Vít Bárta kroutí vládě krkem. Píše se o stycích manžela Peake

21.12.2012 7:43

Po čtvrtečním expresním sesazení ministryně obrany Karolíny Peake a ujištění, že její strana LIDEM odchází z vlády, se objevilo mnoho spekulací o následujícím politickém vývoji. Zapojil se do nich i Vít Bárta, vlivný poslanec Věcí veřejných. Ten připustil, že by jeho strana mohla vládě "zakroutit krkem", na svém blogu však zmiňuje i možnost, že by VV mohly využít nestability koalice k prosazení některých svých požadavků.

Vít Bárta kroutí vládě krkem. Píše se o stycích manžela Peake
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vít Bárta předal ve sněmovně Karolíně Peake kytici chryzantém

Anketa

Padla Peake proto, že odvolala generála Picka?

11%
hlasovalo: 4099 lidí

Bártovo blogové prohlášení především odmítá spekulace, že  by vlivný véčkař, který chce v lednu kandidovat na stranického předsedu, měl ambice řídit Ministerstvo obrany. V čele armádního resortu bývalý ministr dopravy rozhodně nehodlá usednout.

V pátek se má mimořádně sejít Výkonná rada Věcí veřejných, která rozhodne, jak bude strana v současných zmatcích vystupovat. Bárta sám naznačil, že opoziční strana nemusí usilovat pouze o shození vlády. Může se prý naopak projevit konstruktivně.

Vše k tématu vyhozená Peake

„Co považuji za zásadní, je možnost využití nestability koalice k prosazení zásadních celospolečenských změn,“ píše Bárta. V této souvislosti véčkař zmiňuje například vize Holešovské výzvy, nebo naopak pravicového ekonoma Pavla Kohouta.

O systémové podpoře Nečasovy vlády však podle šéfky poslaneckého klubu VV a Bártovy ženy Kateřiny Klasnové nemůže být řeč. Naopak se VV budou snažit vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. (Páteční prohlášení ZDE)

I v případě, že by se VV nakonec rozhodly vládu nepodpořit, však působení Nečasovy vlády, byť nejspíš po další zásadní obměně, nemusí být ukončeno. Množství nezařazených poslanců ve sněmovně dává možnosti udržet se i s menšinovou vládou. Případná koalice ODS a TOP 09 by totiž oficiálně měla pouhých devadesát poslanců. Deník MF DNES upozorňuje, že získat 101 hlasů, které by chtěly vládu shodit, může být pro opozici problém. Už proto, že nezařazení poslanci bez stranického zázemí nemají šanci se po příštích volbách vrátit do sněmovny. Nebudou tedy mít zájem dolní parlamentní komoru rozpouštět.

„Myslím, že vláda přežije, vždyť nikdo nemá zájem na jejím konci,“ říká předseda poslanců ODS Marek Benda. „Kdo přesně jí bude podporovat, to se ještě uvidí,“ dodává tajemně. Podobně optimističtí jsou v otázce přežití vlády i politologové „Prokázala schopnost přežít ve smrtícím objetí různé situace. A podle mě nějak vyřeší i tento problém,“ odhaduje Jiří Pehe. Podle něj s tím kalkulovala už strana LIDEM, proto demise svých ministrů ohlásila až na 10. ledna. Podepíše se to však prý na voličské podpoře vládních stran.  

Superrychlé odvolání ministryně obrany Karolíny Peake zaskočilo i koaliční politiky. Pouhých devatenáct minut poté, co vládní mluvčí oznámil, že premiér podá návrh na odvolání ministryně obrany, zazněla z Hradu akceptace návrhu. Později se vládní ani prezidentská kancelář nijak netajily tím, že premiér se s prezidentem sešel již v pondělí, vyjevil mu svoje obavy o osud ministerstva, a když Peake odmítla splnit premiérovy požadavky, požádal o její odvolání.

„Myslel jsem, že jí pan premiér tímto krokem jen pohrozí,“ kroutí hlavou první místopředseda ODS Martin Kuba. Podpora vlády je teď prý to poslední, co jej zajímá. „Jsme překvapeni, nechápeme to a jen zpovzdálí sledujeme, co se to děje,“ říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Zdůraznil rovněž, že jeho strana na nekompetentnost Karolíny Peake upozorňovala již dříve.

Osobně ji prý navštívil Barták

Premiéra Petra Nečase podle spekulací MF DNES přiměly k okamžitému jednání některé znepokojivé skutečnosti, související s ministryní obrany. Karolína Peake se prý během celého svého úřadování chovala nevyzpytatelně a krajně podezřele. Projevovalo se to především kontroverzními personálními rošádami, ale například i tím, že si ministryně nezažádala o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Nečas na tiskové konferenci tajemně naznačil, že takové průtahy obvykle dělají lidé, kteří by s jejím získáním mohli mít problém.

Jeho obavy, zda ministryně nebude bezpečnostním rizikem, posílily ještě informace o tom, že ministryně navazuje kontakty na zbrojařskou lobby. Naznačil je i zdroj z Ministerstva obrany, který citovala MF DNES: „Nečas získal informaci, že manžel ministryně Charles Peake se v posledních dnech schází s manažery důležitých zbrojařských firem,“ tvrdí zdroj.

Když si dal premiér informaci do souvislosti s personálním průvanem na ministerstvu, vznikly v něm obavy, že by se na ministerstvo mohly vrátit kontroverzní figury z dob bývalého ministra Martina Bartáka, momentálně pro čachry s armádními zakázkami trestně stíhaného. Podle některých zdrojů měl v pondělí Peake na ministerstvu navštívit sám Barták. Premiér Nečas se přitom spolu s ministrem Vondrou poslední dva roky snažil Bartákovy lidi z ministerstva vymést.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…