Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů

08.03.2011 4:05

EXKLUZIVNĚ Prezident republiky Václav Klaus poskytl exkluzivní rozhovor ParlamentnímListům.cz. Klaus, který v tuto dobu vydává svou knihu Rok osmý, považuje za nejvíce klíčové události loňského roku, co se týče zahraničí, tragickou smrt polského prezidenta Lecha Kaczynského a v domácí politice jarní a podzimní volby, které podle něho zcela překreslily politickou mapu.

Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů

Prezident bude v pátek v Bruselu na summitu o EU zastupovat Českou republiku. „Není nám jedno, že se v Libyi páchá násilí na nevinných lidech. Ale byl bych hodně opatrný při úvahách o silovém zásahu zvenčí. Zkušenosti s takovými postupy nejsou zrovna dobré," řekl ParlamentnímListům.cz prezident Václav Klaus.

Psali jsme:
Poslanci: Intervence v Libyi? Další chyba humanitárního bombardéra Havla
EXKLUZIVNĚ Vondra nesouhlasí s Havlem: Vojenský zásah v Libyi prosazovat nebudu
Aféry a mediální kampaně

Ke kauze Promopro ministra obrany Alexandra Vondry uvedl, že si o efektivitě prostředků vynaložených na naše předsednictví už předem nedělal žádné iluze. Mediální smršť kolem takzvané „kauzy" Bátora podle něho svědčí o stádním efektu v našich médiích. Nikoho prý nezajímala fakta, jen nálepky.

SLEDUJEME téma Bátora
SLEDUJEME téma Vondra
Související:
Klaus: Kauza Bátora je malá hilsneriáda

„Zdá se, že politicky a společenské akceptovatelné je dnes už skoro všechno. I vydírání zájmových skupin, i ty nejhroznější společensko-inženýrské projekty. Ale jediná věc je našim mediálním světem vylučována z debaty vždy: zdravý rozum a tradiční, chcete-li konzervativní pohledy na svět," uvedl dále ke kauze Bátora. Referování médií o ministru Josefu Dobešovi podle něho nabírá charakteru kampaně.

Ostrá kritika zvyšování daní

Klaus v rozhovoru pokračoval v ostré kritice vládní důchodové reformy: "Zvyšování daní je nejen nepravicové, ale především nemoudré. Omezuje svobodu lidí a navíc není zárukou ozdravění veřejných financí. Důchodová reforma u nás nevykročila dobrým směrem. Neřeší podstatu, tedy nezabývá se redefinicí toho, o co všechno se v oblasti důchodů má starat stát a o co už ne," uvedl prezident.

Sociálně slabší občané jsou ze zvýšení DPH a zdražování podle něho znepokojeni právem. „Vyšší DPH mimo jiné znamená, že dnešní důchodci budou ze svého platit lepší důchody důchodcům příštím, kteří budou mnohem bohatší a budou mít daleko lepší možnosti se na stáří připravit," míní Klaus.

Více k tématu zvýšení DPH
Prezident Klaus: O čem jsme se při diskusi o důchodové reformě zapomněli bavit

Promarněná šance ve zdravotnictví

Podle prezidenta krize ve zdravotnictví nebyla jen hrozbou, ale i šancí udělat v tomto citlivém resortu některé potřebné změny. Bohužel byla ale šancí promarněnou.

Podle prezidenta má sjezd ČSSD strany podstatný význam pro další vývoj politiky v ČR. „Tato strana poslední rok žije hlavně vlastním rozporem. To není ku prospěchu ani jí, ani zbytku politické scény," doplnil prezident.

Rozhovor vyjde v úterý odpoledne.

Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…