Blbý, blbě, průšvih. Pekelný výklad Zbořila o Zemanovi, ČSSD i Peake

20.03.2013 8:23

ROZHOVOR Každý den nyní přináší nové zvraty. Jedny jsou zřejmé na první pohled, jiné jsou laickému oku skryty. ParlamentníListy.cz proto požádaly známého politologa Zdenka Zbořila, aby současnou situaci okomentoval a ozřejmil. S jemu vlastním humorem, ale i tvrdými slovy se Zbořil vypořádal jak s novým problémem ČSSD, nešikovným řečníkem Janem Mládkem, tak s vládou i s kauzou Karolína Peake versus obrana státu.

Blbý, blbě, průšvih. Pekelný výklad Zbořila o Zemanovi, ČSSD i Peake
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

Co soudíte o výroku stínového ministra financí Mládka o „parazitujících živnostnících“, který sice nebyl zrovna nejpřesněji interpretován veřejnosti, přesto byl poněkud nešťastný.

Tak pan Mládek si musí uvědomit, že jedna věc je mluvit na sněmu, jiná k médiím, a zcela jiná je role budoucího člena vládního kabinetu. V této nervózní době jsou malí živnostníci znejistěni. Já sám jsem teď dostal vyúčtování za loňský rok. A teď přemýšlím, zda budu doplácet, nebo jestli projdu s odřenýma ušima, nebo jestli mě zachrání penze. Takže zejména malí živnostníci jsou nervózní, až hysteričtí. Samozřejmě, že víme o tom, že existuje touha určité skupiny lidí, jak obcházet daně, jsou skupiny podnikatelů, kteří se snaží uhnout například z placení DPH nebo vůbec „ulejt“ peníze někam do daňových rájů.

Hm, myslíte tím třeba Kypr?

Pravda, někteří jsou teď smutní, protože ulili peníze právě na Kypr, kde jim ty úspory pořádně bez pardonu zdaní. A to jich tam je hodně, devatenáct set. To ovšem nesprávné vyjádření pana Mládka nezmenšuje, protože ani tam, na Kypru, nelze říct, že všichni, kdo tam peníze mají, jsou špatní. Dokonce si myslím, že takové to jeho omlouvání je nesmysl, že měl upřesnit, jak to myslel, že to mínil tak a nejinak.

Navíc, je tu dost nešťastný dar, o němž jsem už slyšel například v souvislosti s dvojicí Kalousek a Schwarzenberg, kterým se říkalo Blekota a Mekota. A ti dva, Kalousek a Mládek, mi v televizním pořadu připadali pro změnu jako dva Mekotové, kteří si z legrace nadávají. Kalousek velmi dobře a rychle pochopil, že netrefil tygra, ale kozla a samozřejmě toho hbitě využil. A samozřejmě, že toho bude pravice i dál využívat, takže sociální demokracie za to bude platit daň a bůhví jak to dopadne s Mládkovou popularitou, nebo i s popularitou ČSSD, když budou dělat takové chyby do budoucna.

Upřesněte, prosím, co máte konkrétně na mysli?

Například výrok Kalouska, který Mládkovi hned na začátku řekl, že pro něj není partner, protože on je ministr financí, zatímco Mládek je jakýsi stínový ministr. On, že má oporu v Ústavě, zatímco Mládek nemá oporu v ničem. Tak se s rovnocenným partnerem asi opravdu nejedná, takže by měl mít pan Mládek jistější vystupování. Protože pan Mládek se začal opět omlouvat, že to tak nemyslel. Čímž dal najevo, že je si vědom své chyby, ale také by si měl být vědom, že jako budoucí ministr financí by měl za svým slovem stát. Pan Mládek sice vysvětloval, že je to jen jedna věta z celého projevu, ale opět to říkal způsobem, jako když přichází s prosíkem.

Tedy, že z něj čiší nejistota. Není to ale typické pro více zástupců ČSSD?

Právě, že řada členů sociální demokracie, kteří jsou na pozicích stínových ministrů, tedy ve stínu opoziční neodpovědnosti, ve chvíli, kdy se na ně zaměří hledáček médií a tím i veřejnosti, výrazně znejistí a působí nevěrohodně, a pak se budou odkrývat jejich podobné neschopnosti a nedostatky.

Miloš Zeman vyzval ČSSD na sjezdu, aby vládla sama s podporou KSČM. Pak tu existuje možnost, že by ČSSD vládla s několika menšími středolevými stranami, které by se do parlamentu dostaly. A nakonec možnost třetí, sice nejméně pravděpodobná, ale přesto existující, že by se menší strany spojily a s tichou či zjevnou podporou komunistů odstavily ČSSD.

Tak i tato možnost samozřejmě existuje.

Nicméně, to, co navrhoval Miloš Zeman, je vlastně model, který se povedl při sestavování současné koaliční vlády. A to bylo velkým dílem práce Václava Klause. Protože on nedal ani vítězné ČSSD ani jiné straně žádnou příležitost sestavit vládu. A na to se hodně zapomíná.

A pokud by dopadlo vše podle zatím existujících preferencí, tak by Zeman zcela jistě pověřil sestavením vlády Bohuslava Sobotku. A v tom případě tam jsou dvě varianty. Buď vytvoří koaliční vládu, a pak je to stejný prů*er jako je to teď, protože je pořád bude někdo vydírat, navíc je tu vydírací potenciál vlastních členů ČSSD.

Dobrá, to mohou vyřešit tím, že se těch vlastních vyděračů nějak zbaví při sestavování kandidátek. Ale je tu možnost oné menšinové vlády, kterou si Zeman vyzkoušel, a proto je dodnes proti opoziční smlouvě takový odpor. Ale v českých poměrech, řekl bych, že je to nejjistější způsob vládnutí, to je na čtyři roky zajištěný klid v Parlamentu. A to, ať si Bělohradský s dalšími říkají cokoliv, s tou vládou se prostě nedalo hnout. Proto se na ni pořádaly mediální, zejména televizní, hony.

Ale proč, když byla vláda stabilní?

Protože českému politickému zákulisí vyhovuje, když je ta vláda nejistá. To jsme viděli na té 118členné koalici. Tehdy se média ptala, už nevím, buď Klause, nebo Zemana, co soudí o té koalici. A jeden z nich odpověděl – počkejte, až jak dopadne tunelování Věcí veřejných, které právě začíná. Útok na Věci veřejné byl v podstatě útokem na sílu té vlády. Politickému zákulisí opravdu nejvíce vyhovuje, když je vláda slabá a nejistá. Jako například vládnutí Špidly, Grosse a Paroubka. Během čtyř let se vystřídali tři premiéři, a navíc, všichni z jedné strany. Tam bylo dokonce těžké zjistit, kdo zrovna z koaličních partnerů je připraven je podtrhnout. Protože v této věci je úroveň české politiky velmi „vysoko“, řekl bych, že podstatně víc, než v jiné zemi.

Zeman proto zcela správně propaguje menšinovou vládu, což měl podle mne zkusit také Topolánek. Pak by se nemohlo stát, že kvůli jednomu nešikovnému vyjádření mezi dveřmi ho odstřelili.

Věci veřejné nyní samy přiznávají, že vstupem do vlády udělaly chybu. Ale jako jediná strana, snad v celé české historii, se omluvili. Proč tedy na ně šel a jde útok ze všech stran, a to včetně levice?

Protože oni byli velmi nebezpeční. Asi, kdyby nešli do vlády, jejich pozice by se ještě zvyšovala. A ještě navíc přistoupili na ten blbý program, jehož důsledky se vlastně nyní projevují. Navíc oni nespadli odnikud. Oni nebyli jen nějakou ABL stranou. Oni byli například velmi kritickou stranou na Praze 1 a na Praze 5, kde odhalovali ty lumpárny okolo rekonstrukce například Malostranské besedy, jejíž cena během práce stoupla z původních 80 milionů na 260. Tam si nadělali hodně nepřátel. No, a když se dostali do vlády, tak nedokázali přesvědčit nejen své koaliční partnery, ale ani ty, kteří jim pomáhali například finančně, že jsou dostatečně silní v jednání.

Oni se vlastně stali takovými zlobivými dětmi, ale nedokázali si tu realitu vynutit. Ta se přece dá vynutit i jinak, než že budu dávat obálky lidem, které navíc ani pořádně neznali, tak leda od flašky vína. Proto ten podraz, který na ně ušili slečna Kočí a pan Škárka, je činí nejistým partnerem v očích kohokoliv. Proto vedení Věcí veřejných považuji za viníky toho neúspěchu.

Oni se omluvili s tím, že byli nezkušení a svým koaličním partnerům věřili…

To je sice pravda, ale v politice se za to platí hlavou.

Myslíte, že mají VV šanci, teď nebo alespoň po čtyřech letech?

To by museli přijít se zcela novou koncepcí strany. Museli by přesvědčit lidi, že jim nejde o to, sedět na ministerských postech a dávat ono známé „malá domů“, ale hlavně, že mají sílu se distancovat od takových osob, jako je Karolína Peake, nebo dalších, které neumím ani pojmenovat. Ti vyskakovali jako čerti z krabičky z naprosto neznámých koutů.

Ten stín, který nad nimi leží, je příliš temný. A ta naše veřejnost není tak zdatná, aby dokázala přes ty stíny prohlédnout. Takže spíše myslím, že teď ta šance tu asi není, možná, když uspějí v municipální politice, tak po čtyřech letech. Vždyť se podívejte, jak se hodnotí politici, ať už zprava, zleva, zezdola či seshora. Například teď jsem v televizi viděl, jak kritizovali paní Ivanu Zemanovou, jak šla do hospody na guláš za 450 korun, že uhne před lidmi, načež následuje informace o živnostnících a nějakém shořelém autě v Praze. Takže lidi jsou opravdu zmatení.

Navíc je tu to bláznivé rozdělování stran na pravici a levici, tedy na červené a bílé, na dobré a špatné. A jde právě o to, přesvědčit, že právě tento je ten špatný, a je lhostejno, zda má na sobě tu modrou nebo oranžovou šálu. A ty Věci veřejné v tom lítají.

Oni nebyli jen nezkušení, ale také svým způsobem blbí. Karolína Peake, u níž v jejím vzdělání sehrál roli více, než její matka, paní Kvačková, což se u ní podstrkuje, spíše její otec, který byl tajemníkem právnické fakulty. Nesjpíš ten jí zařídil to její vzdělání, protože to byl významný administrátor právnické fakulty za normalizace.

Kromě toho, že paní Peake už není ve Věcech veřejných, ale v LIDEM, tak pokud lze zaznamenat, veřejnost má ze všech členů Věcí veřejných nejraději předsedkyni poslaneckého klubu VV, Kateřinu Klasnovou.

No, to jistě. Protože ta projevila určitou samostatnost myšlení, a je zjevně chytrá, protože se nepošpinila tou zradou.

Karolína Peake by sice také měla určité předpoklady tu politiku dělat, ale co naplat, vydala se cestou zla a to ji potopí. To je „via mala“ (cesta zla), a ta se neodpouští.

A jaké šance dáváte zemanovcům?

Tak ti se dostali nahoru především díky prezidentu Zemanovi, protože mu vlastně dělali servis. Jinak vlastně my o těch lidech nic nevíme. Vždyť i pokud jde o jejich prohlášení… Nechci říkat, že jsou nepřesvědčivá, ale nevypadají jako prohlášení politiků, lidí, kteří jsou zkušení v politickém chování. To chce nějaký čas a sledovat, jak se budou chovat.

Jim hrozí podobné nebezpečí jako těm sociálním demokratům. Protože jakmile se na ně více zaměří ten hledáček veřejnosti a médií a osvítí je ze všech stran, tak možná někteří z nich začnou litovat, že vůbec do té politiky šli.

To je, mimochodem, i problém Věcí veřejných, ale ti alespoň měli za sebou tu municipální zkušenost. A ti zemanovci na tom budou stejně. Bude záležet na nich, aby se předvedli. Myslím, že spíše teď budou vyčkávat, jak se vyvine situace v ČSSD, a pak tam před volbami třeba vstoupí jako kolektivní člen, nebo nějaká frakce, nebo si najdou jiný způsob spojení s ČSSD.

Proč by to dělali?

No, však ono by to mohlo ČSSD také prospět. Zemanovci mají dva regiony – myslím Vysočinu a Zlín, velmi dobře obsazené a jsou tam známí, takže to spojení by mohlo prospět. Jinde asi ne.

A nehrozilo by tím pádem naopak odrazení voličů, kteří by si mohli říct: Tak my budeme volit SPOZ, abychom nakonec stejně volili ČSSD?

I to je samozřejmě možné. V každém případě je čeká ten rok a čtvrt zkouška ohněm. Což čeká vlastně všechny levicové strany. Snad s výjimkou komunistů, ti to určitě přežijí v opoziční pohodě. Ti mohou sedět doslova s rukama v klíně. Ta zkouška se bude týkat těch stran, u nichž může panovat nějaká nejistota. ČSSD, zemanovci, popřípadě ještě jiné strany, ty budou mít hodně práce. A budou si muset dávat sakra pozor, co kde plácnou na veřejnosti.

Má vůbec ještě nějaký smysl shazovat současnou vládu, nebo už je lepší vyčkat do řádných voleb?

Pokud se budou sociální demokraté chovat stejně blbě jako v těchto dnech, tak je pro ně každý den velkým nebezpečím. Pokud ale nechají tu vládu, aby za ně pracovala, tak jako to nechávali doposud, mohou na tom jedině vydělat. Protože ta vláda cokoli dělá, dělá blbě.

Poslední krok, tedy jmenování generála Picka ministrem obrany, chválí ale i levice, včetně komunistů…

No jo, ale to je vlastně taková opoziční smlouva (směje se). To je přesně příklad toho, jak by pak mohla fungovat ta menšinová vláda. Ostatně, tak se to také dělá tam, kde fungují menšinové vlády. Při sestavení vlády se hledá podpora pro jednotlivé členy kabinetu u různých parlamentních skupin, jak to bylo při dohodě ODS – ČSSD.

Odbočme na chvíli, Proč vlastně nakonec souhlasili jak Karolína Peake, tak Karel Schwarzenberg se jmenováním generála v. v. Vlastimila Picka? Měli k němu přece oba takové výhrady…

No, možná už stihli vyčistit vojenské archivy o různých státních zakázkách, nebo měl prostě na ně Nečas nějaké větší dělo, kterým je vystrašil. Ono, nákupy zbraní a výzbroje vůbec je už otázka bezpečnosti. To už je ovšem ošemetná věc a tam už také do hry vstupují zpravodajské služby.

My si většinou všímáme jen BISky a zapomínáme, že je tu také vojenská rozvědka a kontrarozvědka. A tam si také může někdo dupnout a říct, tak takto dál ne!

Navíc, jak říkal náčelník Generálního štábu, dnes už přicházejí noví lidé z mladší generace, kteří perfektně mluví anglicky. Komu sice slouží, to ví Bůh, ale každopádně si nenechají poroučet od nějaké Karolíny Peake, nebo od jiných lidí, kteří už vlastně odcházejí do historie. Tím mám na mysli například i pana Kalouska, s jeho okolím, které ho celá léta podporovalo.

Vraťme se k vládě. Proč je výhodnější pro ČSSD menšinová vláda, pomineme-li možnou koaliční nebo domácí zradu?

Menšinová vláda má několik priorit – zahraniční politika, bezpečnost, obrana a samozřejmě hlavně rozpočet. A na tom se mohou shodnout s kýmkoliv. Ti, co budou v kabinetu z jižní Moravy, budou nakloněni tomu, aby je podržela KDU-ČSL, tedy v případě, že se do Parlamentu dostane, protože v regionu s nimi mají dobré zkušenosti. Na severní Moravě to pak bude skrytá nebo jiná podpora KSČM. A v Praze jim třeba pomůže ODS, nebo někdo jiný.

Také se může stát, že se budou pravicové strany hroutit, tak jak se doposavad hroutí, takže budou sociální demokraté hledat nějaké jiné partnery, než komunisty, třeba i miniaturní.

Když jim bude k něčemu sházet jen několik hlasů…

Jistě, a co je důležité, nemusejí dělat složité koaliční smlouvy. Navíc, koaliční smlouvy, to je ten největší podvod na voličích, k němuž zde dochází.

Není-li ale pevná koaliční smlouva, není zde větší riziko, že si nějaká strana postaví hlavu?

Ale to je přece úplně stejné nebezpečí, jako když je koaliční smlouva napsaná od „A“ až do „Z“. To je stejný problém, kterému musejí čelit velké politické strany.  A právě „Smlouva o stabilním politickém prostředí“, jak se doopravdy jmenovala takzvaná opoziční smlouva, má tu výhodu, že sice ty poměry trochu zkamení, ale zkamení na čtyři roky. V Rakousku to se socanama „zkamenělo“ na 32 let. U nás by to byly jen čtyři.

Ale Bohumínské usnesení zůstalo zachované i po tomto sjezdu…

Ale oni jsou v tomto ohledu, řekněme, dost pružní. Oni si vždycky najdou nějakou kličku, jak to obejít. Tak si třeba vymyslí, že komunisté mohou podporovat vládu, ale nesmějí spolu mluvit. Nebo když budou spolu mluvit, tak budou mít pravou ruku zaťatu v pěst., anebo si najdou jiný podobný trik. Způsobů vládnutí je přece mnoho (směje se).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…