Anonymous: Lidé, otevřete klec, kterou jste si udělali. Dřív, než bude pozdě

01.06.2013 23:48

UVNITŘ VIDEO Anonymous o sobě dají čas od času vědět prostřednictvím videí na serveru YouTube. Každý jejich výstup přitom představuje určitou výzvu k akci. Nyní se na několik týdnů alespoň česká odnož Anonymous odmlčela a až před několika dny se opět ozvala.

Anonymous: Lidé, otevřete klec, kterou jste si udělali. Dřív, než bude pozdě
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

Hacktivisté ve videu upozorňují na to, že po celém světě se stále odehrává mnoho podstatných věcí, o kterých ani není možné nezaujatě a komplexně informovat. A kritizují masmédia, která by měla existovat právě k tomu účelu, aby se informace od lidí, kteří jimi disponují, dostali k lidem, kteří je potřebují ke svému správnému rozhodnutí, za to, že nejsou schopna svou úlohu plnit.

„Jediný způsob, jak člověku jako jedinci i jako součásti celku umožnit vstřebávat široké spektrum podaných informačních vstupů, je zpřístupnit mu co nejsnazší komunikaci s co nejširším možným počtem jiných participantů. Zastřešující komunikační platformou, která toto lidem umožňuje, se stal internet. Umožňuje okamžité sdílení názorů, postojů, rozborů, událostí, zpráv a pracovních výsledků. Internet se pro nás, pro lidské bytosti, stal náhražkou telepatie, která nám poskytuje vhled do všech oborů lidské společnosti, kultury a existence vůbec. Přesto stále lidé tento nástroj nevyužívají tak, jak by mohli a měli. Jsme v neustálém spojení, ale nedokážeme se dohodnout. Ale proč?“ ptají se lidé, kteří nejčastěji mají svoji pravou tvář ukrytou za maskou.

Ten, kdo by čekal, že mu ale jejich video nabídne řešení a odpovědi, mýlí se. „Na tuto otázku vám neodpovíme. Nejsme vaše orákulum, vaši hrdinové, spasitelé, nebo naopak fanatici, zločinci a teroristé. Jsme vy. Obracíme se na vás jako na naše bratry a sestry, kolegy, přátele, názorové oponenty, náhodné známé. Jako na příslušníky stejného živočišného druhu. Obracíme se na vás stejně, jako se obracíme sami na sebe. Chceme, abyste otevřeli klec, kterou jste si okolo sebe sami vystavili ze svých předsudků, domněnek a naučených vzorců chování. Chceme, abyste se kolektivně zamysleli nad tím, jak svět změnit a jak vy sami k tomu můžete přispět. Uvažujte a mluvte o svých názorech s ostatními. Organizujte se tak, jak vám samotným vyhovuje, neexistuje žádné centrální plánování. Na vaší iniciativě, na vašem názoru, na vaší motivaci záleží,“ konstatují čeští hacktivisté v nejnovějším videu.

Připomínají pak, že jejich záměrem je právě chránit nezávislost internetu.

Struktura, která může vést k zániku lidské civilizace?

„Jakýkoliv pokus o jeho cenzuru představuje útok na celé decentralizované společenství, které je kdykoliv připraveno k adekvátní a razantní odezvě. Operace v Severní Koreji, Izraeli, Turecku, Malajsii, v České republice i kdekoliv jinde na světě, které proběhly během posledních několika let, měly především upoutat pozornost. Měly pobouřit, postrčit k uvažování nad celkovým obrázkem. Jen tak totiž zjistíte, že spolupráce mezi všemi lidmi je nezbytná, pyramidová struktura současného plutokratického režimu totiž vede k faktickému zániku celé lidské civilizace. Takovému důsledku je možné se vyhnout jen vzájemnou komunikací a činností, která vychází z této komunikace,“ uzavírají Anonymous na svém videu.

Zůstává tak otázkou, zda se i česká odnož této hacktivistické skupiny zapojí do celosvětové protestní akce proti možným snahám o omezování svobod na internetu a také proti monitorovacímu systému INDECT, dne 1. června – tedy již tuto sobotu. Prostřednictvím videa se k tomu totiž zatím nevyjádřila.

V Česku kulminovaly aktitivity Anonymous vloni

Hacktivistické hnutí Anonymous o sobě dalo v Česku vědět hlavně vloni, tedy v roce 2012. Tehdy mimo jiné upozorňovali tito aktivisté na to, že by měli být občané připraveni třeba i na nepokoje či případné revoluce. Teď se zdá, že alespoň ta jejich česká odnož skutečně spí. Těžko říci, zda je to vlivem poklesu zájmu, nějakých represí či hrozeb, o kterých však nikde nepadla ani zmínka, či zda to znamená jen takzvané "ticho před bouří".

Byla totiž vůči nim velká očekávání. Například, že záhy budou moci významně ovlivnit nejen kyberprostor, ale i mezilidské vztahy a komunikaci. Podle slov politologa Zdeňka Zbořila pro ParlamentníListy.cz by prý mohli předznamenat zásadní revoluci i v oblasti politiky a kšeftaření nebo i v odhalování korupce.

Hodně lidí tak nabylo dojmu, že tato skupina začíná ovládat svět. Třeba proto, že se jí podařilo napadnout i zdánlivě neproniknutelné weby FBI či britského Scotland Yardu. Zveřejnili i záznam rozhovoru vyšetřovatelů těchto institucí, na němž agenti diskutují o taktice boje právě proti hackerům.

Například i podle buddhisty, ale zároveň úspěšného a movitého podnikatele Libora Malého, lidé skryti za maskou Anonymous mohou skutečně do současného skomírajícího systému přinést zásadní změny. Proč?

„Zastupují novou generaci lidí, kteří nechtějí žít podle stávajících pravidel, ale vědí, že nemají žádnou konstruktivní alternativu. Proto ji hledají. A boří to, co je. Vše je křivka, a já se obávám toho, že my už jsme se v současném systému dostali za její vrchol a teď jedeme dolů. Proto je třeba o změně přemýšlet,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Libor Malý, který před časem prodal svoji firmu za bezmála miliardu korun a spustil před několika měsíci nový systém, ve kterém by mohli lidé fungovat bez peněz.

Anonymous na světové scéně už deset let, víte také, že…

Členové skupiny Anonymous se často prezentují s maskou inspirovanou tragickým hrdinou katolických vzbouřenců v Londýně na počátku 17. století Guyem Fawkesem, jejíž moderní podoba se objevila v britském komiksu V jako Vendeta. (Guy Fawkes se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu.)

Jak uvádí Wikipedie, Anonymous je anonymní a na sobě nezávislé nehierarchické hnutí. Prohlášeními a spontánní výzvami k demonstracím Anonymous dospělo ve světě k mnoha veřejným protestům s jasným poselstvím o nezbytnosti šíření informací.

Vzhledem k faktu, že Anonymous je sdružení bez struktury a vedení, odborníci si lámou hlavu nad tím, jaké mohou být skutečné záměry této skupiny. Mnozí Anonymous se totiž soustřeďují na tvorbu videí, kterými se snaží rozšířit informaci o svém hnutí, jiní Anonymous používají své suverenity v kyberprostoru k prezentování cynických žertů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…