Nečas a Blažek mi vlezli do pasti, raduje se slavný právník. Ještě bude veselo

10.05.2013 13:01

Hradní právník Pavel Hasenkopf na sebe v posledních dnech strhl pozornost, když začal „salámovou metodou“ zveřejňovat dokumenty z přípravy novoroční amnestie prezidenta Václava Klause. V rozhovoru pro server Česká pozice vysvětloval, proč zvolil právě takový postup.

Nečas a Blažek mi vlezli do pasti, raduje se slavný právník. Ještě bude veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala vláda. Den před návratem Miloše Zemana z Vysočiny

„Jen hlupák odhaluje karty předem,“ říká a připouští, že se z jeho strany jednalo o záměrnou strategii. S ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem si prý chtěl trochu „pohrát“. „Nechal jsem ho do této pasti vlézt. A překvapilo mne, že do ní vlezl nejen on, ale i premiér. Demaskovali se dokonale,“ prohlašuje právník. Pokud by prý opravdu nevěděli, jak to s amnestií bylo, nechali by si zásadní informace, které poskytl, pověřit a nezačali by rovnou útočit a zastrašovat.

Blažek například hned v počátku kauzy označil Hasenkopfa za „nesvéprávného úředníka“ a naznačil, že se nejspíš chce vyvléct ze zodpovědnosti za  nepopulární amnestii. „On má pocit, že nemá být spojován s něčím, s čím on nechce být spojován,“ uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu v pátek 3. května.

Hasenkopf přiznává, že pouštění dokumentů do médií pro něj bylo jedinou šancí, jak uspět. Pokud by věc standardně oznámil ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi, nevyšetřilo by se prý nic. „Jedinou mojí šancí jsou média, ne ministr Blažek,“ připouští.

On sám se prý do tohoto „souboje o amnestii“ pouštět nechtěl, ale když už mu ostrou kritikou ze strany současného Hradu byl vnucen, hodlá jej dovést do vítězného konce. „Nevyhlásil jsem tuto válku a nepřál jsem si ji, ale když už mi byla vnucena a musím ji vést, tak pečlivě a důsledně. Jsem docela perfekcionista,“ varuje. A dodává, že svých cílů v tomto sporu ještě v žádném případě nedosáhl.

Proto prý plánuje zveřejnit ještě další dokumenty. Domnívá se však, že je třeba jejich zveřejnění načasovat.

„Student jazyků, divák i čtenář si musí také odpočinout. Nemohu ho tím zavalovat denně a nedopřát mu přestávku, to by pak už vůbec nepobíral a usínal by mi,“ vysvětlil, proč se se zveřejňováním dokumentů v posledních dnech odmlčel.

Základem Hasenkopfova vystoupení bylo ukázání na Zdeňka Koudelku, právníka blízkého bývalému i současnému prezidentovi, který měl být autorem finální verze amnestie. Dokázal to dokumentem, který byl sepsán na Ministerstvu spravedlnosti na počítači s označením „koudelka“. Navíc prý svou strukturou i volbou slov nápadně připomínal příspěvek, který Koudelka vložil na svůj blog pouhý den po vyhlášení amnestie.

„Ten článek byl nabit čísly o amnestii, která v té době nikdo jiný neznal, a obsahoval pasáže takřka totožné s některými pasážemi v onom doprovodném textu,“ upozorňuje Hasenkopf. A jako největší pikanterii dodává, že zmiňovaný text ze svého blogu Koudelka nedávno odstranil.

Koudelkův blog čtěte ZDE, průvodní text k amnestii pro srovnání čtěte ZDE

Koudelka sám se od autorství amnestie dlouhodobě distancuje. „Protože jsem nepřišel na nejdiskutovanější část amnestie, těžko se můžu hlásit jako její autor,“ uvedl naposledy tento týden pro Lidové noviny. Vystoupil rovněž s ministrem Blažkem na tiskové konferenci, kde Blažek ostře zaútočil na Hasenkopfa.

K textu z počítače „koudelka“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek, že je zajímavé, že dokument vznikl v září, zatímco Koudelka svou stáž na ministerstvu zahájil až v říjnu. Podle Koudelky však dokument vznikal delší dobu, konečná verze je datována až 9. 12. A navíc prý Hasenkopf nikdy netvrdil, že Koudelka amnestii celou dobu psal na Ministerstvu spravedlnosti.

„Poprvé jsem řekl, že vznikl 'v resortu spravedlnosti'. Resort spravedlnosti je mnohem širší pojem než Ministerstvo spravedlnosti, a zahrnuje nejen samotné ministerstvo, ale i všechna státní zastupitelství a státní zástupce, věznice, probační službu a tak dále,“ říká k tomu Hasenkopf. Koudelka je dlouhodobě zaměstnán na Nejvyšším státním zastupitelství, tedy skutečně „v resortu spravedlnosti“.

Následně redaktoři Hasenkopfovi připomněli tvrzení na jeho Facebooku, že pouhý den předtím, než na Ministerstvo spravedlnosti ukázal v souvislosti s amnestií, dostal od tohoto úřadu nabídku práce. „Den předtím se mne někdo ptal, zda ještě existuje možnost smírného řešení mezi mnou a Hradem a zda nechci jít na Ministerstvo spravedlnosti,“ potvrdil. Na dotaz, kdo konkrétně mu tuto nabídku učinil, nechtěl odpovídat, a na konkrétní jméno Zdeňka Koudelky (který na ministerstvu působí jako dlouhodobý stážista, ale především je prý blízkým přítelem ministra Pavla Blažka), odpověděl: „Zarytě mlčím.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…