"Monstrum" z Dělnické mládeže: Nevadí mi Romové, ale arogance vlády

28.11.2011 17:53

JINÝMA OČIMA Mladý kluk štíhlé postavy. Ale pozor. Pro některé Romy je Tomáš Skyba synonymem "monstra". Proč? Tento dvaadvacetiletý mladíček je novým místopředsedou Dělnické mládeže České republiky a před rokem dostal pětiletou podmínku za to, že zkopal důchodce. ParlamentníListy.cz byly podle jeho slov vůbec první, kdo ho z médii oslovil, aby se ke svým obviněním i aktuální účasti v pravicové občanském sdružení vyjádřil.

"Monstrum" z Dělnické mládeže: Nevadí mi Romové, ale arogance vlády
Foto: Redakce
Popisek: Tomáš Skyba, místopředseda Dělnické mládeže

Dělnickou mládež, tvoří mladí lidé ve věku od 15 do 35 let sympatizující s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Celorepubliková základna je asi tři sta členů, daleko větší počet je lidí, kteří nejsou členy, ale Dělnickou mládež názorově podporují.

Máme dobré jméno

„Ve Zlínském kraji bude tak kolem dvou stovek našich příznivců, možná i víc. Myslím si, že jméno máme dobré," podotkl Tomáš Skyba. Místopředseda Dělnické mládeže je ze Zlína, pracuje jako mechanik a má ekonomické vzdělání. „Má práce mě baví a nevylučuji, že bych tento obor mohl dál studovat na vysoké škole," plánuje.

  • Více k tématu Romové ZDE


    V současné době jste v podmínce, měl jste zkopat dvaašedesátiletého seniora, jak se na rozhodnutí soudu po roce díváte?
  • Soud respektuji, jsem rád, že jsem dostal novou příležitost a musím se osvědčit. Tehdy šlo o obranu rodiny a na své blízké je náchylný každý. Poškozený byl bývalý vekslák, který agresivně vyhrožoval mému otci ukrajinskou mafií. Situace byla úplně jiná, než ji popisovala média. Je pravdou, že jsem zakročil neadekvátně. Myslím si ale, že nejen mladí lidé dělají chyby. Horší je, když se z chyb nedokáží poučit.

    Šlo o Roma?

    Ne, byl to Čech. Mimochodem, proti Romům nic nemám.

    Dobře, ale sympatizujete s DSSS a iniciativy Tomáše Vandase jsou zaměřené proti Romům a rasisticky...

    Pan Vandas tomu říká jinak. Tvrdí, že chce rovnost sociálních příležitostí pro všechny a stejná pravidla. To není rasismus.

    Protestní pochody a vzpoury na Šluknovsku podporujete také?

    Mám na to trošku jiný náhled. Není zrovna nejlepší řešení strašit lidi pochody, což podle mého ani není účelem, ale na druhou stranu zase občané vidí, že mají podporu DSSS. U někoho si sympatie získali, u jiných ne. Myslím, že ohlasy ve společnosti jsou spíše negativní. Byl jsem vždycky zastáncem konstruktivního řešení. Určitě ale i DSSS má konstruktivní plány, není to rasistická strana, jak se říká. Jde jim opravdu o spravedlnost. Primárním programem strany je rovnost příležitostí pro všechny lidi.

    Psali jsme:


    Označují vás často za neonacistu, jak to vidíte Vy?

    Dnes člověk, který projevuje hrdost na svůj národ a cit pro svoji vlast, tak k tomuto označení nemá daleko. Pokud vystupujete jako vlastenec a nacionalista, tak vás média označí za neonacistu a extrémistu. Je tam velmi tenká hranice. Někdo může k takové spojitosti dojít, protože naše akce podporují lidé, kteří se oblékají jako skinheadi. Já osobně ale nestojím o lidi, kteří prosazují krajní a extrémní řešení. To nám na našich akcích nedělá dobré jméno. My ale nemůžeme ovlivnit, kdo tyto akce podpoří.

    Co vadí Dělnické mládeži na současné vládě?

    Je stále více lidí, kteří nesouhlasí se současným režimem. Hlavní problém je v tom, že vláda neslyší volání občanů a jejich problémy nehodlá řešit. Tradičním pilířem společnosti je rodina, normální rodinný život se dnes už ale málo vidí, protože z finančních důvodů si ji
    většina lidí nemůže dovolit vybudovat. Další problém konkrétně se týkající české mládeže, ve kterém naše vláda skomírá, je nekvalitní školství, stát si neumí vážit dobrých učitelů, finančně je ocenit a vybudovat jim patřičné zázemí. Dám Vám další příklad, proč nesouhlasím s tímhle státem: vadí mi, že se lidé zavírají za koncerty a vylepování samolepek. Alarmující je to, že mohou zrušit i politickou stranu. Žádný názor nelze umlčovat takovýmto způsobem. Svoboda projevu by měla platit pro každého. Stranu lze zakázat, ale hlas společnosti přetrvává.

    Teď narážíte na zrušení Dělnické strany, že?

    Ano, bylo to absolutně nesmyslné gesto. Dokázali jen, že si páni nahoře umí arogantně prosadit své.

    Už jednou Vás na listopadovém pochodu Prahou zatkli, proč?

    Vyslechl jsem si proslov pana Vandase a pak jsme byli bezdůvodně zatčeni na ulici Divadelní. Během chvilky jsme byli pozatýkáni, prohledáni a uvedení do cely kvůli tomu, že jsme údajně neuposlechli výzvu veřejného činitele. Mimochodem u nikoho se žádná zbraň, ani závadný materiál nenašly. Drželi nás takto bezdůvodně téměř šest hodin.

    Jak jste se vlastně k aktivitám v Dělnické mládeži dostal?

    Vždycky jsem měl národní cítění a oslovil mě kamarád, který měl společné zájmy. Přivedl mě k Dělnické mládeži, se kterou jsem se názorově shodl prakticky ve všech bodech.


    ParlamentníListy.cz požádaly v souvislosti se Skybovými názory a aktivitami Dělnické mládeže také politologa a odborníka na extremismus, Miroslava Mareše.

    Radikálové, soudí politolog

    „Dělnická mládež navazuje na Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a udržuje kontakty s německými extrémisty. Řada jejich názorů je hodně radikální," popsal politolog Miroslav Mareš pro ParlamentníListy.cz. Dělnická mládež má centra hlavně v Praze a v Brně, po republice nemá pevnou síť.„Zatím se Dělnická mládež nedokázala nějak výrazně mobilizovat. Nebezpečí může být v tom, že podchytí mladé lidi k činnosti na pravicové extrémistické scéně. Na druhou stranu si nemyslím, že by jim nějak masově přibývalo členů," zhodnotil Mareš.

    Důvodem, proč lidé vstupují do takovýchto organizací podle něj může být frustrace ze společenského vývoje, vlastního života nebo vliv vrstevníků. „Možná mají pocit, že se musí přidat k nějaké skupině, která jim nabídne sebeuplatnění," uzavřel politolog.

    Politika a společnost JINÝMA OČIMA


    Dále čtěte:


    Foto: Daniela Čunková


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Daniela Čunková

    Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

    Naše obrana

    Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

    21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

    ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…