Anonym udal oranžového hejtmana. Za milionovou "malou domů"

29.09.2012 5:30

Všude dobře, doma nejlíp. Tak by se dala podle odpůrců dosluhujícího hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka (ČSSD) charakterizovat jeho politika. Dobrým příkladem budiž aktuálně schválený šestimilionový příspěvek soukromé vysoké škole, která patří jeho bratrovi. Prý jde o dárek a pozornost na odchodnou, myslí si anonym. Hejtman však obvinění o možném střetu zájmů odmítá.

Anonym udal oranžového hejtmana. Za milionovou "malou domů"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Schválení příspěvku ve výši šest milionů korun na mezioborový studijní obor a na podporu inovací v Olomouckém kraji soukromé Moravské vysoké škole Olomouc (MVŠO), kterou řídí bratr hejtmana Josef, nyní znovu otevřelo diskusi na téma klientelismus, rodinné vazby a politika v Olomouckém kraji. Ještě před tím, než zastupitelé tento bod celkem jednoznačně schválili, došlo totiž na projednávání anonymního emailu, podle nějž je tento příspěvek dárkem kraje bratrovi hejtmana Martina Tesaříka. Ten však takovéto obvinění odmítá.

Hejtman: Vždy jsem jednal v souladu se zákonem

„Já osobně jsem v záležitostech týkajících se mého bratra vždy jednal v souladu se zákonem o střetu zájmů,“ uvedl ParlamentnímListům.cz hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík s tím, že pisatel anonymu pravděpodobně pochází z krajského úřadu. „Je smutné, když na konci funkčního období zjišťuji, že jsem spolupracoval s někým, kdo se mi nedokáže podívat do očí,“ doplnil hejtman a senátor Tesařík, který byl dříve i poslancem sociální demokracie.

Sídlo kraje v budově společnosti hejtmanova bratra

Pro šestimilionový příspěvek MVŠO bylo nakonec 39 ze 42 přítomných zastupitelů. Hejtman se hlasování zdržel, nicméně v roce 2009 s hlasováním pro dotaci ve výši 5 milionů korun pro stejnou školu neměl problém. Navíc tehdy na tuto skutečnost před hlasováním neupozornil. Tato škola dosud sídlí v mrakodrapu, který patří Regionálnímu centru Olomouc (RCO), což je společnost, kde je většinovým vlastníkem opět hejtmanův bratr Josef Tesařík.

Ten je zároveň i majoritním vlastníkem firmy TESCO SW a. s., jež realizuje od roku 2005 pro Olomoucký kraj, respektive Odbor kanceláře ředitele krajského úřadu, dodávku softwarové podpory a souvisejících služeb v oblasti pasportizace a správy majetku, za což si dosud přišla řádově na miliony korun. V RCO má pronajaté kanceláře i kraj. Přestěhování krajského sídla do tohoto věžáku prosazoval Martin Tesařík, tehdy ještě jako olomoucký primátor a krajský zasupitel, přičemž nevyužil možnosti nezúčastnit se hlasování s ohledem na blízký příbuzenský vztah a tento projekt v hlasování také podpořil.

Tesaříkova firma dává ročně dva miliony na provoz školy

Josef Tesařík bohužel nebyl k zastižení, protože byl na plánované zahraniční služební cestě. Prorektor MVŠO pro vnější vztahy Ladislav Chvátal ParlamentnímListům.cz však řekl: „MVŠO byla založena jako obecně prospěšná společnost (tato právní forma je důležitá pro pochopení neopodstatněnosti anonymních spekulací, protože případný zisk, kterého jsme doposud nikdy nedosáhli, může být jen znovu investován do MVŠO), protože doplňuje v našem kraji nabídku vysokoškolského vzdělání University Palackého o praktické ekonomické obory. Naším hlavním cílem je výchova středního managamentu pro potřeby podnikatelského sektoru v Olomouckém kraji. Mladí lidé, kteří odejdou za ekonomickým vzděláním do Prahy či Brna, se pak jen zřídka vracejí,“ uvedl redakci Chvátal.

A pokračuje: „MVŠO je od svého vzniku v roce 2005 pravidelně podporována jak městem Olomouc, tak i Olomouckým krajem, a to bez ohledu na barvu momentálního politického vedení. Většina politiků napříč stranami, kteří o podpoře v rámci zastupitelstev každoročně rozhodovali, totiž vnímá pozitivní roli MVŠO pro rozvoj regionu. Zmiňované anonymní spekulace však přehlížejí jednu podstatnou skutečnost. MVŠO by nemohla existovat bez trvalé finanční podpory firmou TESCO SW, jejíž je RNDr. Josef Tesařík většinovým vlastníkem. TESCO SW každým rokem daruje na provoz naší školy ze svého zisku v průměru dva miliony korun,“ doplnil prorektor.

Neobvyklý počet náměstků hejtmana

O možném střetu zájmů se v souvislosti se jménem Martin Tesařík hovořilo již v roce 2010 kvůli souběhu funkce hejtmana a senátora. Podle kritiků se měl rozhodnout buď pro to, že bude hájit zájmy svého obvodu, anebo celého kraje. Mluvilo se také o tom, že nebude schopný časově obě funkce zvládnout. Sám Tesařík tehdy médiím uvedl, že spojení funkce hejtmana a senátora považuje za přínos pro kraj, protože tento region by podle něj měl mít v Praze dobré kontakty a měl by umět prosadit opatření důležitá pro rozvoj kraje. Nakonec byl hejtman zvolen i senátorem a souběh obou funkcí zvládá, v kraji má totiž sedm náměstků. To je mnohem více, než má řada jiných hejtmanů. Například hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec má náměstky tři, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který je zároveň poslancem a předsedou Asociace krajů ČR, má jen čtyři náměstky.

Kraj dluží 3,7 miliardy

Olomoucký kraj patří v současné době mezi nejzadluženější v republice. V tuto chvíli jeho dluh dosahuje výše 3,7 miliardy korun. S ohledem na tuto skutečnost a výše uvedené se proto spekuluje i tom, zda kraj s veřejnými prostředky nakládá hospodárně. Hejtman však redakci sdělil, že se takovéto spekulace nezakládají na pravdě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…