Živnostníci věří Nečasovi. Kalouskovi paušály za miliardy nedá

11.01.2012 10:54

Po nedělním vysílání Otázek Václava Moravce zatrnulo mnohým z těch, kdo při svém podnikání využívají výdajové paušály. Ministr financí Miroslav Kalousek totiž uvedl, že by od daňového období roku 2013 rád prosadil jejich snížení. Místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek však uklidňuje, že v této věci mají živnostníci podporu samotného premiéra Petra Nečase.

Živnostníci věří Nečasovi. Kalouskovi paušály za miliardy nedá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí MIroslav Kalousek (TOP 09) vedle premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně

Churavějícímu státnímu rozpočtu by chtěl pomoci ministr financí Miroslav Kalousek tím, že by mu zajistil vyšší příjem z daní od živnostníků, jimž by snížil výdajové paušály. Strážce státní kasy by je rád vrátil na úroveň, na níž byly do roku 2005. Zároveň by lidé, kteří výdajové paušály uplatňují, ztratili možnost získat od státu vratky na daních. Toto zpřísnění by rád prosadil pro daňové období roku 2013, daní z příjmů za letošní rok se už změny dotknout nemohou.

„Jsme přesvědčeni, že ministr Kalousek zase plácl do vody a nic to nebude. My jsme premiérovi Nečasovi navrhli určité řešení na určité ohraničení paušálů zespodu i zvrchu, aby skutečně nešly zneužívat a fungovaly k tomu, k čemu mají, to znamená pomoci menším a středním firmám. Dopis, který jsem dostal od premiéra Nečase, i jeho včerejší vyjádření mi jasně ukazují, že věc se bude vyvíjet způsobem blízkým našemu návrhu, který je velice zodpovědný,“ říká pro ParlamentníListy.cz Rudolf Baránek, místopředseda Strany soukromníků ČR.

Premiér považuje otázku postavení živnostníků za důležitou

V dopise, na který se Baránek odvolává, děkuje premiér za návrhy, které by mohly zabránit zneužívání paušálů. „Otázku postavení podnikatelů a živnostníků považuji, zvláště v současné ekonomické situaci, za velmi důležitou. Dávají práci dalším lidem a mohou významným způsobem přispět k udržení zaměstnanosti v nelehkém následujícím období. Vaše náměty beru do úvahy pro svoji další práci v této oblasti,“ ujistil v dopise premiér Nečas představitele soukromníků.

A předseda vlády se v tomto duchu vyjádřil i před novináři. „Výše paušálů, o které mluví pan ministr financí Kalousek a které odpovídají roku 2005, tehdy zavedl Miroslav Kalousek s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Pokud se chce vrátit k výši paušálu z roku 2005, bude tak muset opět učinit s Bohuslavem Sobotkou, nikoli s Petrem Nečasem,“ uvedl Nečas.

Celé znění dopisu Nečasovi ZDE

Rovné podmínky pro všechny říkali komunisté a nikdy to nefungovalo

Ministr financí ale v posledním vysílání OVM zdůraznil, že zvažované opatření nemíří proti poctivým živnostníkům, ale proti zneužívání velkoryse nastavených paušálů. „Chceme rovné podmínky pro všechny,“ prohlásil Kalousek. Dosavadní systém podle něj výrazně zvýhodňuje osoby samostatně výdělečně činné a zejména ty, které tak vysoké náklady ve skutečnosti nemají a pracují na takzvaný švarcsystém.

„Vůbec nevím, na co myslel. Rovné podmínky pro všechny říkali komunisté a nikdy to nefungovalo. Myslím si, že daňové paušály jsou pro OSVČ velmi potřebné, je to určitý způsob, jak uplatnit náklady a my jen chceme, aby tento způsob nebyl zneužíván velkými firmami, sdruženími advokátů a podobně,“ trvá na svém Baránek, který věří v udržení nynější výše výdajových paušálů.

Soukromníci nemají člena vlády od roku 1938, Kalousek v ní sedí pořád

„My jsme od roku 1938 člena vlády neměli, věřím, že ho jednou budeme mít, zatímco pan Kalousek ve vládě sedí pořád. Jestliže to svaluje na paušály, tak je toho spolupachatelem. Samozřejmě to není paušály, ale je to velmi těžkou dobou pro živnostníky. Situace je v ekonomice dramatická pro celou společnost, ale pro ty malé firmy obzvlášť. Přichází období, kdy u OSVČ bude daňová výtěžnost přechodně menší. Tím, co my navrhujeme ohledně paušálů, jen napravujeme chybu, kterou on kdysi udělal,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Baránek.

A málokdo se může cítit tak oprávněn mluvit za živnostníky a podnikatele jako nynější místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek. Jako soukromý podnikatel začal již v říjnu 1989 a o dva měsíce později už spoluzakládal Sdružení československých podnikatelů. Jako jeho předseda se zasadil o privatizační zákony, od roku 1992 se postavil do čela nově vzniklé Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR.

Výdajové paušály šly po roce 2005 nahoru

Osoby samostatně výdělečně činné se mohou rozhodnout, jestli si povedou standardní daňovou evidenci či účetnictví, nebo se rozhodnou pro takzvané výdajové paušály. Zatímco v prvním případě si musejí shromažďovat všechny doklady o příjmech a výdajích a následně je zpracovávat, ve druhém tato administrativa odpadá a vychází se z fikce, že daňově uznatelné náklady tvoří určité procento z příjmů.

Do roku 2005 si mohli zemědělci paušálně odečítat jako náklady 50 procent příjmů, živnostníci a svobodná povolání 25 procent. Lidé s příjmy z autorských honorářů pak 30 procent, s příjmy z pronájmu 20 procent. Nyní si mohou řemeslné živnosti odečítat 80 procent, zemědělci a ostatní živnosti 60 procent, svobodná povolání a autoři 40 procent, pronajímatelé 30 procent. Živnostníci v roce 2011 odvedli do státního rozpočtu na daních 1,5 miliardy korun, před změnou výše paušálů v roce 2005 to bylo přes deset miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…