Válka s byrokracií: Obrana ruší podivný úřad za miliony, ale nic tím neušetří

29.07.2013 18:40

Směšné a zbytečné úřady, rozumem nepochopitelné zákony. Proti tomu už přes dva roky bojuje parta studentů, která se poznala na stáži v Poslanecké sněmovně. Nyní zažili jedno vítězství. Resort obrany zruší podivný Vojenský vlečkový úřad. Ale udělá to tak, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“.

Válka s byrokracií: Obrana ruší podivný úřad za miliony, ale nic tím neušetří
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Karikatury zákonů a úřadů. Některé právní úpravy či existence podivných útulků pro úředníky člověku opravdu rozum nebere. Na tento „Absurdistán“ celkem čerstvě upozorňuje studentská iniciativa ZrušmeZákon.cz, jíž v tom kupodivu pomáhají i někteří poslanci. ParlamentníListy.cz mají od studentů hitparádu nesmyslných zákonných paragrafů, ale i pravdu o až nyní rušeném Vojenském vlečkovém úřadě.

Šašek mezi úřady

Studenti vyhlašují i anketu o největší absurditu na poli legislativy a byrokracie. Za dva roky existence ZrušmeZákon.cz zažívají jedno malé, byť nevýznamné vítězství. Jedním z adeptů na největšího šaška mezi úřady byl totiž Vojenský vlečkový úřad, jehož provoz stojí každý rok čtyřiadvacet milionů korun a jeho úkolem je provozování drah v působnosti obrany, což zní velmi vznešeně. Nicméně v konečném důsledku jde o vojenské vlečky. Zrušení úřadu se plánovalo dlouho a vláda o tom rozhodla již na začátku roku, takže nejde o zrušení přímo na nátlak studentů, ale o souznění jejich iniciativy s plány na obraně.

Když se študáci obrátili na Ministerstvo obrany, odpověděl jim sám ministr Vlastimil Picek: „Zrušení Vojenského vlečkového úřadu se předpokládá ke dni 31. prosince 2013 s tím, že vzhledem k nezbytnosti zajištění provozu na drahách v oboru působnosti Ministerstva obrany bude tuto činnost vykonávat jedna ze státních příspěvkových organizací v působnosti Ministerstva obrany.“ Pokračování v plnění jeho úkolů je podle Picka důležité pro logistiku armády. Přenesením pravomocí se nicméně ušetří jen jeden až dva miliony korun.

Studenti s poslaneckou stáží

S myšlenkou zlepšení české legislativy a boje proti přebujelé byrokracii přišli studenti, kteří se poznali na stáži v Poslanecké sněmovně před dvěma lety. Jak sdělil mluvčí iniciativy ZrušmeZákon.cz Randy Novák, všichni její členové jsou dobří studenti a mají i své politické ambice. Letos se konal první ročník výše zmíněné ankety a na základě pozitivních ohlasů občanů i politiků se v ní bude pokračovat. Nejaktivnějšími poslanci, kteří v tom studentům pomáhají, jsou Lenka Andrýsová, Jan Farský a Jan Hamáček.

„Přebujelá byrokracie je celospolečenský problém. Nejenže obtěžuje občany každý den, když musí zbytečně obíhat nespočet úřadů, ale především existují různé kontroverzní úřady, jako například Vojenský vlečkový úřad, které ročně pohltí miliony korun v době, kdy se mluví o ekonomické krizi a úsporných opatřeních,“ napsal ParlamentnímListům.cz Randy Novák.

Na kultuře narazili

Na Ministerstvo kultury se studenti společně s Andrýsovou zase obrátili, jestli neuvažuje v rámci úsporných opatření o zrušení fondu kultury i fondu kinematografie. Na druhou stranu, za zachování obou těchto fondů se přimlouvá mnoho kulturních pracovníků, umělců a filmařů.

„Ministerstvo kultury rozhodně nesouhlasí s tvrzením studentů, že Státní fond kultury a Státní fond kinematografie jsou subjekty, které prý zbytečně komplikují život nebo které představují zátěž pro veřejné rozpočty. Oba státní fondy ze své podstaty právě naopak život ulehčují a veřejné rozpočty se jich vůbec netýkají, naopak do veřejných rozpočtů svým způsobem přispívají. Oba státní fondy jsou financovány z mimorozpočtových zdrojů a jejich zrušením by naopak došlo k navýšení zátěže na veřejné rozpočty. Oba státní fondy jsou financovány z výnosů soukromých subjektů,“ napsala jim Lenka Brandtová z ministerstva.

Tuzemský Absurdistán

A slibovaná hitparáda nejvíce nesmyslných zákonných paragrafů v Česku? Zde je jakési TOP prvních pěti…

1, Zákon o ochraně veřejného zdraví, který stanovuje lékařská potvrzení o zdravotním stavu dětí na tábory.

2, Zákon o hospodaření s energií. Ten požaduje průkaz energetické náročnosti budov, takzvané energetické štítky.

3, Trestní zákoník, jehož paragraf o pomluvě je často používán nejen proti novinářům, ale i proti občanům, kteří se odváží kritizovat zástupce různých institucí.

4, Zákon o Státním fondu kultury České republiky.

5, Zákon o zaměstnanosti, dle nějž je nutné nosit u sebe kopii pracovní smlouvy.

Globální Absurdistán

Jinak celkem nevýrazná poslankyně Lenka Andrýsová se už dlouho snaží upozorňovat na duplicitu ve státní správě, ale i na členství Česka v nejrůznějších podivných mezinárodních organizacích. Dávají se na ně desítky miliard korun a je jich více než čtyři stovky. Mezi nimi i takové unikáty jako Mezinárodní sdružení na ochranu rostlin Evropy, Světová poštovní unie, Program překonávání školního neúspěchu v rámci OECD a další. Česko, vnitrozemský stát, je nicméně i členem Mezinárodního úřadu pro mořské dno.

Nutno dodat, že legislativní a byrokratický Absurdistán více či méně vládne všude. Pár příkladů ze „vzoru“ demokracie USA. V několika státech je tam jednotlivcům zakázáno sbírání dešťové vody, protože jim nepatří. Legislativa jednotlivých států je opravdu spíše tématem pro psychologa specializovaného na zákonodárce. Někde se nesmí venčit medvěd bez náhubku, jinde se nesmí zpívat na veřejnosti v plavkách, v jiném státě se nesmí dávat psům, kočkám a dalším domácím zvířatům zapálené doutníky, onde zase nelze při orání svého pole používat slony. V tomto blázinci se Česko zatím drží při zdi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…