Andrej Babiš uvažuje, proč Klaus ničí vládu a její reformy

25.09.2012 10:57

Prezident Václav Klaus vetoval zákony umožňující zavedení druhého pilíře důchodové reformy. Prý neexistuje konsensus kolem této problematiky v odborné a politické sféře, ani ve společnosti. Podle předsedy hnutí ANO 2011 je to důvod k radosti, protože se konečně objevil prezident sjednotitel.

Andrej Babiš uvažuje, proč Klaus ničí vládu a její reformy
Foto: ANO 2011
Popisek: Andrej Babiš

Zavedení druhého pilíře by zdevastovalo státní rozpočet a vydělaly by na tom pouze penzijní fondy. Měly by zajištěný roční přísun mezi 15 a 25 miliardami korun.

O tyto prostředky by byl připraven státní rozpočet. Tím by se snížil objem prostředků na výplatu stávajících důchodů.

V roce 2014 by Kalousek prohlásil, že se peníze z letos zvýšené DPH ztratily

Podle Babiše by navíc v roce 2014 nastala následující situace. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by předstoupil s tvrzením, že je opět třeba zvýšit základní sazbu DPH na 25 či více procent, aniž by vysvětlil, kam se ztratily prostředky z letos zvýšené DPH. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) by škrtl další nepotřebné výdaje jako třeba sociální dávky pro handicapované.

Premiér Petr Nečas (ODS) by pak s ustaraným výrazem odpovědného hospodáře znovu sdělil občanům, že finanční rovnováze je potřeba obětovat všechno.

Klausův závěr v čele státu ozdobí dvě veta. Škoda, že nekončí častěji

Tomu všemu ale zabránil prezident Klaus svým vetem. Babiš ovšem uvažuje, čím se tento státník řídil, když dříve podepisoval zákony o zvýšení DPH nebo o změnách ve zdravotním systému.

Věřit důvodům, které Klaus uvedl, nelze vzhledem k jeho předchozímu působení a krokům. Čas ukáže, zda ho motivovaly zájmy ze zákulisí nebo zda si připravoval půdu pro spolupráci s Milošem Zemanem.

Pokud prezident vetuje i církevní restituce, k nimž rovněž neexistuje konsensus, bude to druhá ozdoba na závěr jeho působení v čele státu. Škoda, že prezident nekončí svůj mandát častěji, napsal Babiš. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…