Šéf pirátů: Ať nám Brusel nic nedává, než Kalousek vymyslí, kudy teče 150 miliard

08.04.2012 0:00 | Zprávy

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Šéf českých pirátů o hlouposti politiků, vládních reformách, eurodotacích a protržené plíci.

Šéf pirátů: Ať nám Brusel nic nedává, než Kalousek vymyslí, kudy teče 150 miliard
Foto: hns
Popisek: NEPOUŽÍVAT Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš je nyní mediálně žádaným politikem. Protesty proti dohodě ACTA, která by mohla podle jejích kritiků narušit svobodu internetu, kterou čeští internetoví piráti spoluorganizují, jej vynesly na mediální výsluní. ParlamentníListy.cz proto zajímalo, jak lze skloubit civilní zaměstnání s prací politika.

Další půlnoční rozhovory ZDE

Co děláte o půlnoci ze soboty na neděli?
Já většinou spím. Chodím v týdnu normálně do práce od osmi hodin ráno. Navíc piráti nejsou nějaký časově nenáročný koníček. Takže spím.

Jak lze skloubit Vaši práci, jste databázový specialista, s dráhou politika?
Vstávám v šest ráno a chodím spát kolem půlnoci. Mám přítelkyni, hraji v kapele. To je docela náročné i fyzicky. Občas zkolabujete, občas vám třeba něco praskne, třeba plíce.

Plíce?
Ano v létě. Byl to spontánní pneumotorax. Je to o prioritách. Přítelkyni říkám: První je práce, druhá je maminka, třetí jsi ty. A zezdola v domě slyším: Špatně, první je maminka. Práci se chci věnovat, být profesionálním politikem není žádná garance odbornosti.

Ministr Miroslav Kalousek o vás na videu jako pirátech prohlásil, že jste kokoti. Jak to s odstupem hodnotíte?
S panem Kalouskem to bylo vtipné. Ale on má výborný PR a tiskový odbor a dokázal to otočit ve svůj prospěch a založil si klub kokotů.  Miroslav Kalousek o kameře věděl.  Pak to byla spíše zábavná historka, nemělo ho to poškodit. Taky si dám rád pivo. Bylo horší, když pak někoho zfackoval.



Jak hodnotíte vládní reformy obecně?
Za sebe si myslím, že reformy jednotlivých oblastí byly potřeba, ale ta realizace nejsou reformy. To jsou jen škrty. Systém je děravý, nic se proti tomu nedělá. Pro rok 2010 to byly ztráty jen na veřejných zakázkách ve výši 150 miliard korun. Další ztráty jsou na pozastavených evropských dotacích. Myslím si, že dokud se tu korupce nevyřeší, tak by nám ty peníze z Bruselu ani neměli dávat. Než to Kalousek a než to Drábek vymyslí. Veřejné zakázky mají být vidět před zadáním a také po něm, vše musí být úplně transparentní. Pokud se ucpe 150 miliard a zefektivní se čerpání eurodotací, tak máme přebytkový rozpočet a můžeme si dovolit solidární stát. To jsou přece naše peníze. Přicházejí jen škrty a nepřichází celkové zlepšení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Novák

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

22:02 ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách …