova muže. A Jílková se přidala

26.10.2012 6:18

Zvyšování DPH není zrovna populární krok vlády. V pořadu Máte slovo na ČT ho kritizoval hlavně předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes – DPH se zvýší, ale důchody se příliš nezhodnotí. A navíc budou znevýhodněni i pracující senioři.

Hanba, vletěl senior v ČT na Kalouskova muže. A Jílková se přidala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Drábkovým sockartám

Anketa

Co čekáte od Ludmily Müllerové, nástupkyně Drábka?

hlasovalo: 3675 lidí

Podle Zdeňka Pernese totiž důchodci často zvažují, jestli zaplatit poplatek v nemocnici, nebo zaplatit nájem. DPH se v posledních letech zvyšuje, zato důchody se podle jeho slov tolik nezhodnotí. „Já se stydím za tenhle stát,“ litoval šéf Rady seniorů.

„Proč by měl být důchodce zdaňován poté, co si vydělá?“ přidal se na jeho stranu s dalším ožehavým tématem i Rostislav Senjuk, předseda Strany soukromníků ČR. „Když bude důchodce dělat, tak zvyšuje spotřebu a stát inkasuje právě na těch nepřímých daních,“ obhajoval myšlenku daňových úlev pro pracující seniory. „Vždyť je to nejjednodušší – seberem těm, kteří se nemohou bránit,“ posteskl si.

„Je to ostuda, vláda vstoupí do historie,“ dodal i Pernes. Podle něj musí 170 tisíc důchodců pracovat, aby přežilo. „A vy jim zdaníte i tyhle výdělky,“ vypálil na vládu. S tím se na zástupce vlády obrátila i moderátorka Michaela Jílková: „Vám to přijde morální?“

„Akorát nebude mít slevu na dani, o to se sníží ten plat,“ vysvětloval náměstek ministra financí Ladislav Minčič, ale příliš neuspěl. „Oni zvažují nákup každého rohlíku, a vy je ještě budete zdaňovat, když dělají nějakou podřadnou práci,“ stěžovala si moderátorka.

„V době, kdy jsme v krizi, tak je potřeba, abychom si utáhli opasky opravdu všichni,“ hájil se Kalouskův náměstek. „Oni jsou ale jiná sociální skupina,“ zarazil ho Pernes. „Oni musí pracovat, aby přežili,“ prohlásil, aniž by dodal, že je mnohem více lidí, kteří musí pracovat, aby přežili.

Navíc se zvyšování DPH netýká pouze seniorů, ale širokého spektra lidí. Podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Miroslava Zámečníka by se však DPH mělo především sjednotit na jednu sazbu. „Protože dělat přes daně sociální politiku je velmi neefektivní,“ vysvětloval na ČT.

Navíc z dlouhodobého hlediska je podle něj méně užitečné, když se sníží spotřeba politických zástupců státu a úředníků – zvýšení daní má větší efekt, vysvětloval pragmatismus vlády. „Žádný politik by vám dobrovolně, kdyby nemusel, daně nezvyšoval,“ hájila se však místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Podle ní je potřeba co nejvíce snižovat schodek rozpočtu, i když si Česko v Evropě vede oproti ostatním dobře. Čím více schodek snížíme, tím více budeme věrohodní na světových trzích.

S tím však nesouhlasila moderátorka Jílková, podle níž by se daly peníze vybrat jiným způsobem. „Tady se pořádně nevybírají daně,“ rozzlobila se. „Kdybyste radši vybírali daně, než trestali zvyšováním daní ty, kteří poctivě platí,“ dodala.

„Není to spíš vaše neschopnost, že neumíte vybírat daně?“ obrátila se na náměstka Minčiče. Podle něj však neexistuje konkrétní odhad, kolik by se vybralo, kdyby se našli neplatiči. Možnosti úspor vidí spíše v převedení různých archivů apod. do elektronické verze. „Úžasné, velký bratr ve větším,“ reagoval na to ironicky Senjuk ze Strany soukromníků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…