Vláda projedná ukončení protestů lékařů a změní výpočet důchodů

23.02.2011 8:29

Kabinet projedná ukončení protestů lékařů a změní výpočet důchodů Vláda by na dnešním zasedání měla udělat definitivní tečku za protestní akcí Děkujeme, odcházíme. V reakci na nález Ústavního soudu by ministři také měli rozhodnout o změně výměry důchodů, nový výpočet má od října přilepšit lidem s vyššími příjmy.

Vláda projedná ukončení protestů lékařů a změní výpočet důchodů

Pětině budoucích penzistů by důchod měl narůst o dvě procenta, desetině lidí s nejnižšími příjmy zůstane výpočet zachován na současné úrovni. Nižší výměru bude mít 70 procent budoucích důchodců. Výše důchodů se ale díky valorizaci oproti současnému stavu nesníží. Průměrný důchod bude klesat o 60 korun ročně, a valorizace pro letošní rok je 360 korun, popsal v úterý návrh ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Více:

Vláda by také udělat také poslední tečku za protestem lékařů, kteří hrozili k 1. březnu odejít z nemocnic. Schválit by měla nové platové tabulky, které lékařům v nemocnicích mají zajistit o pět tisíc až osm tisíc korun měsíčně víc, a potvrdit memorandum uzavřené lékařskými odbory a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).
    

Posoudí nový jednací řád

Ministři posoudí i návrh na zavedení trestní odpovědnosti právnických osob z dílny ministerstva spravedlnosti. Norma má znemožnit lidem z vedení firem vyhýbat se trestní odpovědnosti tím, že se odvolají na rozhodnutí kolektivního orgánu právnické osoby. Platit by měla začít od 1. září. 
    

Ministři by měli pousoudit i nový jednací řád dolní parlamentní komory. Poslanci by podle něj měli dostávat sněmovní dokumenty téměř výhradně už jen v elektronické podobě, a tím ušetřit statisíce ročně za kopírování a papír. Změna by měla nastat v důsledku nedostatku veřejných financí.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) na vládu nese návrh, aby stát kvůli nedostatku financí odložil záměr vybudovat na místě bývalého romského sběrného tábora v Hodoníně u Kunštátu mezinárodní konferenční centrum. Místo centra by podle něj vznikl jen památník obětem romského holokaustu.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…