Bitva názorů: Kolik kandidátů na Hrad může občan podpisem podpořit? Víme více...

26.10.2012 21:57

Pochybnosti kolem podpisů senátorů a poslanců několika prezidentským kandidátům jsou podle některých odborníků dány nejasnou úpravou zákona. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly několika poslanců a senátorů s právním vzděláním, jak oni vnímají tuto otázku a jak by se v tomto případě zachovali.

Bitva názorů: Kolik kandidátů na Hrad může občan podpisem podpořit? Víme více...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maketa Pražského hradu

„Je to otázka, která není jen záležitostí právní či ústavní, ale i zásadní otázkou politickou,“ řekl pro ParlamentníListy.cz neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta. Podle něj by se proto touto otázkou neměli zbývat jen právníci, ale také politici.

„O této otázce bude Výkonná rada Věcí veřejných jednat až příští týden, takže pak teprve vydáme své oficiální stanovisko,“ dodal poslanec. Osobně se Vít Bárta domnívá, že umožnit zákonodárcům podepsat listiny jen jednomu kandidátovi, je omezující. „Je to podle mého v rozporu i s logikou věci."

Není to mravné, říká komunistka

Z právního hlediska je podepsání podpory zákonodárců několika prezidentským kandidátům v pořádku, z hlediska mravního nikoliv,“ řekla ParlamentnímListům.cz komunistická poslankyně a členka Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Zuzka Bebarová-Rujbrová. Zákon je podle ní velmi nedokonalý a nestanoví omezení zákonodárcům ve věci podpory prezidentských kandidátů.

„Právně to možné je, ty podpisy by nebyly neplatné, to je moje přesvědčení,“ řekla poslankyně. Jak ale dodala, slušné to podle ní určitě není.

Podpis petičních archů je podle poslankyně o něčem jiném. „V tomto případě jsou hlasy zákonodárců hlasy navrhovatelů, což je podstatně vyšší rovina, než je tomu u petičních archů,“ dodává Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Jiří Dienstbier má jasno: Jeden zákonodárce, jeden kandidát

Zcela rezolutní a jasný názor má senátor a prezidentský kandidát za ČSSD Jiří Dienstbier. „Každý poslanec a senátor má právo podepsat arch jen jednomu prezidentskému kandidátovi,“ tvrdí senátor.

Něco docela jiného je podle Jiřího Dienstbiera občanská petice. „Občan samozřejmě může podepsat petiční listiny několika kandidátům. Třeba deseti,“ říká Dienstbier. Jako občan to prý může podepsat samozřejmě i senátor či poslanec třeba několika kandidátům. „Jestliže ale vystupuje jako zákonodárce navrhovatel, může podepsat, tedy navrhnout jen jednoho kandidáta,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Jiří Dienstbier.

Podepsat s občany ano, ale pak musí být 50 tisíc podpisů

„Tento problém se řeší. Ono to vlastně není nikde výslovně upravené,“ říká nově zvolená senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Jak dodala, její osobní interpretace zákona je taková, že jestliže to není nikde literou zákona omezeno, mohl by zákonodárce podepsat více kandidatur.

„Je to návrhové právo, to, které má každý občan, který podepisuje petici. Občanů musí být ovšem 50 tisíc,“ dodává Wagnerová. Jak říká, u senátorů a poslanců je ten počet výrazně nižší. Dodejme, že k návrhu kandidáta do prezidentské volby stačí podpis 10 senátorů nebo 20 poslanců. „Nezapomínejme, že pořád je to pouze návrh,“ říká ParlamentnímListům.cz bývalá ústavní soudkyně.

„Přesto je to spíše otázka mravnosti,“ konstatuje Wagnerová. Hned na počátku kampaně prý podepsala listinu jednomu kandidátovi, a poté, co byla následně žádaná, aby podepsala podporu dvěma dalším, odmítla. „Víte, pro mne to prostě není slučitelné s dobrými mravy,“ dodává Wagnerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…