Profesor Pirk promluvil otevřeně o Janu Fischerovi a jeho financích

19.07.2013 8:52

Nikdo z politiků ho ve vládě nechce, vadí nejen pravici, ale i levici. Expremiér a neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Fischer se ocitl po svém jmenováním ministrem financí pod křížovou palbou ze všech stran. Ale šéf volebního výboru jeho prezidentské kampaně, uznávaný kardiochirurg, profesor Jan Pirk, považuje Jana Fischera v pozici ministra financí za člověka na svém místě.

Profesor Pirk promluvil otevřeně o Janu Fischerovi a jeho financích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardiochirurg Jan Pirk

„Myslím si, že jako ministr financí může využít svoje osobní kontakty z doby, kdy pracoval v Evropské bance pro rozvoj. Jeho konexe mohou být pro Českou republiku velmi prospěšné, třeba pokud se týká získávání dotací z evropských fondů pro Českou republiku,“ vysvětlil lékař ParlamentnímListům.cz, že svůj pozitivní názor na prezidentského kandidáta, kterého několik měsíců podporoval, nezměnil. Jan Fischer je prý pro všechny kritiky Rusnokovy vlády jen snadným terčem, protože za ním nestojí žádná politická strana.

Vadil dluh z kampaně i jeho náhlé splacení

Politikům, ale i veřejnosti nejdříve vadily Fischerovy dluhy z prezidentské kampaně, které nebyl schopen několik měsíců zaplatit, protože se od něj odvrátili sponzoři, když jako favorit nepostoupil do druhého kola volby. Teď mu zase všichni naopak vyčítají, že mu během dvou dní, kdy se stal žhavým kandidátem na ministra financí, zázračně přistálo na účtu přes pět milionů korun, díky nimž všechny své závazky okamžitě splatil. „Snažil se, aby do vlády vstoupil bez dluhů. Jestli si někdo myslí, že udělal něco protizákonného, ať podá oznámení na policii. Já jsem přesvědčený, že nic špatného neudělal. Prostě své pohledávky věřitelům splatil, jako to splatili ostatní. A také ne všichni v termínu,“ upozornil lékař, že i vítěz bitvy o Hrad, současný prezident Miloš Zeman splácel pohledávky za kampaň ještě dlouho po konci přímé volby. I když Fischer zaplatil dluhy později, než předpokládal zákon, lékař zdůraznil, že vždy svůj dluh uznával. Proto je přesvědčen, že Fischera nic nediskvalifikuje pro funkci, kterou ve vládě Jiřího Rusnoka zastává.

Nejlepší obrana je útok

Nový ministr financí výzvy k rezignaci odmítá a zatím za ním stojí i premiér Jiří Rusnok. „Všechny tyto polopravdy, lži a vykonstruované nepravdy kategoricky odmítám. Nikdy jsem jako fyzická osoba, ani ve výkonu státní funkce neučinil jakékoli kroky, které by mohly být vnímány jako konflikt zájmů nebo zvýhodňování dárců mé prezidentské kampaně. Chápu, že řada lidí a zájmových skupin v čele s Miroslavem Kalouskem má nyní strach a obavy z toho, co se na ně může na úseku vládních financí objevit. Tím si vysvětluji jejich nervozitu a osobní útoky. Takovým jednáním se ale nenechám zastrašit. Budu pokačovat v zahájené práci a odstřihnu od vlivu ty skupiny, které v minulosti realizovaly na Ministerstvu financí své zájmy,“ odpověděl Jan Fischer v duchu úsloví, že nejlepší obrana je útok.

Tlak na odstoupení Jana Fischera z funkce ministra financí sílí

Ale tlak na odstoupení Fischera ze všech stran je obrovský. Podle politiků přistání několika milionů na účtu těsně před jmenováním Fischera ministrem financí vzbuzuje podezření ze střetu zájmů a z klientelismu. Existují prý obavy, že některá budoucí rozhodnutí Jana Fischera by mohla být těmito dary ovlivněna. A zdaleka nejde jen o strany vládní koalice, kterým se Fischer v čele resortu financí nelíbí. I podle exprezidenta Václava Klause ubírá Fischer vládě na důvěryhodnosti. I šéf NS-LEV 21 Jiří Paroubek ho vyzval k odchodu a dokonce sociální demokraté, kterým je levicová vláda Jiřího Rusnoka nejbližší, vidí v osobě ministra financí překážku, aby vyslovili vládě důvěru. „Fischer do vlády jako nevěrohodná osoba nepatří,“ prohlásil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Obrat, proč podpořil Miloše Zemana, měl prý důvod

Určité pochyby vzbuzuje i spojitost mezi jmenováním Jana Fischera na post ministra financí a jeho příklonem k Miloši Zemanovi před druhým kolem volby prezidenta. Tímto krokem překvapil i své spolupracovníky z volebního štábu. V prosinci 2012 totiž prohlásil: „Kdybych se měl rozhodnout, tak bych svůj hlas dal Karlu Schwarzenbergovi." Jenže ve druhém kole volby překvapivě nepřímo podpořil Miloše Zemana. Jan Pirk připustil, že tato změna názoru může vzbuzovat podezření. „Určitě, ale Jan Fischer pro to měl svůj důvod. Řekl mi jaký a já jsem mu rozuměl. Ale to by musel říci sám, co ho k této změně vedlo,“ naznačil pro ParlamentníListy.cz chirurg, že Fischerův obrat, jenž tehdy zaskočil členy jeho štábu, kteří naopak vyjádřili podporu Karlu Schwarzenbergovi, nebyl pro zasvěcené až tak nepochopitelný. Ale veřejnosti ho neúspěšný kandidát na prezidenta nikdy neprozradil.

Předseda volebního výboru si oddechl, že účet za kampaň byl uzavřen

Chirurg Jan Pirk v minulosti přiznal, že účast ve volební kampani jednoho z prezidentských kandidátů ublížila jeho pověsti. Velmi těžko by hlavně nesl, kdyby se účet za kampaň nepodařilo „rozumně uzavřít“. Proto si nyní evidentně oddechl, že „Jan Fischer dostál všem zákonným požadavkům a splnil svůj slib uzavřít účetnictví kampaně slušným a transparentním způsobem“. „Pro mne je to už uzavřená záležitost, tím to pro mne skončilo a dál se o to nestarám,“ potvrdil Parlamentnímlistům.cz bývalý předseda volebního výboru Jana Fischera. A rezolutně dodal, že už nechce mít s politikou nic společného. Je to jiný svět, než na jaký je zvyklý a ve kterém chce žít.

S politikou už nechce mít kardiochirurg nic společného

Své angažmá v politice zhodnotil známý karidiochirurg jako „nezaplatitelnou životní zkušenost“, která ho přiměla k rozhodnutí, že do politiky už nepůjde. Připustil, že by se „nikdy nemělo říkat nikdy“, ale teď se prý chce věnovat hlavně operacím svých pacientů, také občas vnoučatům a běhání. Jeho oblíbeným sportem je především běh, za sebou už má jedenáct maratonů. Navíc ho v blízké budoucnosti čeká několik významných přednášek v zahraničí. „Takže kromě operací se teď věnuji přípravě na přednášky,“ dává najevo lékař, že politika už je pro něj naštěstí minulostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…