Blokáda exekutorského úřadu skončila fiaskem. Dorazila asi dvacítka lidí

17.12.2013 11:47

První akce takzvané Exekuční domobrany v Brně zatím nedopadla tak, jak si její organizátor Jiří Bezděk představoval. Před exekutorský úřad na jeho "blokádu" totiž nedorazily davy lidí, ale zhruba dvě desítky těch, co by rádi na systému exekucí v Česku prosadili změny.

Blokáda exekutorského úřadu skončila fiaskem. Dorazila asi dvacítka lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tady se již nedá nic dělat.

„Sjeli se sem lidi hlavně z východních Čech a severu Moravy,“ prozradil Bezděk ParlamentnímListům.cz. Jak doplnil, protestní akce u prvního úřadu byla v poklidu, nikdo z účastníků nechtěl jít ani dovnitř exekutorského úřadu. Po necelé hodince se rozhodli přesunout k dalšímu úřadu ve městě.    

Akce by měla být součástí souběhu více akcí, vyvrcholit by podle informací od Jiřího Bezděka měla na Štědrý den. „Mrzí mě, že přišlo tak málo lidí, že mají strach, i když mnozí už nemají vlastně co ztratit. Přesto se obávají třeba toho, že by mohli ztratit asi i svobodu. Přitom ještě v pondělí to vypadalo, že dorazí opravdu masa lidí, protože lidé aktivně o odporu vůči exekutorům diskutovali, hlásili se, sdíleli informace na Facebooku. No uvidíme, třeba se ta podpora bude šířit postupně,“ přiznal Bezděk.

Zoufalství ho přivedlo až na hranu zákona

Pravdou je, že právě Jiří Bezděk na sebe upozornil již v minulosti nejen svými aktivitami, ale také výhrůžným dopisem exekutorce z Hradce Králové, která řešila jeho případ. A ocitl se tak již na konci léta za hranou zákona. Byl zadržen policií, po necelých dvou dnech byl propuštěn, ale jeho trestní stíhání dál pokračuje.

„Musel jsem něco udělat, aby si té situace, která tu je, někdo všiml,“ řekl tehdy ParlamentnímListům.cz. Na dotaz, zda je smířený i s tím, že možná půjde do vězení, jen neurčitě kývl. Všechny jiné cesty, kterými se snažil na zoufalost celého stavu upozornit, prý nefungovaly. I proto napsal zmiňovaný dopis.

V roce 2009 se dostal Jiří Bezděk, který do té doby většinou pracoval v rámci své kvalifikace vystudovaného absolventa průmyslové školy, do exekuce. Ta následně spustila dominový efekt dalších exekucí, takže v současné době musí přežívat s částkou jen o pár korun vyšší než dva tisíce.

Pětina vymáhaných exekucí je v Moravskoslezském kraji

Podle aktuální zprávy PR agentury RUBIKON, která zastupuje jednu z největších exekutorských kanceláří v zemi, se nejvyšší počet exekucí v roce 2013 dotýkal především mužů ve středních letech s bydlištěm v Moravskoslezském kraji. Průměrná výška dluhu činí více než 83 tisíc korun. (Vyplývá ze statistik jednoho z největších exekutorských úřadů u nás – Exekutorského úřadu Přerov JUDr. Tomáše Vrány, který za rok  2013 vykonal 56 602 exekucí).

Oproti minulým letům naopak klesá zadluženost žen. Zajímavostí je i snižující se věk dlužníků. Tento trend lze vysvětlit bohužel čím dál častějším zadlužováním mladých lidí především v době studií. Tyto dluhy si pak vlečou do svého dalšího pracovního života a nezvládají je umořit.

Dobrou zprávou je ale snížení průměrné vymáhané částky, která se oproti minulému roku, kdy činila necelých 85 tisíc korun, snížila o více než 2 tisíce korun, stejně tak se snížil celkový počet nařízených exekucí. „Za tím stojí pravděpodobně edukativní kampaň médií ohledně finanční gramotnosti, do níž se náš úřad prostřednictvím poraden taktéž zapojil,” uvedl Tomáš Vrána.

Z celkového počtu vymáhaných exekucí tohoto úřadu byla pětina v Moravskoslezském kraji. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…