Zákon proti rozkrádání: Tisíc námitek ministrů. Experti už tuší výsledek

20.05.2011 6:44

Jedna z vlajkových lodí protikorupčního snažení vlády – zákon o veřejných zakázkách – se může navzdory novele schválené Nečasovým kabinetem stát jen bezzubou právní normou. Členové vlády svůj souhlas totiž podmínili tím, že ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský zohlední jejich připomínky, které se promítnou do pozměňovacího návrhu pro sněmovnu.

Zákon proti rozkrádání: Tisíc námitek ministrů. Experti už tuší výsledek

Po středečním jednání vlády její předseda Petr Nečas hrdě oznámil schválení novely zákona o veřejných zakázkách. Až by se chtělo jásat, že jeden z největších zdrojů korupce bude sešněrován tak, že získat veřejnou zakázku pomocí úplatku už bude mnohem složitější. Ve skutečnosti je vládní souhlas jen formalitou a sama koalice ho může při jednání ve sněmovně změnit k nepoznání.

Dá se to tušit už z přívalu připomínek, kterými členové vlády autora novely, ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV), zaplavily. Aktuálně.cz informovalo, že proti novele zákona o 139 odstavcích podali ministři celkem 948 námitek, což Jankovský okomentoval: „Kapři si nechtějí vypustit rybník." Aby mu kolegové z vlády návrh novely vůbec schválili, musel slíbit, že pro jednání ve sněmovně jejich připomínky zohlední.

Podpora zákonu s podmínkou, že se zohlední připomínky

Potvrzují to i slova ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), jemuž stejně jako dalším pěti ministrům vadí kupříkladu povinnost upozornit na zakázku měsíc před jejím vypsáním. „Věřím, že při dalším projednávání návrhu zákona budou naše připomínky zohledněny, tak to ministr Jankovský slíbil na jednání vlády. Společným zájmem je prosadit novou úpravu co nejdříve, proto jsem návrh podpořil přes nevypořádané připomínky," reaguje Drábek pro ParlamentníListy.cz.

Postup vlády při schvalování novely vzbuzuje obavy, že z ní nakonec zůstane jen bezzubá právní norma. „Takhle bych to neviděl. Zákon o veřejných zakázkách je nutný a na doplnění je prostor při čteních ve sněmovně," míní ministr kultury Jiří Besser (TOP 09), jehož resort měl 45 připomínek. „Bezzubý předpis nesmí vzniknout. To je úkol pro koaliční zákonodárce, ale i pro konstruktivní opozici," dodává pro ParlamentníListy.cz Besser.

Včasným avizováním se získává skutečně konkurenční nabídka

„Hlavní problém je, že takto by se nemělo vůbec postupovat. Mělo by být jasné, co se schválilo. Takhle je to z hlediska transparentnosti, což je jádro protikorupční strategie vlády, velká chyba," říká pro ParlamentníListy.cz expert na státní správu Oldřich Kužílek. „A jestli se to může projednáváním vykostit? To hrozí, takové riziko tam je," varuje poradce pro otevřenost veřejné správy.

Bývalému poslanci se nezamlouvají především námitky ministrů proti povinnosti upozornit na zakázku měsíc před jejím vypsáním. „Právě tímto včasným avizováním se získává skutečně konkurenční nabídka, což může znamenat až třicetiprocentní úsporu. Včasným zveřejněním se podaří získat patnáct nedomluvených firem místo tří domluvených," upozorňuje Kužílek na hlavní smysl a přínos tohoto požadavku.

Limit tří nabídek ztíží šít kritéria firmám na míru

Někteří ministři nesouhlasí, aby se zrušila každá soutěž, v níž nezůstanou alespoň tři nabídky, pokud si zadavatel předem nezajistí výjimku od antimonopolního úřadu. „Při specifické zakázce bychom se možnosti zachování soutěže při malém počtu uchazečů nebránili. V některých oborech by se větší počet ani nedal zajistit. Na to upozorňoval třeba Státní úřad pro jadernou bezpečnost," připouští pro ParlamentníListy.cz výjimku v odůvodněných případech Radka Pavlišová, právní expertka Transparency International ČR.

Kužílek spatřuje výhodu limitu tří nabídek v tom, že nutí zadavatele formulovat požadavky tak, aby neomezil počet uchazečů. „Ztráty desítek miliard jsou způsobeny právě tím, že jsou kritéria ušitá některým firmám přímo na míru. Bývá to až tak, že lidé z branže hned poznají: to je vypsáno pro toho, to pro onoho. A to jsou ztráty, které platíme my, daňoví poplatníci," poznamenává poradce pro otevřenost veřejné správy.

Transparency International bude vývoj novely pečlivě sledovat

V tuto chvíli se nedá vůbec odhadnout, jak bude novela po projednávání ve sněmovně vypadat. „Další vývoj zákona budeme sledovat, jsme si dobře vědomi tlaků, které tam jsou. Hrozí nebezpečí, že se z toho vyndají ty nejdůležitější věci," poukazuje Pavlišová na faktor politické nestability a to, že novelou zákona o veřejných zakázkách bude podmíněno hlasování o důvěře vládě.

Podle poradce pro otevřenost veřejné správy by předložená novela zákona o veřejných zakázkách mohla ve stávající podobě vést v menší míře ke snížení korupce. „I proto, že se na její přípravě podílely nejrůznější nevládní organizace včetně Americké obchodní komory v ČR. Nemůžeme ale mluvit o jejím vymýcení, vždy to je jen otázka míry, o kolik se může korupce nějakým opatřením snížit," je Kužílkovi jasné, že ani tato zatím nerozcupovaná novela nemůže být všelékem.

Průhlednost je zaklínadlem, ale ve skutečnosti se ztrácí

Expert na státní správu je však až šokován tím, že návrh novely omezuje přístup k informacím. „Až do podpisu smlouvy neexistuje povinnost poskytovat údaje, tedy o složení hodnotící komise, o dokumentech pořizovaných v průběhu zadávacího řízení a tak dále. Vláda používá transparentnost extrémně častokrát, ale ve skutečnosti novela transparentnosti nenapomáhá," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Kužílek.

K věci:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…