Naštvaný Babiš pro PL: Blbost. Chovanec zase lže! Neřekl jsem, že zítra můžu být premiérem

15.06.2016 19:02

A vládní krize graduje. Vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) rozladil další výrok ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který pronesl ve středu na tiskové konferenci. Tentokrát šlo o jeho interpretaci slovní přestřelky, která se odehrála na Bezpečnostní radě státu. Proti tomu, jak situaci Chovanec popsal, se Babiš ale rázně ohradil: „Neřekl jsem, že budu premiérem. Chovanec zase lže, tak jako lhal většinu tiskovky,“ uvedl vicepremiér Babiš pro ParlamentníListy.cz.

Naštvaný Babiš pro PL: Blbost. Chovanec zase lže! Neřekl jsem, že zítra můžu být premiérem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Není pravda, že bych na Bezpečnostní radě státu řekl, že zítra můžu být premiérem. To je blbost, co říká pan Chovanec,“ ohradil se vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Dopálila ho slova ministra vnitra Milana Chovance. Ten totiž kromě dalších poměrně rázných slov, která byla na úterní tiskové konferenci slyšet, také popsal, jaká vládla atmosféra na jednání Bezpečnostní rady státu v úterý večer. Vylíčil také konflikt mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a Adrejem Babišem. Na Sobotkova slova: „Pane ministře, tu bezpečnostní radu řídím já, jsem premiér,“ měl podle ministra vnitra Babiš reagovat: „Zítra jím mohu být já.“

Babiš: Já jsem chtěl od pana premiéra, aby pozval státního zástupce Ištvana, a on to odmítal

Jenže vicepremiér Babiš tvrdí, že to není pravda. Tento konkrétní střet popisuje úplně jinak: „Byla vypjatá situace a já jsem chtěl od pana premiéra, aby pozval dovnitř státního zástupce Ištvana, a on to odmítal. Tak jsem se naštval a řekl jsem: ‚Zítra můžu svolat bezpečnostní radu já.‘ A to je fakt. Teď je pan premiér v letadle, a kdybych byl Kalousek, tak jsem to určitě udělal. Já dnes, teď, kdykoli mohu svolat Bezpečnostní radu státu. To jsem řekl, protože tam byla vypjatá situace. Neřekl jsem, že budu premiérem. Chovanec zase lže, tak jako lhal většinu tiskovky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Babiš. 

Chovanec podepsal reorganizaci. Je možné, že hnutí ANO vypoví koaliční smlouvu

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes navzdory protestům ze strany Andreje Babiše podepsal reorganizaci policie. Učinil tak po dohodě s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Od 1. srpna by tak měla sloučením ÚOOZ a ÚOKFK vzniknout Národní centrála proti organizovanému zločinu. Spolu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým to oznámil na mimořádném brífinku. Ministr vnitra odmítl, že by podpisem reformy porušil podmínky koaliční smlouvy, jak tvrdí Babiš. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je přesvědčen, že Chovanec podpisem reorganizace porušil koaliční smlouvu, protože dohodovací řízení ohledně reorganizace policie ještě neskončilo. Předseda ANO předtím uvedl, že pokud bude reforma podepsána, hnutí zřejmě vypoví koaliční smlouvu. Vypovězení musí ještě schválit předsednictvo a neznamená odchod z vlády, v té chce ANO zůstat a plnit program. Premiér Bohuslav Sobotka odletěl na několikadenní návštěvu Číny.

Reorganizaci policie řešili předsedové vládních stran už ráno na dohodovacím řízení, které vyvolalo hnutí ANO a podle kterého ještě neskončilo. Rozbroje v koalici neuklidnilo. Jednání navázalo na noční zasedání Bezpečnostní rady státu, z něhož vzešla dohoda o pozdržení reformy o jeden měsíc na začátek srpna. Nejvyšší státní zástupce a kritik reformy Pavel Zeman po zasedání rady uvedl, že mu zástupci policejního prezidia slíbili, že do reorganizace zapracují jeho připomínky. Jde mu především o organizaci nového útvaru nebo efektivitu rozpracovaných případů, u kterých musí být podle Zemana zajištěno, že na nich budou pracovat stále stejní lidé.

Dnes jednal s nejvyšším státním zástupcem prezident Miloš Zeman. Shodli se na nutnosti vést diskusi v odborné, ne v politické rovině. S Babišem a Chovancem se Zeman setkal už v pondělí, znovu by měli jednat na společné schůzce počátkem příštího týdne. Až pak se prezident ke sporu vyjádří.

Policejní prezident Tomáš Tuhý dnes opět vznik zastřešující Národní centrály proti organizovanému zločinu hájil, cílem kroku je podle něho efektivnější boj proti kriminalitě. Kritici se naopak obávají rozvratu vyšetřování citlivých případů. Hnutí ANO ale kritizuje to, že z informací z bezpečnostní rady vyplývá, že zatímco protikorupční útvar by si měl zachovat svoji vnitřní strukturu, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu by měl být rozdělen do tří částí. Babiš navíc říká, že materiál k reformě vůbec neexistuje.

Plánované změny kromě politiky nadále rezonují i uvnitř policejního sboru. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta v souvislosti s měsíčním odkladem změn a ještě před jejich stvrzením uvedl, že by si ještě mohl svůj odchod z čela útvaru rozmyslet. Šlachta minulý týden požádal o odchod do civilu k poslednímu červnu. O zrušení žádosti by ale patrně muselo rozhodnout policejní prezidium, jak stanoví příslušný zákon. Protimafiánský útvar dočasně povede bývalý šéf protikorupční policie Milan Komárek. Kromě Šlachty s reorganizací nesouhlasí také další příslušníci útvaru.


 

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…