To není vtípek. Zde je průzkum, který ztrapňuje vládu před celou Evropou

31.12.2012 15:00

Poslední den v roce zveřejnila unijní agentura pro výzkum veřejného mínění Eurobarometr výsledky průzkumu důvěry v EU i jednotlivé národní instituce. EU v průměru sedmadvacítky věří sice jen třetina lidí, výsledky důvěry v český parlament a vládu jsou ale daleko více šokující.

To není vtípek. Zde je průzkum, který ztrapňuje vládu před celou Evropou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat

Míra nedůvěry v Evropskou unii se poslední dobou pohybuje zhruba ve stejných číslech. Nyní v průměru celé sedmadvacítky nedůvěřuje EU 57 procent dotázaných, v České republice pak 60 procent. Lépe na tom ovšem není ani Německo, které je v unii hlavním tahounem, EU nedůvěřuje 59 procent Němců. Nejlépe je na tom Evropská unie v Bulharsku, kde ji nevěří pouze 24 procent.

Nejlépe si stojí skandinávské země

V celém průzkumu je však zajímavější porovnání důvěry občanů jednotlivých zemí k národním vládám a parlamentům. Těm všeobecně ve všech zemích unie věří mnohem méně lidí, než samotné EU. Výrazně dobře jsou na tom pouze skandinávské země, Lucembursko, Nizozemsko a Rakousko.

Český parlament a vláda se v důvěře u občanů dostávají až na samý chvost žebříčku ze všech 27 členských států unie. Našemu parlamentu podle průzkumu Eurobarometru nedůvěřuje 89 procent dotázaných, věří mu pouze 9 procent, zbytek neví. Stejně špatně dopadl už jen parlament těžkou krizí zmítaného Řecka, který mezi občany jihoevropského státu zaznamenal stejná čísla důvěry, jako parlament český. Těšně nad ČR se dostalo Španělsko či Itálie.

Celý průzkum ZDE

Nečasova vláda na dně, hůř je na tom jen Řecko

Nečasově vládě pak podle Eurobarometru nedůvěřuje 88 procent, naopak ji věří 11 procent dotázaných. Zde je Česká republika na 26. místě. Poslední je Řecko. Naopak třeba na sousedním Slovensku současné Ficově vládě důvěřuje 32 procent respondentů.

Čeští politici si takto tristní výsledky vysvětlují různě. Buď nevěří průzkumům jako takovým obecně, nebo viní Nečasův kabinet z naprostého ignorování občanů. Na vině je ale prý také nedostatek sebereflexe u samotných českých občanů.

Poslanec ODS Boris Šťastný podle svých slov nevěří žádným průzkumům, které si neudělá sám osobně. „Tedy ani těm, které zaplatím, protože i tehdy jsou tazatelé líní a jejich práce nepřesná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Lidé si neuvědomují, jak se proti Řekům máme dobře

„Pokud by však opravdu česká veřejnost takto hodnotila práci našich politiků, pak by to znamenalo, že si lidé neuvědomují, jak dobře se v naší zemi, v porovnání právě třeba s Řeckem, žije,“ dodal Šťastný.

„Vypadá to na silvestrovský vtípek. Eurobarometr pro mne není žádný relevantní ukazatel. Takže žádný komentář k tomu nemám,“ uvedl europoslanec za ODS Hynek Fajmon.

Vláda zrazuje vlastní program a lidé to vidí

Oproti tomu předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip má vysvětlení výsledků průzkumu prosté. „Česká vláda vůbec nerespektuje mínění občanů a prosazuje zákony proti jejich vůli i proti vlastním volebním programům (viz církevní restituce, zvyšování DPH atd.) a vládní strany mluví o boji proti korupci a přitom jejich důvěra je založena na hlasech pravomocně odsouzených za korupci. Není se čemu divit, lidé alespoň očekávají nové volby,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz Vojtěch Filip.

Plýtvání, rozhádanost, všichni proti všem…

Podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka jsou výsledky průzkumu smutnou realitou. „O její změnu se musíme snažit. Nový rok je pro to pěknou příležitostí,“ věří Gazdík.

„Nízkou důvěru českých voličů v parlament i svoji vládu si lze vysvětlit pouze hlubokou skepsí občanů vůči nesrozumitelné, mnohdy obtížně pochopitelné české politice. Všichni proti všem, neschopnost elementární vzájemné politické komunikace, mediální vyostřování už tak vyostřených politických neshod. Nestabilita, nespolehlivost a státní plýtvání. Asi tam bych hledal hlavní příčiny nespokojenosti,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz europoslanec za ODS Ivo Strejček.

Viníkem je i podpora nepolitické politiky

Poslanec ČSSD Antonín Seďa vyjmenoval šest důvodů, proč podle něho česká vláda a parlament dopadly tak špatně.

„Za prvé arogantní a asociální politikou české vlády. Za druhé málo objektivním, povrchním a proti politikům zaměřeným zpravodajstvím. Za třetí obecnou povahou Čechů, kteří si namísto sebereflexe vždy najdou viníka svých problémů. Za čtvrté je to podpora nepolitické politice bez důrazu na osobní odpovědnost. Za páté nízká úroveň národní hrdosti a velká míra závisti v naší společnosti. Za šesté zpolitizovaná a neefektivní státní a veřejná správa,“ rozebral podrobně Seďa.

Komunistický poslanec Stanislav Grospič otázku důvěry vládě a parlamentu považuje za odraz necitlivosti a nereálného vnímání sociální a ekonomické reality Nečasovou vládou a poslanci, o jejichž podporu se opírá. „Řešení vidím v odstoupení vlády a nových volbách,“ míní Grospič.

reklama

autor: Radim Panenka, Jaroslav Huk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…