Zeman navrhl davu na náměstí přísné opatření. Mluvil i o Nečasově mrtvole a Gottwaldovi

17.10.2013 9:04

Při cestě po Středočeském kraji přijel prezident Miloš Zeman také do Kutné Hory. Středeční podvečer mu naslouchalo zhruba přes tři stovky lidí. A o dotazy nebyla nouze. Prezident musel odpovídat, proč podporuje zemanovce, co s padesátiletými nezaměstnanými, proč zmizely peníze na důchody v dostavbě Temelína a jakého důchodového pilíře se účastní. Došlo i na výzvu politikům, aby třetinu svého platu odevzdali ve prospěch zadluženého rozpočtu.

Zeman navrhl davu na náměstí přísné opatření. Mluvil i o Nečasově mrtvole a Gottwaldovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman diskutoval s občany v Kolíně

Anketa

Dělá Miloš Zeman svou práci dobře a k užitku České republiky?

75%
25%
hlasovalo: 12826 lidí

Zeman nezapomněl vyzvat voliče, aby vyjádřili svůj hlas ve volbách. „Nemám rád zbabělce a myslím si, že ten, kdo nejde k volbám a vím, že jsou to velice tvrdá slova, je svého druhu zbabělec. Nadává v hospodě, nadává u televize, ale aby věnoval dvě minuty vzácného času jít do volební místnosti, hodil tam svůj lístek, pokud možno v obálce, to ho ani nenapadne. Znovu vás prosím, jděte k volbám,“ řekl davu prezident Miloš Zeman.

Proč podporujete stranu zemanovců?

Po těchto slovech se ozval bouřlivý potlesk. Po nedlouhém projevu následovala diskuze, mezi prvními se do ní přihlásila mladá žena: Myslím si, že jakožto prezident byste měl být nestranný a přitom vyjadřujete podporu Straně práv občanů - zemanovci.

„Byla jste tu od začátku? Slyšela jste, že bych vyjádřil podporu jakékoliv straně? Mohu vás ujistit, že jsem ani na podobných shromážděních v mnoha dalších městech nikdy nevyslovil jméno žádné politické strany,“ odpověděl Zeman.

Dodal také, že prezident má být nadstranický, ale ne nestranický, protože prezident jako každý jde k volbám a má na to stejné právo jako každý jiný občan republiky. Opět se ozval potlesk.

Zavedl bych volební povinnost jako za Masaryka

Během odpovědí také uvedl, že kdyby byl diktátor, což není, zavedl by volební povinnost stejně jako za Tomáše Garrigue Masaryka a jak to nyní funguje například v Belgii, Lucembursku nebo Austrálii.

„Jakého důchodového pilíře se jako prezident budete účastnit? My jsme sedmdesáté ročníky, jedni z nejsilnějších, kteří tu teď nejvíce pracují a patříme mezi ty, co důchody už nedostanou. Vy a Václav Klaus jste v devadesátých letech tvrdili, že máme peníze na padesát let důchodů. Pak jste je ale vzali, dostavěli za ně Temelín a peníze se nevrátily. Jak tohle budete řešit?“ ptal se muž prezidenta.

„Já jsem důchodcům žádné peníze nevzal a nejsem si jistý, zda je vzal Václav Klaus,“ bránil se Miloš Zeman a pokračoval: „Od roku 1948 byl bohužel zrušen samostatný penzijní fond a z něho vybrané prostředky byly převedeny do státního rozpočtu. Můžeme obvinit Klementa Gottwalda, ale tím si nepomůžeme.“

Odevzdávám třetinu platu na dluh státu, řekl prezident

Uvedl, že dostavba Temelína nemá s důchodovým systémem nic společného a odpověděl, že je jako starobní důchodce v prvním pilíři a pobírá penzi čtrnáct tisíc korun měsíčně. „Zavázal jsem se, a to plním, že dávám třetinu svého platu, to je třicet tisíc korun měsíčně na ztrátu státního dluhu. Je to kapka v moři a neříkám, že to něco zachrání, ale je to symbol, prezident by si měl dobrovolně snížit plat o třetinu - a zároveň je to jemná výzva senátorům, poslancům a dalším, aby učinili totéž,“ sdělil a následoval hlasitý potlesk.

Během svého projevu také řekl, že kdo nevolí, volí, ale vlastně o tom neví. A přidal příklad. Česká Ústava podle něj nezná dolní mez volební účasti a kdyby k volbám šel jeden jediný člověk a vhodil svůj lístek do urny, tak jím vybraná strana získá sto procent hlasů: „To se teoreticky může stát. Prakticky se stává, že k volbám jde asi čtyřicet procent voličů a šedesát jich zůstane doma. Myslí si, jak tím potrestali nějakou stranu a vůbec neumějí počítat. Protože jejich hlas nepropadne, ale rozdělí se mezi ty strany, které se dostaly do Parlamentu včetně těch, které by třeba nikdy nevolili. Ten, kdo nevolí, volí, ale neví o tom - a to je to nejhorší,“ vysvětlil prezident.

Na nezaměstnanost se ptali i v Kutné Hoře

Kutnohorští od něj dále vyslechli, že lidé nesmějí žít v bídě a nouzi, a proto byla zavedena minimální mzda. Když na jednání tripartity probírali minimální mzdu, přišel tehdejší předseda vlády Petr Nečas. „Řekl, že zvýšení minimální mzdy projde jen přes jeho politickou mrtvolu. Jak vidíte, tak se i stalo,“ rozesmál přihlížející Miloš Zeman.

Nezaměstnaná padesátiletá žena chtěla vědět, co má dělat, když je pro zaměstnavatele už neperspektivní a stará. „Je pravda, že tento problém se týká téměř všech lidí po padesátém roce a může se řešit například daňovými úlevami. Na druhé straně si myslím, že duševně normální zaměstnavatel, pokud nejde o fyzicky náročnou profesi, si vybere raději zkušeného pracovníka s odrostlými dětmi, což jsou lidé po padesátce. Když chcete zkušeného instalatéra, tak jste daleko radši, když k vám přijde fachman než učeň, který vám rozbije potrubí,“ řekl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…