Vondra bude armádu řídit i z cely, obává se Tejc

04.02.2012 4:33

Jiná země, jiný mrav. Neplatí to však jen mezi islámskými a křesťanskými zeměmi, Ruskem a USA a v dalších extrémních případech. Platí to třeba i o politické kultuře v zemích uvnitř Evropské unie. Britský ministr pro energetiku Chris Huhne rezignoval kvůli machinacím s pokutou za nepřiměřenou rychlost. Kvůli podobné drobnosti by se český ministr své milované funkce nikdy nevzdal.

Vondra bude armádu řídit i z cely, obává se Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Otázkou je, zda kdyby čeští politici odstupovali kvůli každé odhalené drobnosti, zda by jich ve vládě nezůstalo jen velmi málo. Například takový ministr obrany Alexandr Vondra z ODS nepovažuje půlmiliardovou zakázku firmě PromoPro za audiovizuální služby v době českého předsednictví EU za nic podivného. A statisícové odměny ministrů pro jejich oblíbence jsou naprosto běžné. Vždyť ti lidé tvrdě pracují, tvrdí ministři pod palbou mediální kritiky.

Mají pancíř, ne hroší kůži

„Ministři této pravicové vlády mají pancíř namísto hroší kůže. Takový pan Vondra pravděpodobně neodstoupí, ani kdyby měl armádu řídit z vězeňské cely. Pan Bárta, jako předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných, určuje dění v této zemi, přestože je obžalován z korupce,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD a stínový minist vnitra Jeroným Tejc.

„V případě britského ministra je důležitější než sám přestupek ta machinace. U nás je situace jiná, tady hrdina ten zákon přečůrá. I proto asi u nás nefunguje to, co zřejmě funguje v Británii a mnoha dalších zemích,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš.



Dobeš, Drábek a kolosální neschopnost

„Obávám se, že politická kultura v Británii a u nás se nedá srovnávat. Podívejte na poslední příklady kolosální neschopnosti ministra Dobeše a ministra Drábka . Ty ukazují na zcela hroší charakter našich vládních politiků. Ale, že by uvažovali o odstoupení, to nepřipadá v úvahu. Připomínám, že já jsem odešel z funkce předsedy nejsilnější strany zcela dobrovolně po vyhraných volbách,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz předseda Národní strany – Levice 21. století, Jiří Paroubek.

Britský ministr vinu odmítá, ale rezignoval

Britský ministr pro energetiku a klimatické změny Chris Huhne rezignoval poté, co prokuratura oznámila, že ho požene před soud kvůli několik let starým machinacím s pokutou za nepřiměřenou rychlost. Šetření žalobců se týkalo záležitosti z roku 2003. Podle nich Huhne tehdy svoji manželku, ekonomku Vicky Pryceovou, donutil, aby vzala na sebe pokutu za nepřiměřenou rychlost. Tím se vyhnul případnému zákazu řízení.

„Dospěli jsme k závěru, že existují dostatečné důkazy potřebné ke vznesení obžaloby proti panu Huhneovi a paní Pryceové, kteří bránili výkonu spravedlnosti," vysvětlil hlavní prokurátor Keir Starmer. Ministr vzápětí oznámil rezignaci, přestože vinu odmítá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…