Bradáčová před studenty volala po odsuzování zločinců. Musí být úplně jedno, kdo zrovna vládne

04.04.2013 21:09

REPORTÁŽ Justice by neměla být závislá na tom, která politická strana je právě u moci. Studentům Právnické fakulty v Olomouci to ve čtvrtek řekla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Řeč byla také o kauze exposlance Davida Ratha, kterého Bradáčová navrhla vzít do vazby v souvislosti s obviněním z přijetí sedmimilionového úplatku.

Bradáčová před studenty volala po odsuzování zločinců. Musí být úplně jedno, kdo zrovna vládne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Do auly Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve čtvrtek odpoledne dorazily asi tři stovky studentů poslechnout si slova pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Ta sem přijela hovořit o plánované reformě státních zastupitelství. Novela, která je nyní v připomínkovém řízení, počítá například se zrušením vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci a zřízením zvláštního úřadu pro potírání korupce.

Předloha mění postavení státních zástupců

Návrh, který nedávno předložil vládě ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), slibuje také posílení nezávislosti státních žalobců a zefektivnění jejich práce. Nově by mohli být vedoucí státní zástupci jmenováni na dobu sedmi let. Odvolat je bude moci jen soud v rámci kárného řízení za hrubé porušení povinností. Nejvyšší státní zástupce má být podle této novely jmenován prezidentem republiky na návrh vlády, a to na deset let, aniž by bylo možné jej znovu jmenovat do funkce.

Dohody se nedodržují a smlouvy se neplní

„Těžko říct, co se s touto převratnou normou nakonec stane. V českých poměrech mě vždycky zklame situace, kdy řada lidí kýve na to, co říká ten druhý, ale přitom si myslí něco jiného. A to narušuje základní zásadu práva, že dohody se dodržují a smlouvy se plní. Kdyby tato zásada fungovala, tak je možná polovina předpisů úplně nepotřebná,“ uvedla vrchní státní zástupkyně Bradáčová.

Podle ní by uvedená reforma mohla přispět ke změně obrazu státních zastupitelství u veřejnosti. „Pokud nebudou odsouzené trestní věci, tak nám veřejnost nikdy věřit nebude. Důležité jsou rozsudky. Nežalujeme a nestíháme proto, aby se neodsoudilo. Naším posláním musí být stíhat, objasňovat, sbírat důkazy a jít s kauzou před soud,“ doplnila s tím, že je třeba, aby naše justice měla dlouhodobou koncepci, která nebude podléhat tomu, kdo bude právě u moci.

Justice musí mít pevná pravidla

„Přijde nový ministr, jiní lidé kolem a vše je zase jinak. Chtělo by to nastavit nějakou cestu, kterou bude moc výkonná dlouhodobě držet, a moc soudní bude vědět, kam chce směřovat, bez ohledu na to, kdo bude vládnout. Justice by neměla být závislá na tom, jestli vládne tato část politického spektra, nebo jiná. Měla by fungovat na pevných pravidlech,“ sdělila přítomným do mikrofonu.

Řeč byla i o Rathovi

Poté přišla řeč i na kauzu exposlance za ČSSD a bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, kterého Bradáčová navrhla vzít do vazby v souvislosti s obviněním z přijetí sedmimilionového úplatku. „Tato kauza je výjimečná v procesu od zadržení až po rozhodnutí Poslanecké sněmovny. To je nevyšlapaná cesta, kterou ještě nikdo předtím nešel. Navíc všechny kroky musely být přezkoumány Ústavním soudem,“ řekla Bradáčová.

O potřebě reformovat státní zastupitelství se diskutuje už několik let. Na návrhu tohoto zákona pracoval už Blažkův předchůdce a stranický kolega Jiří Pospíšil. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…