V rámci pravidel mi klidně uřízněte hlavu, řekl Kalousek. Pak mu sundali brýle

28.03.2012 15:46

VIDEO UVNITŘ Ministr financí Miroslav Kalousek má evidentně pro strach uděláno. Přestože hněv odborářů a nejrůznějších demonstrantů kvůli reformám se za dobu existence Nečasovy vlády snáší především na jeho hlavu, on se nebojí vkročit tam, kam by někteří koaliční politici ani nepáchli.

V rámci pravidel mi klidně uřízněte hlavu, řekl Kalousek. Pak mu sundali brýle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Tentokrát se odvážil mezi hladovkáře, kteří se utábořili před Úřadem vlády. Ti v čele se Zdeňkem Ponertem zachytili jeho jednání na 17ti minutovém videu.

Kalousek na něm v klidu hovoří s protestujícími, trpělivě vyslechne jejich názor na úrok v bankách a ekonomiku země obecně a dokonce si nechá sundat brýle a dobrovolně si nasadí na hlavu posměšnou čepici jako Jan Hus před upálením.

„V rámci pravidel mi klidně uřízněte hlavu, na to máte svaté právo. Demokracie je hrozně těžkopádný mechanismus, ale má jednu hroznou výhodu, že my si tu moc předáme, aniž bychom se při tom vraždili,“ vysvětluje Kalousek taxikáři Zdeňku Ponertovi, který jej poučuje o fungování peněz v systému.

Odmítl ruku

Kalousek v rámci debaty o zastupitelské demokracii nabídl pravici studentu diplomacie a mezinárodních vztahů Dimitaru Petrovovi, ten ji ovšem odmítl. Ministra to ovšem neodradilo a během rozhovoru se ji opakovaně pokusil znovu nabídnout, nakonec ale v úsilí rezignoval. „Už na mě nemluvte, když jste mi nepodal ruku,“ odbyl Petrova nakonec Kalousek. Ministr v přeneseném slova smyslu nabídl ruku na konci září minulého roku také drzému mladíkovi a v podloubí malostranského domu jej výchovně profackoval.

 

Politolog a soudní znalec v oblasti extremismu Zdeněk Zbořil už loni ministra Kalouska varoval, že lidi zbytečně provokuje svými vyjádřeními o plných nákupních košících z Lidlu. Kalousek však dokázal, že je bez bázně a při protestech odborářů se nebál vyjít, byť s bodyguardy, před budovu ministerstva financí a prohodit pár slov s davem. Ten se na něj „jen“ tiskl a hodil mu na hlavu papír, ale k žádné inzultaci nakonec nedošlo.  Podle Zbořila ovšem doba pokročila  a situace je v současnou chvíli tak vyhrocená, že hrozí atentáty na vysoce postavené funkce.

"To, co se nyní děje v České republice, překračuje míru zdravého rozumu. Lidé jsou maximálně znechuceni přílivem nových a nových skandálů.  Na jedné straně se už přestávají zajímat o to, co se děje.  Na druhé straně bych se v současné atmosféře nedivil, kdyby došlo k nějakému násilnému činu směrem k vysokým představitelům politických stran. Jinými slovy: není vyloučena hrozba atentátu na vysoké politické činitele," uvedl Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz. Podle něj  k všeobecnému napětí přispívají pravidelně se objevující nové skandální záležitosti, které přispívají k frustraci lidí, jež penzum informací nejsou schopni pochopit. „ Nějaký jedinec se pak může rozhodnout k zoufalému násilnému činu," soudí politolog.  

Atentát?

Místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Kateřině Klasnové (VV) neznámý pachatel uvolnil šrouby na předním kole jejího automobilu. Jako první o tom v pátek informovaly ParlamentníListy.cz. Klasnová si zvláštního chování vozu všimla v pátek při jiízdě s kamarádem ve svém Minicooperu. Zda však tento čin souvisí s postupným uveřejňováním odposlechů lobbisty Romana Janouška a exprimátora Pavla Béma v deníku MF Dnes a tvrzením redakce, že odposlechy disponovala také bezpečností agentura ABL, které šéfoval její muž Vít Bárta, Klasnová odmítla spekulovat. "Mohla to být jen náhoda, zatím se cítím bezpečně a nepotřebuji ochranku," uklidňuje sebe i čtenáře Klasnová.

Kalousek nemá nárok, pokud nepožádá Kubiceho

Automaticky nárok na státní ochranu má prezident, premiér, předsedové obou komor parlamentu, ministři vnitra, obrany, zahraničí a spravedlnosti, náčelník generálního štábu a bývalá hlava státu. Tři měsíce po odchodu z funkce jsou pod ochranou policie předseda vlády a výše zmínění ministři. Bezpečnost ministra obrany má na starosti vojenská policie, ostatní politiky střeží příslušníci speciálního policejního útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Ministr vnitra může přidělit ochranku komukoliv, kdo se cítí být ohrožen - například důležitým svědkům, politikům nebo i jejich příbuzným.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…