Schwarzenbergu, vraťte se do Rakouska. I tomu čelil kníže při duelu se Zemanem

16.01.2013 16:04

Značně netradiční představení se odehrálo ve studiu Radiožurnálu, který odvysílal debatu prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga. Své postoje tam vyjádřili i občané, z jejichž úst zazněla i slova typu spící panna, cizák a výzva, aby se Schwarzenberg vrátil do Rakouska.

Schwarzenbergu, vraťte se do Rakouska. I tomu čelil kníže při duelu se Zemanem
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Netypická byla i samotná forma debaty. Kromě moderátora Martina Veselovského se totiž na finalisty přímé volby hlavy státu obracela i politoložka Vladimíra Dvořáková, ekonomická novinářka Lenka Zlámalová, komentátor Jindřich Šídlo, Petr Nováček a Alexandr Mitrofanov.

Profesorka Dvořáková se obrátila k šéfovi TOP 09 s rýpavou otázkou, že se sice sám Schwarzenberg veřejně označuje za konzervativce, ale jeho kampaň, která ho zobrazuje jako pankáče s čírem na hlavě, tomu rozhodně neodpovídá. To sám kandidát vládní TOP 09 nekomentoval a rovnou reagoval na druhou otázku, proč se nechá v republikánském zřízení oslovovat titulem kníže.

Schwarzenberg je kníže a talíře líže…

„Já sám ten termín nepoužívám, ale různí lidé ano. Je to spojeno pochopitelně s mým rodem. Vzpomínám si třeba na jednu písničku, která se tu v 50. letech šířila a zpívalo se v ní  - Schwarzenberg je kníže a talíře líže…,“ uvedl.

Komentátor HN Jindřich Šídlo se obou kandidátů ptal, koho považují za dosud nejlepšího premiéra, a pošťouchl Miloše Zemana, aby nemluvil o sobě. „Každého premiéra je nutné hodnotit podle jeho výsledků a já jako ekonom budu hodnotit podle ekonomických výsledků. Když nesmím zmínit sebe, tak musím jmenovat Josefa Tošovského, který dokázal uklidnit společnost. Byl to velmi dobrý ekonom a za jeho vlády se zavedly investiční pobídky. Vzhledem k osudu, který ho postihl, byl naopak nejhorším Stanislav Gross,“ konstatoval expremiér.

Předseda TOP 09 pochválil Václava Klause

Karel Schwarzenberg uvedl, že nechce nikoho přímo hodnotit. Nakonec však ocenil Mariána Čalfu za to, že prý úspěšně přispěl k přechodu ze starého do nového režimu. Pochválil i premiérské působení Václava Klause. „Ten provedl nutné reformy, zavedl tu tržní hospodářství a také normální stranický život. Za to ho velice chválím,“ nešetřil kladnými slovy současný ministr zahraničí.

Jaké tři konkrétní změny v Ústavě by kandidáti na Hradě prosazovali? Tak zněla otázka dalšího účastníka, komentátora ČRo Petra Nováčka. Podle Schwarzenberga je důležitá změna volebního systému. „Do sněmovny by měl být většinový, aby vlády nebyly odkázány na různé koalice. Chtěl bych i změny ve struktuře členění krajů, máme je příliš malé,“ reagoval kníže.

Miloš Zeman by prosazoval, aby občané mohli v krajských i parlamentních volbách vybírat z různých kandidátek napříč stranami a volit prověřené osobnosti. „Za druhé by bylo užitečné změnit hluché místo v Ústavě. Neurčuje se totiž lhůta, jak dlouho může dosluhovat vláda v demisi, protože to by teoreticky mohla vládnout až do konce funkčního období, i když je v demisi. Za třetí dávám v úvahu, zda pro zvýšení autority Senátu by nebylo vhodné uvažovat o změně jeho postavení ve smyslu regionální či krajské reprezentace. Senátoři by tak měli blíž k občanům,“ odpověděl Zeman.

Schwarzenberg by se radil i s Kalouskem

Karel Schwarzenberg dále podle svých slov nesouhlasí s možností, že jmenování členů bankovní rady ČNB by mělo být podmíněno kontrasignací premiéra. Současné řešení je prý dobré. Při jmenování členů bankovní rady by se radil s odborníky. „Zeptal bych se i ministra financí Miroslava Kalouska. To považuji za důležité,“ sdělil.

Miloši Zemanovi by kontrasignace nevadila, neměl by to však být premiér, ale třeba Senát nebo sněmovna. „O nominaci členů by měli spolurozhodovat i ekonomové. A třeba finanční či hospodářský výbor obou komor parlamentu. Bankovní rada by měla být pestrá ve smyslu rovnoměrného složení ze strany keynesiánství a monetarismu,“ prozradil svůj postoj.

Zeman kritizoval EU, kníže by prý podepsal vše

Zajímavé byly i vyřčené názory na Evropskou unii, kde se kritičtěji vyslovil Miloš Zeman. „Kde je hrana odevzdávání pravomocí do Bruselu?“ ptala se novinářka Lenka Zlámalová.

„Evropskou unii vidím nikoliv jako ustálený stát, ale probíhající proces. EU se každých pár let zásadně změní různými smlouvami. Blíží se k federaci, ale kdy to bude, to nevím. Jsem pro federaci, vše bych podepsal,“ uvedl Schwarzenberg. A jakou kompetenci by s klidem předal Bruselu? „Klidně bych souhlasil s bankovní unií, ale nejdřív musíme přijmout euro,“ dodal. Bankovní unie by umožnila zahraničním vlastníkům našich bank, aby ze svých tuzemských dcer vysály kapitál, tedy peníze českých střadatelů. Lidé by navíc jako daňoví poplatníci ručili za dluhy cizích zemí.

„Dovedu si představit společnou obrannou politiku,“ reagoval Zeman. „Máme dvacet sedm armád, ale není to vůbec kompatibilní. Hrana v předávání pravomocí je v technických normách. Považuji za drzost, aby nám byrokrati EU předepisovali, jaký typ žárovek smíme používat a to, zda se něco smí nebo nesmí jmenovat pomazánkové máslo. Těch norem je mnoho, o velké části z nich se bohužel vůbec neví. Do toho by unie vůbec neměla zasahovat. Třeba také v rámci chystané Fiskální unie považuji za nemožné, aby nám někdo předepisoval strukturu našeho rozpočtu,“ vysvětlil svůj postoj.

Na usínání si prý Schwarzenberg už zvykl

Radiožurnál celou debatu oživil i názorem občanů. V jedné z ostravských restaurací se tamních hostů zeptali, proč by neměl být prezidentem Karel Schwarzenberg. A respondenti knížete nešetřili.

Zazněla slova jako spící panna, cizák, kaiser (německy císař) Schwarzenberg, výzva k návratu do Rakouska. Další z respondentů vyjádřil přesvědčení, že se Schwarzenberg do Čech vrátil jen kvůli svému majetku.

„Je mi jasné, že některé lidi nepřesvědčím nikdy, ale některé předsudky jsou pitomé. K něčemu se prezident může pouze vyslovit, ale nemůže to ovlivnit. V Rakousku jsem dlouho žil, ale nikdy jsem se nevzdal československého občanství. Že spím, na to jsem si už zvykl,“ vypořádal se s kritikou. Zapomněl však dodat, že vedle českého má i švýcarské státní občanství.

Zeman se prý nikým manipulovat nenechá

Návštěvníci jedné z kaváren v Plzni byli naopak dotázáni, proč by na Hrad neměl dosednout Miloš Zeman. Chce se prý po deseti letech pomstít, je údajně spojen s mafiánským podsvětím a ruskou olejářskou firmou.

„Představa, že jdu do volby, abych se někomu pomstil, je velice naivní. Uplynulo už deset let a s programem pomsty bych jistě neprošel do druhého kola. Nikdy jsem nebyl ničí loutkou. A firma Lukoil 29. 11. 2012 v deníku Mf Dnes konstatovala, že žádné spojení se mnou není. Nikdy v životě jsem se nenechal manipulovat ani Šloufem, ani Kalouskem. Konečné rozhodnutí je vždycky na prezidentovi. Nechci, aby prezident byl loutkou někoho, ať už z domova či zahraničí,“ uvedl rázně Miloš Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…