Pomlácený premiér. Víme, jak se možná cítí Nečas

24.10.2012 4:43

Více než dva a čtvrt roku čelí Petr Nečas nejrůznějším tlakům a jeho vláda už byla mnohokrát rozkolísaná a takřka na odpis. Přesto zachovává premiér klid i ve chvíli, kdy mu kabinet ohrožuje šestice rebelů z vlastní strany. Podle psychiatra Jana Cimického je to dáno schopností adaptovat se na stres, což šéf ODS zvládá mnohem lépe než je běžné.

Pomlácený premiér. Víme, jak se možná cítí Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

S pohodlnou většinou 118 koaličních hlasů vstupoval Petr Nečas do Strakovy akademie. Za dva a čtvrt roku však ve funkci premiéra poznal všechno, jen ne pohodu. Dalo by se říci, že mnohem více než opozice ho v permanentním napětí udržovala samotná koalice. Ať už šlo o nevyzpytatelné Věci veřejné, aféry ministrů jeho vlastní strany končící demisemi, vyhazovy dalších dvou ministrů za ODS, jimiž chtěl upevnit svou pozici v čele strany. Nejčerstvěji pak odstoupení ministra Jaromíra Drábka a šestice spolustraníků rebelující kvůli zvyšování daní.

Přesto na sobě Petr Nečas při svých veřejných vystoupeních vůbec nenechává znát, že by na něj jakkoli působilo, že se s ním premiérské křeslo takřka ustavičně kýve. „Je to dáno mírou schopnosti adaptovat se na stres, protože všichni nejsme stejní. Někdo má schopnost vzdorovat víc, a třeba i trvalejším nebo mnohostrannějším vlivům na něj, než druhý,“ říká pro ParlamentníListy.cz uznávaný psychiatr Jan Cimický.

Když stres povolí, člověk se může sesypat

Sám je přesvědčen, že ze všech premiérů posledních let je právě Petr Nečas vystaven největším tlakům. „Na jedné straně působí jako člověk, který se nechá ovlivnit, na druhé straně to zvnějšku vypadá, jako by se ho neustálé problémy jeho vlády nedotýkaly. Ale je samozřejmé, že ten stres působí, to je objektivní záležitost,“ vysvětluje Jan Cimický.



Z pohledu zvenčí se nedá přesně odhadnout, čím se projevují některé příznaky stresového působení, ale pravděpodobná je nespavost či nesoustředěnost. „Pravdou ovšem také je, že dokud ten stres působí, tak ti lidé drží pohromadě. Většinou teprve ve chvíli, kdy ten stres povolí nebo pomine, tak teprve pak se začnou příznaky projevovat,“ upozorňuje Jan Cimický na to, že s člověkem může paradoxně víc zacloumat konec stresu než jeho dlouhodobé působení.

Nedokáže se vyjadřovat tak srozumitelně jako Kalousek

Mediální odborník Jiří Mikeš nezaznamenal během více než dvou a čtvrt roku ve funkci předsedy vlády u Petra Nečase nějaké změny. „Vždy vystupoval uvážlivě, ale někdy mohl i razantněji. A především jednodušeji, protože jeho politika bývá často nepochopitelná a on kolikrát nedokáže národu vysvětlit, o co jde a že jsou některé kroky vlády nezbytné,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.



Kontrastně působí především vedle ministra financí Miroslava Kalouska, s nímž po zasedání vlády nejčastěji předstupuje před novináře. „Kalousek je pravý opak. Jednoduchý ve vyjadřování, někdy se uchýlí i k nějakým podpásovkám, ale to k politice patří. Pro voliče mi připadá mnohem srozumitelnější. Nečas je na naše poměry až moc gentlemanský,“ podotýká mediální expert.

Z psychiatrického hlediska je lepší emoce ventilovat

Nelze pominout ani Nečasovo srovnání s Mirkem Topolánkem, předchůdcem v čele vlády i ODS, jenž proslul mnoha bouřlivými výlevy. „Z psychiatrického hlediska je samozřejmě lepší, když ty emoce jsou ventilované, protože potlačování hlubších emocí vede z hlediska stresového působení většinou u těch lidí, kteří jsou tzv. nepraví kliďasové, k vyčerpání nadledvinek a ke zhoršení imunity. Takže určitě jsou na tom lépe lidé, kteří dokážou – samozřejmě přiměřenou formou – ty emoce nějak ventilovat a rozpouštět,“ konstatuje Jan Cimický.



„Tak Topolánek byl ten chlap s gulama, ale lidi to mají asi rádi. Stejně jako Zemana s jeho bonmoty, ten se dokázal pohádat i s novináři a říct jim, co si o nich myslí. Klaus se zase profiloval profesorsky. Působil dojmem, že má všechno přečtené, že ví, o co jde, když něco pronesl, tak to sedělo,“ připomíná Jiří Mikeš, že Nečasovi předchůdci nepůsobili na veřejnost tak nemastně neslaně, jako je tomu v případě nynějšího premiéra.

Viditelně se na Nečasovi za dva a čtvrt roku nic neprojevilo

Zda se Petr Nečas nějak za dva a čtvrt roku v čele vlády změnil, si psychiatr Jan Cimický netroufá odhadnout s odůvodněním, že má příležitost ho sledovat jen zprostředkovaně přes obrazovku nebo nějaké noviny. „Určitě to na něm nějaké stopy zanechává, ale nejsou tak zřetelné. Ve tváři ani v osobnosti to není tak vidět jako na některých ministrech nebo jiných politicích,“ všímá si Jan Cimický.

To mediální odborník zmiňuje jednu výraznou změnu, která je patrná především při srovnání fotek na začátku Nečasova premiérování a nyní. „Měl by na sobě především zapracovat a chodit do fitcenter, aby trošku zhubnul. Je to velký chlap, a ty šaty, které má na sobě, jsou mu moc těsné. To je věc, která nedělá vizuálně dobře,“ poznamenává trochu v lehčím tónu Jiří Mikeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…