Ano, i bohatý Babiš dá více na daních. Má však podmínku

19.06.2012 7:02

Na Slovensku si řekli, že jsou jen dvě cesty k ozdravení veřejných financí. Buď zvýšit DPH, jak to i tam říkala pravice, nebo jít cestou solidarity bohatých se slabými. Premiér Robert Fico vsadil na druhou možnost. V praxi to kromě vyššího zdanění příjmů znamená i to, že Slováci budou platit zvláštní daň za luxusní auta i domy. Čeká to i Česko?

Ano, i bohatý Babiš dá více na daních. Má však podmínku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

O progresívní dani hovoří v posledních letech stále častěji jako o ideálním řešení, jak ven z krize, opozice - hlavně ČSSD. Slovenský SMER, který má za sebou výhru v posledních volbách, na tuto formu sází. V Česku ale zatím příliš velkou podporu nemá, hlavně ze strany koaliční vlády.

Babiš: Bohatí budou solidární, když se jim daně nerozkradou

Podle podnikatele a jednoho z nejbohatších lidí v Česku, Andreje Babiše, by to mohla být pro naši zemi dobrá cesta. Ovšem nikoli samospásná, nutné je u ní vidět i další atributy.

„Bohatí budou určitě solidární za podmínky, že někdo přestane systematicky rozkrádat jejich daně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Babiš, který se chystá zabodovat se svým politickým hnutím ANO 2011.

Progresivní daň? Brnkání na nejnižší lidské pudy...

„No, progresivní daň je tradiční levicový postup. Hraje se tím na nejnižší lidské pudy – jako je třeba závist. Pokud se však Robertu Ficovi podaří tím, že na ni vsadí, dosáhnout fiskální konsolidaci a bude to opravdu Slovensku stačit, si jistý nejsem. Navíc ono to za sebou skrývá celou řadu dalších otazníků – například, jak a kdo bude rozlišovat to, co je luxusní auto, co je už luxusní dům či byt? Přineslo by to s sebou další zvýšenou nutnost kontrol, rozšíření byrokracie,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz další z oslovených, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Vyjádřil i možnou pochybnost nad novinkou u našich sousedů. „Pokud se tímto krokem podaří panu Ficovi naplnit i další sliby – tedy ty na straně výdajů, pak bych asi pohled na to změnil. Bohužel se osobně domnívám, že to, co díky zavedení těchto změn získá, na pokrytí výdajů stačit nemůže,“ dodal Gazdík. Podle něj je tak zvané zdanění luxusu krokem, který přináší spíše popularitu a politické body, než skutečné prostředky do státního rozpočtu a dlouhodobou prosperitu.

Lidovci progresivní daň chtějí, sociální demokraté v ní vidí správnou cestu

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka je nápad Slováků zdanit bohaté dobrým příkladem i pro nás. Důležité však podle něj je sledovat, jakým způsobem ho budou v praxi realizovat.

„Daňovou progresi jsme vždy měli v programu naší strany KDU-ČSL. A i do budoucna tam také zůstane,“  doplnil ještě Bělobrádek. Vzhledem k tomu, že jeho strana začíná výrazně nabírat body ve volebních preferencích, dá se očekávat, že opět její zástupci usednou v Poslanecké sněmovně a budou rozhodovat o dalším vývoji v zemi.

Jelikož velmi dobře si vedou v sympatiích voličů i čeští sociální demokraté, vidina toho, že progresivní daň bude brzy v Česku na jednacím stole, není tak vzdálená. „Je to určitě správná cesta. Věřím, že něco z té slovenské půjde použít i u nás, i když asi ne zcela vše,“ vyjádřil se místopředseda senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). Potvrdil tak tím to, že sociálním demokratům nejsou tyto úvahy vzdálené.

Šlégr platil 52 procent daně z příjmů - prý je to přirozené

Bývalý hokejista Jiří Šlégr, dříve sociální demokrat, dnes člen NS-LEV21, již vloni v této souvislosti přiznal ParlamentnímListům.cz, že v době, kdy byl na vrcholu své kariéry a pobýval za oceánem, tvořily daně kolem padesáti procent z jeho příjmů.

„Nejvyšší byly, když jsem hrál za Vancouver Canucks, to jsem odvezdával 52 procent. Ale chápal jsem to. Prostě moje daně pomáhaly lidem s nižšími příjmy, aby mohli žít na slušné úrovni. Rozhodně nesouhlasím s tím, že progresivní daň by byla trestáním úspěšných lidí,“ uvedl Šlégr. Je však faktem, že mezi špičkovými sportovci je s tímto pohledem spíše výjimkou.

Vláda volí ze dvou cest - naše i slovenská. Ta už na jedné stojí

Šlégrova slova však potvrdila směr, kterým se rozhodl vydat právě Robert Fico.

„My jsme si řekli, že jsou jen dvě cesty k ozdravení veřejných financí. Buď zvýšíme DPH, jak to říkala pravice, anebo půjdeme cestou solidarity bohatých se slabými. Vybrali jsme si druhou možnost a současně podporujeme hospodářský růst a tuto cestu považujeme za správnou, protože tolik neohrožuje lidi s nízkými a středními příjmy, jako prudké zvýšení DPH.  I vy v Česku máte dvě možnosti. Samozřejmě, nejlehčí variantou je sebrat peníze lidem. Jenže když zvýšíte DPH o pět procent, jak to i u nás navrhovala slovenská pravice, tak člověk přijde s těmi drobnými, co má, do obchodu a musí si koupit podstatně dražší výrobky a služby. Jen kvůli tomu, že je lehčí a jednodušší vytahovat peníze od lidí, kteří jsou slabí a nemohou se bránit, přece nebudu chránit bohaté a silné,“ vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Robert Fico, šéf levicové strany SMĚR a premiér.

Podle něj nemůže vláda rezignovat na to, aby ti, co mohou za krizi, třeba banky, přispívaly ke konsolidaci veřejných financí. „Proto zavazujeme banky, monopoly, lidí, kteří vydělávají hodně, k vyšším daním. Ano, jsou i rizika, ale radši budu bojovat s těmito riziky a budu je odstraňovat, než abych tahal peníze z kapes chudým,“ uzavřel Fico.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…