Už i pravicoví podnikatelé mluví o defenestraci, varuje kovácký předák

29.07.2012 8:55

Léto je v plném proudu, ale odborářské špičky, jak se ukazuje, na odpočinek mnoho času nemají. Potvrdil to také Josef Středula, předák největšího odborového svazu KOVO, který pro Parlamentnilisty.cz zhodnotil současnou situaci a prozradil i to, co odboráře v nejbližší době čeká.

Už i pravicoví podnikatelé mluví o defenestraci, varuje kovácký předák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Středula z odborového svazu KOVO

To, kam někteří čeští politici zavedli tuto společnost, jak se ta moc chová a jak se vůbec projevuje, je podle Josefa Středuly hlavním důvodem nevlídné nálady ve společnosti. „Nevím, zda si to současná garnitura vůbec uvědomuje, ale devastuje práci dobrých političek či politiků, a lidé se v tom začínají ztrácet,“ konstatuje kovácký předák.

Situace se bude ještě zhoršovat, varují odbory

Lidé podle  Středuly už nevěří v základní demokratické hodnoty, které by měly fungovat v každém normálním státě. „A ta obrovská míra zklamání vyplývá právě z toho, co se tu posledních 20 let odehrává,“ dodává.

Odborový předák je navíc přesvědčen, že se situace bude ještě zhoršovat. Jak říká, technologie moci přehlíží jiné názory na to, že se v ČR dá řídit jinak ekonomika, zdravotnictví, školství. „A to může přerůst do určitého typu sociálních nepokojů. Jaké to bude mít důsledky, to si teď netroufnu ani odhadnout,“ říká Středula.

Pravicoví podnikatelé volají po defenestraci, 90 procent lidí vládě nevěří

Jak říká, odbory velmi pobouřila skutečnost, že 120 tisícovou demonstraci, politici prostě ignorovali. „To si opravdu myslím, že to v žádném případě nemůže dopadnout dobře. Ale i když si netroufnu v tuto chvíli tipnout konkrétní vývojové kroky, obecně tato situace nabývá gigantických rozměrů a nebude vůbec jednoduché ji změnit,“ říká Středula. Jestli si prý současní pravicoví politici myslí, že dělají dobrou práci, měli by už konečně podle předáka vzít na vědomí, že 90 procent národa si myslí něco docela jiného.

„Jestliže navíc slýchávám během jednání s podnikateli, že je to spíše na defenestraci, a to dokonce od podnikatelů pravicově orientovaných, měl by to být opravdu důvod pro ty, co tu situaci vyvolávají, aby se nad tím hodně zamysleli, varuje Středula. K jednáním ve sněmovně, není podle něj ani třeba hovořit. „To už je ta nejsmutnější tečka nad tím, co se kolem nás děje“, konstatuje předák.

„Kroužkování“ o volbách byla protestní recese, která skončila tragédií

„V této zemi se pak dějí doslova revoluční změny. A nejsem si jist, zda si to uvědomují ti, kdo tu situaci způsobují. Totiž že prioritně nabádají společnost, aby ty změny provedla," uvedl dál Středula.

Náznak takových revolučních změn nastal podle Středuly o posledních volbách tím, že lidé začali „zakroužkovávat“ lidi na posledních místech kandidátek. „Ti lidé se pak dostali třeba i do Poslanecké sněmovny. Což jsou naprosto tragické situace, protože pak se tam dostanou lidé neodborní,“ zoufá si Středula.

Reálné protestní kroky už podle něj začaly probíhat i tím, jak se elektorát  postavil k volbám. „Vypadalo to sice na recesi, ale ve skutečnosti šlo spíš o potrestání politických stran, než aby v tom lidé viděli řešení. Ale jsou opravdu zoufalí,“ konstatuje předák.

Konání vlády je v rozporu se základní lidskou slušností, které učíme děti

Josef Středula se vrátil ještě o několik let zpátky, kdy se volil největší Čech. „Vždyť tu soutěž vyhrála imaginární postava. Žádný reálně žijící člověk!,“ upozorňuje. I to jsou podle něj signály, které by měly být establishmentem velmi pozorně vnímány. Jak dodává, místo toho se chystají další kroky, v jejichž důsledku dojde ke snížení úrovně služeb ve zdravotnictví, v oblasti sociálních služeb, nebo v poslední době dokonce policie…

„S policií je to vůbec tristní záležitost,“ zuří předák. „Politik kritizuje policejního prezidenta za to, že informuje o telefonátu od ministra Kalouska,“ připomíná Středula podstatu konfliktu. „A místo toho, aby ministra Kalouska premiér okamžitě odvolal pro ztrátu důvěry, dovolí si říct, ať to policejní prezident dokáže. Tak to už je úplně postavené na hlavu,“ rozčiluje se Středula. To už prý nemá nic společného ani s elementární slušností, které učí rodič své dítě. Pokud to prý bude mít tento průběh, dobře to podle předáka dopadnout prostě nemůže. „A to už je další krok k požadavku na revoluční změnu,“ varuje.

Ostré diskuze na internetu jsou také zrcadlem doby

Středula připomněl i diskuzi pod články, uveřejňovanými na internetu. „To dříve nebývalo, aby se lidé tak ostře vyjadřovali na adresu těch, kteří vládnou,“ říká odborář. Připomněl, že ani historicky neměla žádná vrcholná politika tak nízkou akceptaci. O nějaké důvěře už podle něj hovořit vůbec nelze. Spíše se prý lidé ptají, ‚k čemu nám to vůbec je? Kdo se má na ně dívat, kdo je má poslouchat? Proč si mám brát vzor z nějakého politika, který nemá ani odvahu říkat pravdu?‘ „To jsou otázky, které si lidí kladou,“ varuje předák.

V této souvislosti připomněl Středula i záležitost s neslavným chodem registru vozidel. „Pokud vím, tak v pátek byl nějaký termín. A najednou neplatí ani to,“ zlobí se Středula. Je proto přesvědčen, že čelní představitelé svým chováním spíše nabádají lidi, aby se nechovali slušně a korektně. „Což samozřejmě nemůže být v pořádku,“ dodává.

Odboráři nejsou opraváři politických rozhodnutí

O akceschopnosti odborů Středula nepochybuje. Úskalí ale vidí v něčem jiném. „Volič rozhodl, volič si zvolil tuto neuvěřitelnou skladbu politických reprezentantů. A najednou vzniká dojem, že to jsou odbory, které napraví to špatné politické rozhodnutí,“ říká Středula. To je podle něj ale chyba.

Odbory prý budou i nadále vyjadřovat nespokojenost, budou organizovat protesty, s poukazem, že ta situace není v pořádku. „Jenže představa, že přijdou odbory a spraví politické rozhodnutí, také není správná. Rozhodnout mohou opět jen volby,“ vysvětluje kovácký předák. „Odbory přece nebudou vládnout v České republice, to ani není jejich úkol a nebylo by to správné,“ dostává se do varu.

Odbory podle něj budou nahlas říkat a pojmenovávat problémy, budou zpracovávat analýzy, organizovat protesty, stávky či generální stávku, ale rozhodně, ne vládnout. „Odboráři nejsou opraváři špatných politických rozhodnutí,“ konstatuje rozhodně.

Češi nejsou laxní, ale dožraní, říká kovácký odborář

Na dotaz redakce, zda mu český národ nepřipadá laxní či lhostejný, má-li se jít do stávky, se Středula vyjádřil zamítavě. “Češi nejsou laxní, oni jsou spíše ‚dožraní‘,“ hledá přijatelný výraz odborářský předák. „Oni to prožívají, oni se o tom baví. Oni před tím unikají alespoň na chvíli na dovolenou, což ale neznamená, že jim to nevadí,“ vysvětluje.

Jedna věc je podle Středuly politické rozhodnutí – koho zvolím, či nezvolím. Hned následujícím faktorem ale podle něj je, že lidé chtějí zajistit svou rodinu. „Říkají, chci práci, chci výplatu, chci uživit za to svou rodinu.“ A tento druhý faktor je nyní podle Středuly na prvním místě. „Až potom následuje ta politická rovina,“ dodává.

Josef Středula připouští, že nejlepší pro každého je, nezúčastňovat se ničeho, a přesto dát najevo, že s tím nesouhlasí. O to více podle něj znamenala demonstrace 24. dubna, a způsob, jak ji politici snižovali.

„Proč chce politik vyzývat národ, aby se naučil demonstrovat, protestovat, stávkovat, když by to mělo jít normální cestou, kdy ti jejich vlastní voliči řeknou ‚vážení tak to je špatně, měli byste skončit‘?,“ ptá se Středula. „Je přece vždycky čistší znovu rozdat karty, než to dotáhnout do momentálního stavu naprostého znechucení občanů, dokonce i těch, co je volili,“ dodává.

Situace houstne, odboráři posunuli sjezd už na říjen

Podle Středuly byla demonstrace v Praze, na níž se sešlo 120 tisíc lidí plně srovnatelná s Řeckem. Je to podle něj třeba vnímat i v poměru k počtu obyvatel. Navíc pro českou mentalitu, to byl podle něj protest naprosto gigantický. „Naposled byl tento počet lidí viděn v listopadu 1989, při změně režimu,“ připomíná Středula.

Odborový předák zároveň varuje vládu, která tento projev nevole lidí ignorovala, že je zde vážná hrozba radikalizace. Svým konáním prý velmi silně a přímo nabízí hlasy těm, kteří ještě nikdy volební odpovědnost neměli

Josef Středula řekl pro Parlamentnilisty.cz, že Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) dokonce posunula svůj sjezd. „Původně se měl konat na konci roku, ale vzhledem k situaci jsme ho posunuli na začátek října. Souvisí to samozřejmě s projednáváním rozpočtu, předpokládaných škrtů, a podobně, takže bude k jednání celá řada témat,“ upřesňuje Středula.

Podle nového návrhu zákona o stávce by mohl být i listopad ’89 nezákonný

Vláda podle něj dělá skutečně vše pro to, aby k radikálnějším akcím došlo. „Osobně bych ale raději viděl v čele moudré politiky, kteří by usoudili, že těch pokusů na českých lidech bylo dost,“ říká Středula. Na dotaz redakce, zda těch moudrých politiků v poslední době potkal hodně, Josef Středula odpověděl, že „v každé straně se najdou chytří a moudří lidé“. Všechno ostatní už prý záleží na interních krocích jednotlivých stran.

Na závěr odborový předák přidal jednu kuriozitu ve vládním stylu. Připomněl, že k 31. 7. má být ukončeno připomínkové řízení k věcnému vládnímu záměru zákona o stávce.

„Jen taková perlička,“ říká Středula. „Kdyby ten záměr skutečně doznal realizace, mohlo by se ukázat, že sametová revoluce v listopadu 1989 byla vlastně nezákonná.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…