Bivakovat před domem rudé učitelky? Svinstvo! nadávají studentům pravičáci

21.11.2012 21:55

Kauza jihočeské radní za školství a kulturu Vítězslavy Baborové (KSČM) nabírá na obrátkách a stává se nechutnou. Shodují se na tom i příznivci pravice, ale také mnozí studenti, které „soudružka Baborová“ učila. Za radní, na kterou jsou tlaky, aby opustila resort, do něhož byla před dvěma týdny krajským zastupitelstvem řádně a demokraticky zvolena, se nepřímo postavil i starosta Radomyšle, kde Baborová bydlí, Luboš Peterka (bez politické příslušnosti).

Bivakovat před domem rudé učitelky? Svinstvo! nadávají studentům pravičáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Jak ve středu uvedl server Česká pozice, někteří protestující studenti dokonce vyhrožují, že budou bivakovat před jejím domem, pokud neodstoupí.

„Myslím si, že tohle jde už za tu únosnou hranici! Na jedné straně chápu protestující a studenty, kteří nechtějí ve školství právě členku KSČM, právě proto, že komunisté v totalitě poměrně hodně to školství přetvářeli k obrazu svému. Nicméně jsme tu 23 let od Sametové revoluce, spousta věcí se změnila a osobně si myslím, že by se měla dát šance paní Baborové ukázat, co umí a o co jí jde. K tomu zatím prostor neměla. Demokratický protest a vyjádření názoru je věc jedna, a to plně respektuji, ale nějaké zamýšlené „obsazování“ prostranství před domem a vynucování si odstoupení takovým způsobem je věc druhá, a s tou nesouhlasím,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Luboš Peterka.

Vítězslavu Baborovou zná prý okrajově, ale jeho názor na ní je neutrální. „Znám jejího manžela Josefa Babora, který je u nás v zastupitelstvu za KSČM. S tím komunikujeme velmi slušně, vždy korektně. Ke všem se taky korektně chová a nemám s tím nejmenší problém. Kdybych já byl na místě paní radní, zvážil bych všechna pro a proti, zda za každou cenu i pod takovým tlakem zůstat ve funkci. Na druhou stranu ji chápu v tom, že chce ukázat to nejlepší a chce některým lidem dokázat, že jí jako zkušené kantorce nejde o politiku, ale podstatu věci – o školství, o školy, žáky. Zkrátka já bych jí ten prostor a možnost dal,“ podotkl starosta Radomyšle s tím, že odsoudit někoho dopředu jen podle domněnek je moc jednoduché.

Troška studentům: Dejte jí čas hájení

Stejně hovoří i režisér, rodák ze Strakonic Zdeněk Troška, který občas do Radomyšle na různé společenské akce jezdí.

„Paní Baborovou osobně neznám, ale myslím si, že demokratické by bylo, aby se s ní studenti sešli a promluvili si. Vysvětlili si nějaké věci a dali ji nějaký čas k takzvanému hájení. Ale někoho napadat, odsoudit dopředu, není ani trochu seriózní a demokratické. Měla by dostat šanci prokázat své kvality a schopnosti,“ řekl Troška pro ParlamentníListy.cz.

Na její obranu hovoří i řada studentů ze Strakonického gymnázia, kteří na rozdíl od třeboňských studentů, jež protestují, a dalších lidí, Vítězslavu Baborovou znají.

„Paní Baborovou jsem nikdy nevnímala jako komunistku, ale vždycky jako skvělou, přísnou, ale kvalitní učitelku. Celá naše rodina je velmi pravicově založená, ale i moji rodiče říkají, že to, co tu někteří předvádí v protestech, je svinstvo. Je to nedůstojné a rozhodně to nemá s demokracií nic společného. Paní Baborová mne zaujala jako kantorka, své politické názory nám nikdy nevtloukala do hlavy. Naopak, byla vždycky lidská, přátelská,“ říká slečna Iveta, kterou Baborová také učila.

Stranická kolegyně a známá Vítězslavy Baborové, Anna Nohavová, je z postojů některých protestujících znechucena.

„Opravdu je mi paní Baborové líto. Dost špatně nese, co se tu proti ní děje. Vždyť je to nechutné! Ona nikomu neublížila, neudělala nic, za co by se měla stydět. Chce jen dobře dělat svou práci a jihočeskému školství pomoct. Nikdo si neumí představit, jak takové ženské je. A mrzí mne, že ji soudí lidé, kteří ji vůbec neznají, nikdy ji neviděli. Naopak jsou milá slova podpory i od lidí z druhého politického břehu, kteří si zachovali zdravý rozum,“ uvedla členka KSČM Anna Nohavová.

Učitelka je zdrcena

Sama Vítězslava Baborová nyní příliš nekomunikuje. Telefony nebere, neboť v minulých dnech čelila záplavě dotazů. Omlouvá se za to, že nechce příliš poskytovat rozhovory. Nátlakové akce ji mrzí.

„Neberu nikomu možnost vyjádřit názor, třeba i jistým protestem. To, co se ale proti mně tady rozvířilo, není rozhodně demokratické vyjádření protestu. Byly to demokratické volby a my jsme byli zvoleni. Myslím, že je zapotřebí, aby to férově uhrála i opozice. V minulém volebním období to bylo podobné. Sociální demokracie s námi mohla vytvořit koalici, ale neudělala to. Dala přednost ODS, bylo to její právo a my jsme se na zastupitelstvu i potom chovali férově a důstojně. Předkládali jsme své návrhy, ale nikdy jsme takto neútočili na svého oponenta,“ říká radní Baborová.

Petice proti komunistům v čele krajského školství

Vše rozpoutal učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha, jenž právě inicioval petici, kterou dosud podepsalo přes osm tisíc lidí. V ní vyzývá hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), aby koaliční smlouvu s KSČM přehodnotil.

„Vadí mi, že má školství řídit členka „extremistické strany“. Vyzvali jsme vedení kraje, aby to přehodnotilo a přeobsadilo resort školství a kultury. Proto také studenti na zítra svolali demonstraci do Budějovic, pokud hejtman Zimola, respektive vedení kraje bude trvat na svém,“ uvedl Rosocha.

Hejtman vnímá akce studentů a protestujících jako nátlakovou akci. Sám nemůže radní odvolat. A dokonce nemá ani důvod. „Byla demokraticky zvolena většinově v zastupitelstvu. To by ji zase muselo odvolat na něčí návrh. A měl by tam být i důvod, který ale není. Paní radní neudělala nic, za co by měla být odvolána,“ poznamenal hejtman, který má nátlak studentů za vydírání.

Jak sama Baborová, tak hejtman Zimola, ale i řada dalších lidí má za to, že protesty neorganizují přímo studenti, ani učitel Rosocha, ale někteří z členů stran a sdružení, kteří se do vedení kraje nedostali. Oficiálně to všichni popřeli a odvolávají se na „demokratické vyjádření nesouhlasu studentů“. Například ale na sobotní demonstraci proti vládě kraje s komunisty přišel nově zvolený senátor za STAN a ředitel divadla Jiří Šesták a demonstranty dopisem podpořil i místopředsedseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Šestáka ale při senátních volbách podporovali i voliči uskupení Jihočeši 2012, TOP 09 a STAN.

Proti spojení ČSSD a KSČM na kraji a tedy i proti jmenování komunistky Baborové do pozice krajské radní je i Libor Grubhoffer, rektor Jihočeské univerzity, jejíž některé fakulty podporují aktivity proti podílu KSČM na vládě v kraji.

„Komunistická strana je zločineckou organizací, a proto je potřeba s ní bojovat," uvedl rektor.

Takové názory zaznívají z úst protestujících často. Mnozí právníci ale upozorňují na to, že by s takovými řečmi mohli narazit.

„Říct o demokraticky zvolené, povolené, evidované straně, která má své voliče, i své zvolené zástupce, že je extremistická, je opravdu na pováženou a je to na hranici zákona. Kdyby takové vyjádření někdo zažaloval, mohl by uspět," sdělil nám nejmenovaný právník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…