Vědí, co se děje za zdmi resortu spravedlnosti. Teď promluvili nejen o Válkové

18.06.2014 20:53

Kdyby byl exministr spravedlnosti a nově zvolený europoslanec Jiří Pospíšil na místě premiéra, už by Heleně Válkové další šanci nedal. A když jsou takové závažné personální krize během krátké doby tři, musí prý dojít k logickému závěru, že chyba je u ní, nikoli na straně jejích podřízených. Naopak bývalý náměstek tří předchůdců Válkové v čele resortu, Daniel Volák tvrdí, že to, že Štern „hned letěl na protikorupční policii“, byla buď jasná konspirace, nebo nedospělá hysterie.

Vědí, co se děje za zdmi resortu spravedlnosti. Teď promluvili nejen o Válkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně Válková odvolala náměstka Pavla Šterna, kterého nominovala koaliční ČSSD, v souvislosti se zjišťovacím řízením k nákupu elektronických náramků pro domácí vězně. Štern podal oznámení na policii kvůli tomu, že Válková chtěla o řízení informace, na které prý neměla nárok. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Heleně Válkové pohrozil, že má poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení úřadu, pokud ji promarní, bude muset z funkce odejít.

Exministr Pospíšil byl s Pavlem Šternem vždycky spokojený

Bývalý ministr Jiří Pospíšil, který s odvolaným Pavlem Šternem úzce spolupracoval v době svého působení na Ministerstvu spravedlnosti pět let, prohlásil, že Šterna zná z doby, kdy vedl Probační a mediační službu. Byl s ním jako s vysokým ministerským úředníkem vždycky spokojený. „Nemohu si na něj stěžovat. Nebyl to žádný politický nominant, bral jsem ho vždycky jako odborníka a experta. Znám ho jako uvážlivého a rozumného člověka. Neznám vnitřní pohnutky, které ho přiměly jít na polici, ale vím, že není žádný střelec,“ je Pospíšil přesvědčen, že Štern musel mít opravdu závažné důvody k tomu, aby šel podat trestní oznámení na svou nadřízenou. „Nemyslím, že k tomu měl nějaký malicherný, zástupný nebo politický či mediální důvod,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Pospíšil.

Advokátka Marvanová věří náměstkovi

Bývalá první náměstkyně Hana Marvanová, která po sporech s ministryní Válkovou před časem raději sama rezignovala, se nechce k situaci na Ministerstvu spravedlnosti vyjadřovat. „Ale panu Šternovi věřím, protože vždycky prosazoval, že se má jednat podle pravidel,“ sdělila ParlamentnímListům.cz. Současný konflikt s náměstkem Šternem dokazuje, že ve sporu ministryně s první náměstkyní nešlo o dívčí válku, jak se snažil celý problém bagatelizovat šéf ANO Andrej Babiš i některá média.

Daniel Volák: Takové skandály jsme nezažívali

Bývalý první náměstek ministryně spravedlnosti Marie Benešové Daniel Volák z ODS, který byl ve vedení úřadu i za jejích předchůdců Jiřího Pospíšila a Pavla Blažka, přiznal, že radost z toho, co se dnes v úřadu děje, rozhodně nemá. „Za předchozího vedení ministrů Benešové a Blažka byl resort stabilizovaný a ministerstvo plnilo své úkoly bez zásadních mediálních problémů. Za tři roky, co jsem tam byl, jsme takové skandály ani vzájemné interpersonální problémy nezažívali,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz.

Udat svého ministra je do nebe volající krok

Ale někdejší první náměstek ministerstva je přesvědčen, že v případě mezilidských vztahů je nutné našlapovat opatrně, je to vždy otázka dvou stran, nadřízeného a podřízeného. „Ale že jde náměstek udat svoji ministryni, považuji za zcela nestandardní, až do nebe volající. To, co udělal Pavel Štern, bych si já jako první náměstek vůči žádnému ze tří ministrů nedovolil. Takhle se problémy neřeší,“ uvedl. Podle něj nešlo o podezření z trestného činu, které by Šternův krok mohlo ospravedlnit. „Z informací z médií a znalostí toho, jak se na poradách předkládají materiály, šlo jen o to, že ministryně chtěla znát nějaké informace, protože jedna byla neúplná. A jestli si to někdo vyloží jako nestandardní pokyny a hned letí na protikorupční policii, tak je to hysterický až přepjatý postoj, nebo nějaká záměrná akce,“ vysvětlil svůj názor, že ze strany Pavla Šterna to buď byla „jasná konspirace, nebo nedospělá hysterie“.

Konspirace na svržení Válkové? Podle exministra krajně nepravděpodobné

Konspirace na odstranění ministryně Heleny Válkové? Jiří Pospíšil to považuje za krajně nepravděpodobné. „Když s někým téměř denně spolupracujete několik let v úzkém týmu vedení ministerstva, poznáte ho dobře. A do obrazu pana Šterna mi nezapadá, že by byl člověk, jenž se bude podílet na nějakém konspirativním spiknutí, které má vést k odstranění ministryně spravedlnosti. To považuji za nesmysl,“ odmítá myšlenku svého bývalého náměstka, kterého v roce 2011 na úřad přijal, ale posléze připustil, že měli diametrálně odlišné názory. Po svém odvolání z funkce premiérem Petrem Nečasem dokonce Pospíšil v médiích přiznal, že z indicií, které se k němu dostaly, dospěl k závěru, že se Volák, který byl také členem ODS, podílel i na jeho tehdejším nuceném odchodu z Ministerstva spravedlnosti.

Válková ničí životy slušných lidí

Brigádní generál Petr Dohnal, který se dostal do sporu s Helenou Válkovou jako první, ParlamentnímListům.cz řekl, že současná situace jen dokazuje, co říkal na začátku. „Ta paní (ministryně Válková) ničí životy ostatních slušných lidí, zničila mě, zničila doktorku Marvanovou a teď i magistra Šterna. To je neuvěřitelné, prostě šílené,“ prohlásil. „Já jsem poukázal na začátku na její naprosto nestandardní postoje i chování, v některých případech i nezákonné jednání a tohle je prostě jen důsledek,“ dodal. V současném sporu stojí jednoznačně na straně Pavla Šterna. „Znám ho jako velice slušného člověka, my jsme spolu komunikovali a pracovali velmi dobře, spolupráce byla vždycky velmi korektní. Vím o něm, že je velmi háklivý na všechny možné nezákonnosti a nesprávnosti,“ potvrdil, že poslední události ho naprosto šokovaly. „Ale zapadá to do rámce, na který jsem upozorňoval už před časem, co se děje na ministerstvu a ve Vězeňské službě,“ uvedl, že podle jeho názoru Šternovi nezbylo nic jiného, než se obrátit na policii. „Jestli dlouhodobě upozorňoval paní ministryni, že jedná minimálně v rozporu s dobrými mravy a ona to obcházela, nic jiného nemohl dělat,“ vysvětlil, že se Pavel Štern zachoval standardně, když svoji nadřízenou upozornil, že její kroky nejsou v pořádku. A jestliže ty kroky ze strany Válkové nejen nepřestaly, ale začaly se ještě stupňovat, protože paní ministryně po něm prý požadovala takové věci, aby bez jediného zákonného a relevantního důvodu navýšil požadavek o tisíc náramků pro náhradu vazby, tak je to podle něj za hranou.

Brigádní generál se zastává bývalého náměstka Šterna

„Jak ho znám, chová se opravdu velice korektně,“ říká generál Dohnal o bývalém spolupracovníkovi. „Když vyčerpal všechny možné a korektní způsoby, musel přistoupit k tomuto kroku,“ je přesvědčen. Tohle je podle něj jen vrchol ledovce, věci, které se na ministerstvu a ve Vězeňské službě dějí, jsou podle něj už neudržitelné. „V resortu spravedlnosti jsem třiadvacet let, zažil jsem řadu ministrů, ale nic podobného se tam nikdy nedělo,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz odvolaný šéf Vězeňské služby, který doufá, že se u soudu prokáže, že jeho odvolání bylo nezákonné.

Vládní koalice by měla hledat nového ministra spravedlnosti

Bývalý šéf justice Jiří Pospíšil upozorňuje na důsledek personálních krizí na Ministerstvu spravedlnosti. „Jedna věc jsou osobní spory paní Válkové s náměstky, ale druhá věc je, že ministerstvo je v rozvratu, nepracuje, nepřipravují se důležité legislativní návrhy, což by mělo politiky i občany zajímat, když jeden z resortů, které si platí ze svých daní, nepracuje a jeho řízení je v chaosu,“ uvedl bývalý ministr. Myslí, že by vládní koalice měla vážně uvažovat o změně v čele resortu a nalézt někoho, kdo bude funkci manažersky lépe zvládat, bude lépe komunikovat se svými náměstky a vytvoří výkonný tým v čele ministerstva, který začne naplňovat a prosazovat vládní prohlášení v resortu justice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…