Možnost: Nečasova vláda končí a Klaus zasahuje. S týmem svých snů

03.10.2012 6:16

Ani odborníci nedokáží odhadnout budoucnost vlády premiéra Petra Nečase. Zůstane Nečas v čele vládního týmu, vystřídá ho člověk blízký prezidentovi Václavu Klausovi, nebo se máme po senátních, krajských a prezidentských volbách připravovat ještě na předčasné sněmovní volby?

Možnost: Nečasova vláda končí a Klaus zasahuje. S týmem svých snů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Je to padesát na padesát,“ říká k možnému pádu Nečasovy vlády politolog Jiří Pehe.

Na dohodu má vláda čas tři týdny

Bude záležet hlavně na tom, zda se špičky ODS dohodnou se skupinou rebelů ze stranického poslaneckého klubu o podobě úsporného balíčku, se kterým kabinet spojil svoji budoucnost, a pak o tom přesvědčí i své koaliční partnery. Především TOP 09 s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, jenž je otcem navrhovaných opatření, která jsou pro mnohé občanské demokraty v rozporu se stranickým programem ODS. A měli by to zvládnout do 23. října, kdy začíná příští schůze Sněmovny, na níž se bude schvalovat vládní balíček.

Když rebelové položí vládu, v politice končí

Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že rebelové vládu nepoloží. „Kdyby to udělali, jejich politická kariéra je nejistá,“ tvrdí politolog Jan Bureš. Pokud by to však ve spojení s prezidentem přece jen provedli, bylo by to těsně před kongresem ODS, aby se pokusili představit nového lídra, kterého by Václav Klaus jmenoval premiérem. Otázkou podle něj je, jak by se zachovala TOP 09. „V tuto chvíli změnu za Petra Nečase místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítá, ale těžko říci, co by dělal, kdyby Nečase ODS odstřelila. Je profesionál, žádný idealista,“ hodnotí Kalouska Bureš.

Kromě komunistů nikdo předčasné volby nechce

Václav Klaus si podle Bureše určitě nepřeje předčasné volby. „Ani prezident nemá zájem, aby vládl někdo jiný než ODS, určitě by nechtěl, aby před koncem svého mandátu musel jmenovat novou vládu ČSSD s podporou komunistů, nebo dokonce koaliční vládu ČSSD a KSČM,“ míní Bureš.  Předčasné volby si podle politologa Ladislava Mrklase nepřeje kromě komunistů žádná z parlamentních stran.

Věštění z křišťálové koule

„Nikdo nedokáže odhadnout  zda dojde k pádu vlády. Záleží, jaké vnitrostranické cíle rebelové sledují, jak reálná je role Václava Klause, jaká jednání vedou s ostatními stranami, pokud vedou. Není ani jasné, jestli je skupina rebelů jednotná, nebo jde o solitéry, které svedla mimořádná situace, ale jejich zájmy jsou rozdílné,“ vysvětlil Ladislav Mrklas, proč odmítá tipovat osud kabinetu. Vliv bude mít i výsledek krajských a senátních voleb, který už bude znám v půlce října. Ale podle Mrklase nemá Petr Nečas v ODS alternativu. „Nedovedu si představit, že by se strana sešikovala kolem jiného vůdce a vládla do konce volebního období,“ řekl k jedné z možností, která by mohla nastat po pádu Nečasova kabinetu.

Premiér zvolil nejúčinnější taktiku, když spojil úsporný balíček s důvěrou vládě

Šanci, byť jen padesátiprocentní, současný kabinet má, je přesvědčen politolog Jiří Pehe.„Tím, že premiér Petr Nečas spojil hlasování o úsporném balíčku s důvěrou vládě, vytvořil silný tlak na skupinu rebelů, protože pád vlády by znamenal konec jejich politické kariéry. Premiér zvolil z mého hlediska nejpřímočařejší a nejúčinnější taktiku,“ ocenil Jiří Pehe Nečasův krok, který například prezident označil za nešťastný.

Kdyby padla Nečasova vláda, Klaus by mohl jmenovat vládu podle svého gusta

I když prezident Václav Klaus prohlásil, že si jinou vládu než současnou nedovede v tuto chvíli představit, konflikt mezi ním a Petrem Nečasem je podle odborníků zřejmý. Pehe je přesvědčen, že pokud by padla vláda, otevřou se prezidentovi velké možnosti. „Bude po nějakou dobu záležet jen na něm. I kdyby se politická reprezentace dokázala dohodnout na rozpuštění sněmovny a nových volbách, v mezidobí by si mohl Václav Klaus užít, mohl by si jmenovat vládu podle svého gusta,“ upozornil na velké možnosti, které v takové situaci Ústava hlavě státu dává.

Úřednická vláda by byla nepřátelská k Evropské unii

Pehe nepředpokládá, že by Klaus pověřil vládnutím současný kabinet, aby dovládl v demisi do voleb. „Ani bych se tomu nedivil, prezident by argumentoval, že nenechá u moci kabinet, který je tak nepopulární,“ míní Pehe.

Považuje za pravděpodobnější, že by prezident neodolal, aby vytvořil úřednickou vládu podle svého gusta, která by vládla několik měsíců podle not prezidenta. „Šlo by zřejmě o lidi, kteří mu jdou politicky a ekonomicky na ruku. Hemžilo by se to euroskeptiky z centrální banky, jedním z jejich hlavních témat by byl boj s Evropskou unií,“ předpovídá Pehe, že takový scénář by mohl mít pro českou politiku negativní důsledky. „Pokud by Václav Klaus jmenoval vládu, která by byla nejen euroskeptická jako Nečasova, ale i nepřátelská vůči EU, bude dělat kroky, které mohou zadělat na mezinárodní problémy. A vývoj Václava Klause ukazuje, že když se mu naskytne šance Evropskou unii sabotovat, tak ji využije,“ nepochybuje politolog.

ČSSD vypouští z lahve džina, kterého bude těžko krotit

Poukazuje na to, že ČSSD Klausovy kroky vyhovují, protože vetuje zákony, s nimiž nesouhlasí. „Ale prezident si počíná velmi aktivisticky, ČSSD by si měla dát pozor, aby nevypustila z láhve džina, kterého bude těžko krotit. Mohou s ODS soupeřit o voliče, ale v této chvíli by se měli ubránit silnému Hradu, nebo iniciativu převezme Václav Klaus,“ varuje politiky Pehe.

Ale možná jsou všechny tyto spekulace zbytečné. ODS jedná se skupinou rebelů o klíčových bodech – výši DPH, zdanění lidí s nejvyššími příjmy a možném zapojení příjmů z další privatizace. „Náš koaliční partner prosadil některé kroky, které jsou v přímém rozporu s naším programem,“ naznačil jeden z rebelů – poslanec ODS Boris Šťastný, že rebelové zatím nechtějí v některých bodech ustoupit. Ale vyhrocovat situaci poslanec ODS nechce. „Pevně věřím v rozum všech účastníků, věřím, že dojde ke kompromisu na obou stranách, protože je v zájmu země, aby pokračovala pravicová politika,“ prohlásil. Proto nechce řešit, co se stane, když k dohodě nedojde. „Mám vždy jeden plán, jednu vizi, a to je pokračování vlády v čele s Petrem Nečasem a v této koalici,“ řekl jeden z rebelů ODS. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…