Rychlý konec Kocourka? Dobeš je v šoku. Kníže má vládu za zbouranou

09.11.2011 21:16

Josef Dobeš, ministr školství za VV, oceňuje krok ministra ODS Martina Kocourka, který podal demisi a ve vládě ke konci týdne končí. Podle šéfa TOP 09 a vicepremiéra Karla Schwarzenberga to je celé zbourané.

Rychlý konec Kocourka? Dobeš je v šoku. Kníže má vládu za zbouranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Nečasova vláda přišla o dalšího ministra. Opět z tábora ODS. Hlava resortu průmyslu a obchodu, Martin Kocourek, neustál aféru kolem 16 milionů, jejichž původ nedokázal příliš důvěryhodně vysvětlit.

ParlamentníListy.cz zajímalo, co Kocourkův odchod znamená pro vládu jako celek, či zda politiky překvapil poměrně rychlý průběh kauzy.

Sobotka: Ministři padají jako mouchy

Podle předsedy ČSSD je Kocourkův odchod zcela na místě. "Přiznal se k podvodu v přímém přenosu. Zdá se, že ministři ODS padají jako mouchy, premiér Nečas nemá v personálních věcech šťastnou ruku," řekl ParlamentnímListům.cz šéf sociální demokracie.

Také jeho spolustraník, poslanec Antonín Seďa, má z odchodu Kocourka radost. "Odchod pana ministra byl jediný možný. Víc k tomu nelze dodat," řekl.

Proč neodešel Vondra, táže se Filip

Šéf komunistů Vojtěch Filip je ještě radikálnější. "Pověst vlády je tak špatná, že by měla odejít celá. Když mohl odejít Kocourek, proč pro mnohem větší pochybení neodešel nebo nebyl odvolán ministr Vondra?" reagoval na demisi pro ParlamentníListy.cz

Dobeš je překvapen

Ministr školství Josef Dobeš (VV) je z rychlého konce kauzy Kocourek docela v šoku. "Překvapilo mě to, oceňuji vzájemnou spolupráci, zejména nad materiálem ke konkurenceschopnosti, kde Martin Kocourek odvedl dobrou práci," komentoval vývoj aféry pro ParlamentníListy.cz. "Vážím si i jeho gesta vyvození odpovědnosti, je velmi vzácné pro naši politickou kulturu," pochválil odcházejícího ministra jeho vládní kolega.

Kníže: Bourat už není co

Další člen vlády, ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg si dovedl i odhadnout, kdo bude Kocourkovým nástupcem. Půjde prý opět o ódéesáka. "Co se dá ještě bourat?" reagoval na křehkou stabilitu vládní koalice.

To poslanec VV Viktor Paggio má  radost. "Samočisticí schopnost této vlády je nadprůměrná a je to dobře," řekl redakci.

Dolejš: Krize důvěry

Komunistický poslanec Jiří Dolejš soudí, že kauza Kocourek může nabořit už tak mizernou důvěru ve vládní koalici. "Po kauzách Drobil, Vondra už je důvěra stejně pryč. Důležité je věci vysvětlit do konce. Beh ohledu na demisi," uvedl pro redakci ParlamentníListy.cz.

Sledujeme téma Zbohatnutí Kocourkovy matky


Předchozí vývoj:

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek oznámil na tiskové konferenci, jak to bylo s náhlým zbohatnutím jeho matky, které mohlo způsobit jeho konec ve vládě Petra Nečase. Do potíží dostala Kocourka páteční informace MF Dnes o nezvyklé transakci, během níž se na účtu jeho matky objevily začátkem března 2008 neveřejně obchodovatelné cenné papíry, které po třech měsících Jindřiška Kocourková prodala za 16 milionů korun.

„Veškeré prostředky, o které se jedná, jsou peníze z mé podnikatelské činnosti, z majetku mého a mojí rodiny. Nikdo na této transakci nezbohatnul, jen jsme u společnosti Key Investments soustředili rodinné peníze," vysvětloval ministr Kocourek původ šestnácti milionů, které protekly účtem jeho matky kvůli ministrově tehdejší složité rodinné situaci.

Ministr počká, jak rozhodne premiér

Všechno prý proběhlo v pořádku a potřebné doklady může zainteresovaným úřadům předložit. Proto zatím nepomýšlí na odchod z vládní funkce. „S panem premiérem budu teprve jednat. Někomu se může můj postup v této věci jevit jako problematický. Ale myslím, že je na místě, aby někdo ohodnotil mou práci, a to já nejsem," naznačil ministr, že pro jeho setrvání ve vládě by mělo být hlavní, jak si ve funkci počíná.

Psali jsme:
Kocourek to složil. Padají jak mouchy, glosuje šéf socialistů
Politici ODS doufají, že Kocourek nejasné miliony Nečasovi vysvětlí
Komentář zabrousil do pohádky: Vysvětlí někdo tu o Kocourkovi a mamince? 
Kocourek ví, že může letět z vlády. Kvůli matčiným penězům 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…