Rudý premiér Štrougal o komunismu, Jakešově "blbosti" a Mašínech

25.04.2012 18:54

JINÝMA OČIMA Komunisté se měli po převratu přejmenovat, sebekriticky odvrhnout minulost a dnes by byli přijatelní pro všechny. Prohru komunistického režimu způsobila absolutní neschopnost tehdejších politických špiček reflektovat nálady lidu. Nicméně Miloš Jakeš až tak blbej nebyl, jak se mu všichni posmívají. To si myslí premiér komunistického režimu Lubomír Štrougal. Pro mladé komunisty je revizionistou, pro ostatní přinejmenším bubákem totality.

Rudý premiér Štrougal o komunismu, Jakešově "blbosti" a Mašínech
Foto: Hans Štembera
Popisek: V pražském Paláci knih Luxor se konala autogramiáda Lubomíra Štrougala

V Česku Mašíni vraždili, v NDR bojovali. Mladí komunisté by chtěli světovou revoluci, ale násilím nelze měnit režimy. Pád bývalého režimu zapříčinila tehdejší vládnoucí garnitura KSČ, protože se ke kritické situaci v roce 1989 obrátila zády. Tehdejší generální tajemník Miloš Jakeš se zprofanoval některými projevy, ale hloupý nebyl. Takové jsou názory expremiéra Lubomír Štrougala a ParlamentníListy.cz je přinášejí v plném rozsahu.

Mašínové vraždili!

Na stále žhavou otázku ohledně odbojové skupiny bratří Mašínů odpovídá Štrougal jednoznačně. „Dopustili se vražd bezbranných lidí. Byli odpůrci komunismu, ale způsob, jak organizovali útěk ze země, odsuzuji. V Česku to byly vraždy neoddiskutovatelně, v NDR šlo, pravda, o válku. Tam po sobě s policajty stříleli,“ vysvětluje s tím, že činy Mašínů nelze s ničím srovnávat. „Nelze to klást například vedle popravy Milady Horákové. Tu totálně odsuzuji, neboť šlo o zfalšovaný proces,“ doplňuje. Názory v USA žijícího Josefa Mašína, které se občas dostanou do tuzemských médií, považuje za extremistické.

Další články z rubriky Jinýma očima ZDE

Ostatně to si myslí i o mladých komunistech, kteří jej berou jako odpadlíka či revizionistu. „Mladý levičáky neberu. Jsou to kluci pod vlivem radikálních názorů, nemají žádný program a chtějí se dostat násilím zpět k moci. Chtějí světovou revoluci. Když s nimi člověk začne diskutovat o sociálně spravedlivé budoucnosti, většinou mlčí. Násilím ale spravedlivou společnost budovat nelze. Dnešní kapitalismus je stejně rozporuplný, jako byl náš socialismus. Proto se měli po roce 1989 komunisté přejmenovat. Měli by lepší startovací podmínky,“ míní.

Stranu převzali dogmatici

„Vždyť v Československu nikdy nešlo o nějaký komunismus. Proto kdyby byli v KSČM tehdy chytří, změnili by jméno, třeba na Stranu sociální spravedlnosti, tvrdě sebekriticky by se rozloučili s minulostí a měli by krásný odrazový můstek do vládních koalic. Navíc by odpůrcům vzali důvod diskutovat o zrušení KSČM. Nicméně zůstali u vesla dogmatici, kteří si vedli svou a propagovali nezpochybnitelnou linii s minulostí. To byla grandiózní chyba,“ přemýšlí. Snahy některých poslanců, ubrat bývalým komunistickým kádrům na důchodech jako v Polsku, považuje za akt pomsty.

Zná většinu analýz o převratu v roce 1989. S některými souhlasí, jiné odmítá. Například analýzu Miroslava Dolejšího, z níž vyplývá, že se převraty v zemích východního bloku udály pod taktovkou KGB a CIA, hodnotí jako přitaženou za vlasy. „To je pitomost. Na druhou stranu je pravda, že obě tajné služby obrodné procesy v těchto zemích sledovaly a ty západní, protože dost silná byla i západoněmecká rozvědka, vytvářely situace k porážce režimu. KGB však spíš situaci analyzovala,“ podotýká.

Už v roce 1988 opustil Štrougal po osmnácti letech post předsedy vlády a následně i ústřední výbor KSČ. „V roce 1989 vládl v ústředním výboru strany velký zmatek. Po událostech na Národní třídě Miloš Jakeš přednesl referát, který by neobstál ani u uliční organizace složené z deseti důchodců. Prostě bylo vidět, že nikdo neví, co dělat. A Jakeš zas tak blbej nebyl, jak si to o něm podle projevu o bojlerech alias brojlerech většina myslí. A zvolit za generálního tajemníka strany Karla Urbánka, což byl poctivý kluk, ale bylo to stejné, jako byste z maturanta udělali profesora, byl největší debakl,“ vzpomíná. Následně po listopadovém převratu odešel z politiky do ústraní. Nedávno mu však vyšly dvě knihy, které zaznamenaly velký komerční úspěch.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…