Němcová to prý bude mít u Zemana těžké. Prezident nezapomíná

22.06.2013 17:11

V partii na vyřešení vládní krize je na tahu prezident Zeman. Na zámku v Lánech již mluvil se zástupci ODS a TOP 09. Na sobotu si pozval vedení KSČM a ČSSD, v neděli dorazí do Lán Věci veřejné. Miroslava Němcová (ODS) zatím nemá premiérské křeslo vůbec jisté. Je dobře známo, že její vztah s Milošem Zemanem nikdy nebyl růžový.

Němcová to prý bude mít u Zemana těžké. Prezident nezapomíná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Přesvědčení, že prezident není nijak nadšen jmenovat Němcovou předsedkyní vlády, vyjádřil v pátek místopředseda ČSSD Michal Hašek.

„Se znalostí politického uvažování pana prezidenta a jeho dřívějších výroků na adresu vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM si myslím, že pan prezident není nijak nadšen variantou jmenovat do čela vlády představitele, v tomto případě představitelku ODS. Nemyslím si, že to je varianta, kterou by pan prezident preferoval,“ řekl Hašek serveru Novinky.cz

Úřednická vláda by prý Zemanovi vyhovovala

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v pátek zase po jednání s prezidentem v Lánech uvedl, že na setkání s Milošem Zemanem se mluvilo i možnosti vzniku úřednické vlády.

„Samozřejmě naznačil, že by mu to vyhovovalo, ale netrval na ní zvláště,“ řekl Schwarzenberg poté, co spolu s Miroslavem Kalouskem odjížděli z lánského zámku, kde prezident jednání vede. Sám prezident republiky nebude situaci až do úterního odpoledne nijak veřejně komentovat.

Dosud tak zůstávají otazníky i nad jmenováním dosavadní šéfky sněmovny Miroslavy Němcové premiérkou. Je dobře známé, že se Němcová se Zemanem nikdy příliš „nemuseli“.

Němcová nedostala pozvání

Stačí si připomenout situaci a vyjádření z počátku letošního roku. Poté, co Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby, navštěvovali ho v jeho kanceláři v Loretánské ulici na Hradčanech vrcholní politici.

U Zemana si tehdy významní politici podávali dveře. Vedle premiéra Petra Nečase byl pozván šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jeho místopředseda Michal Hašek, předseda Senátu Milan Štěch, místopředseda horní komory Zdeněk Škromach a řada dalších.

Němcová coby předsedkyně Poslanecké sněmovny však tehdy mezi pozvanými nebyla. A v reakci pro média pak tyto schůzky politiků se zvoleným prezidentem tvrdě zkritizovala. „Pan Miloš Zeman mě nepožádal o schůzku. Bude-li potřebovat se mnou mluvit, jistě se můžeme v mé sněmovní kanceláři setkat,“ odmítla tehdy zvyklost jiných politiků, kteří za Zemanem přijeli do jeho kanceláře v Loretánské ulici na Hradčanech.

Nedůstojná a neprofesionální hysterie

„Hysterie mediálního zájmu kolem jeho osoby je směšná a vzhledem k tomu, že dosud nesložil slib a nemůže se tedy zatím ujmout svého úřadu, je to i neprofesionální a nedůstojné,“ kritizovala dále Miroslava Němcová v polovině letošního února.

Kandidátka současné koalice na premiérku si příležitost pro kritiku nenechala ujít ani nyní, když se hraje o její budoucnost. V rozhovoru pro sobotní deník Blesk se pustila do Zemanovy dcery Kateřiny. „Slečně je teprve devatenáct, takže je potřeba ji brát s rezervou. Je živelná, akční a hlavně je to dcera svého otce! Jen to trochu přehání ve vyjadřování k politice. Politika se nemá dělat přes Facebook a ze školní lavice,“ řekla Němcová Blesku.

Prezident si to dobře pamatuje

Už si ovšem nezjistila, že údajné vyjádření Kateřiny Zemanové k politické situaci bylo fiktivní a zveřejněno na facebookovém profilu, který je sice nazván jako oficiální, ale Hrad to odmítl a distancoval se od něj.

A prezident Miloš Zeman si prý dobře pamatuje, kdo se k němu jak dříve choval. Potvrzuje to důvěryhodný zdroj redakce ParlamentníchListů.cz, který je dobře obeznámen se situací na Hradě. „Miloš Zeman nezapomíná a tyto věci si velmi dobře pamatuje,“ řekl zdroj na otázku, zda se může vztah těchto dvou politiků projevit v současné situaci.

Je proto otázkou, zda se to vedle dalších souvislostí projeví v rozvažování, zda Němcovou prezident Zeman jmenuje či nejmenuje předsedkyní vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…